Terima kasih kerana sudi pagi-pagi subuh ni menjengah
blog bie ni, ape yang spesial hari ni?yang sepsel ialah puasa dah masuk hari yang ke empat, bie dari icu / ccu hospital banting berlari sebentar ke homestay Lorong Hj Jonid Kanchong Darat , Banting !
Tadi Alhamdulilah sempat bersahur ..lauk semalam aje , baki lauk jangan membazir... kite layan sup ayam dengan sambal kicap & teh o panas juge kopi minn kaffe oka kan heee...
Tadi Alhamdulilah sempat bersahur ..lauk semalam aje , baki lauk jangan membazir... kite layan sup ayam dengan sambal kicap & teh o panas juge kopi minn kaffe oka kan heee...
Doakan mak bie kembali sihat macam selalu , mak chef di icu / ccu Hospital Banting
Bie akan sharingkan satu resepi kuih tradisional..
iaitu sejenis kuih talam....
resepi untuk berniaga atau untuk makan sendiri..
Bahan nak buat pun mudah nak dicari.. jadi ape lagi korang..
sila rujuk resepi dibawah ni..
Kuih Tradisonal
Resepi Talam Keladi Untuk Berniaga atau Untuk Family
Bahan
Lapisan Bawah
( A )
200 gm Tepung Beras ( Cap Teratai )
20 gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam Halus
300ml Santan Pekat
700ml Air
( B )
200 gm Keladi Ungu ( Keladi Cina )- Buang kulit, potong dadu , kukus dan timbang.
Cara membuat :
1.Bancuh ke semua bahan ( A ) dan tapiskan ke dalam periuk.
2.Kacau atas api hingga naik wap. Masukkan Bahan ( B ) kacau sebentar.
3.Tuang dalam Loyang dan kukus hingga masak.
* Lap atas kuih sekiranya terdapat lebihan air wap.
Lapisan Atas
100 gm Tepung Gandum
250 gm Gula Castor / Gula Halus
4 Biji Telur gred A / B
200 ml Santan Pekat
400 ml Air
¾ penutup Pewarna Violet / Purple
Cara Membuat
1.Campurkan semua bahan dan kacau rata, kacau rata supaya tepung tidak bergentil.
2.Tapis ke dalam periuk.Masak Hingga naik wap.
3.Tuangkan ke atas lapis bawah dan kukus lagi selama 15-20 minit.
4.Sekali – sekala tudung hendaklah dilap.
Tips :
Sila gunakan Loyang segiempat 10 inci x 10 inci untuk 1 resepi ini
Jika menggunakan Loyang 11 inci x 11 inci = gunakan 1 ¾ resepi
Jika menggunakan Loyang 12 inci x 12 inci = gunakan 1 ½ resepi
Gunakan plastik yang disapu minyak / marjeri dalam loyang – bagi memudahkan mengeluarkan kuih talam yang dikukus dalam Loyang, potong menggunakan pisauplastik @ pisau potong kek birthday.
Resepi Talam ini Chef Obie telah menggunakannya semenjak 2004 semasa chef obie berkhidmat di Kuala Lumpur Inflight Catering Services KLAS KLIA.Terima kasih kepada sifu chef obie yang berada di Bangi,beliau juge merupakan pensyarah di UKM pada waktu itu… terbaik.
Kepada anda yang sentiasa menyokong aktiviti dan kerja yang bie lakukan.Sila gunakan resepi ini sebaik mungkin, resepi ini sesuai untuk berniaga .Semoga kite same-same mendapat kebaikan.Enjoy!
Ops! Korang perlu alert sebab bie akan sharing resepi kuih tradisional untuk berniaga- koleh kacang , Kuih Lapis merah Putih , Kuih Lapis Kacang Merah dan Bahulu kemboja atau kuih bakar semuanya resepi telah distandardkan untuk para peniaga atau pembuat kuih tradisional, malah resepi ini juga digunakan di KLIA, Sepang untuk VIP. Jadi rajin-rajinlah lawati blog bie ni.Dalam pada tu korang boleh juga dapatkan pelbagai resepi kuih muih dan macam lagi lah..dalam ebook terhangat 2017 chef obie..gitew...sila scroll ke bawah lagi yea..
57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017
Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran diluar kebiasaan .
Fenomena itu dipanggil
'BAZAAR RAMADHAN'
Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..
Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.
Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ?
Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?
Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...
*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian
Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !
Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni ,
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?
Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook
'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'
Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.
Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'
menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !
Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.
Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen.
Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '
*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian
Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'
Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017
'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'
*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian
57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !
EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !
p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit
YA ! BUKAN pada harga RM299.00 seunit
TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit
YA ! RM90.00 Sahaja
HARGA BERBALOI BALOI
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !
Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal
sebagai TANDA TERIMA KASIH
DAPATKAN SEGERA !
CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017
Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda
1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7
Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL
whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian SEBAGAI BUKTI
whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian SEBAGAI BUKTI
ke
0172260719
( chef obie & sweetMEDIA )
PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia