Share & LIKES
SCG smallplate cooking group
▼
Daging Masak Dayang Senandung
Bahan Utama
(10-12 orang)
1kg daging lembu
16 biji bawang merah – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
11/2 inci halia – dikisar
5 sudu besar cili kisar
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
10 sudu besar kicap manis
4 sudu besar kicap masin
Garam dan gula ( optional )
Cara Penyediaan :
Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dah buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis seketika (dalam 3-5 minit). Masukkan kicap manis dan kicap masin.
Masukkan daging dan sedikit air. Kacau sehingga sekata.
Masukkan garam dan gula secukup rasa( optional- jika anda rasa perlu gunakan ). Masak sehingga daging empuk.Siap untuk dihidang
Tips- Anda boleh lebihkan air jika ingin masakan yg berkuah
Follow my ig : chef_obie_official
Lihat profil lengkap saya
Dikuasakan oleh Blogger.