CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Ahad, 27 Ogos 2017

Resepi Istimewa Dari Ikan Patin : Ikan Patin Crispy Bersos Pedas Manis Abang Jamil

Bila sebut ikan patin aje korang mesti ingat pada satu menu ni aje 
iaitu menu Ikan Patin Gulai Tempoyak ..

Tak kire la ikan patin sungai atau ikan patin bela..yang teramat popular 
di Negeri Pahang hinggakan masakan jenis itu yang menggunakan ikan patin sungai ni
boleh mencecah ratusan ringgit seekor..walllaweeei..

Tak apelah ..biarkan hargenye itu..kerana kite masih juga boleh menikmati
ikan patin ini dengan menu yang lain..dah cuba menu ikan patin yang digoreng crispy ?
Kalau belum pernah korang wajib cuba okay..Resepi ada dibawah ini..chef obie creations !




IKAN PATIN CRISPY BERSOS PEDAS MANIS ABANG JAMIL

Bahan

500 gm Dory fillet ( adalah ikan patin & mostly ramai yg tak tahu 
Dipotong jejari )
1 biji telor
1 sudu kecil garam & 1 sudu besar cili flakes

Bahan Tepung Goreng
1 cawan Tepung gandum
2 sudu besar Tepung Jagung
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar cili flakes
1/2 sudu besar Garam Halus
1 sudu kecil stok ayam

Bahan Sos Pedas Manis Abang Jamil

2 ulas bawang putih cincang
1/2 biji bawang hollang ( dadu )
1/2 biji cili benggala ( dadu )
1/2 btg cili merah ( mayang )
1/2 btg cili hijau ( mayang )
2 btg cili api ( mayang )
1/2 cawan thai sos cili
6 biji baby tomato
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil stok ayam
Sedikit air
Daun bawanh (hiasan )

Cara Penyediaan :

1.Gaul mesra ikan patin bersama telur,garam dan cili flakes.

2.Salutkan dgn bhn tepung kemudian goreng sehinga kuning keemasan.ketepikan.

3.Bahan sos- tumiskan bawang putih sehingga garing kemudian masukkan ke semua bahan biar mendidih dan memekat. Siap utk dihidang bersama ikan patin goreng & nasi putih panas...yuuummmy abang jamil kate

#resepi #ikanpatin #ikanpatingoreng#takhensemmanistuade #sos #kelasmasakan








KELAS / KURSUS MASAKAN UNTUK PERNIAGAAN SILA KLIK LINK DIBAWAH INI
KELAS MASAKAN BIZZ & TESTIMONI PELAJAR
whatsapp : 0172260719 chef obie
 
 




Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign