RESEPI HARI RAYA AIDILFITRI PILIHAN CHEF OBIE : AYAM LOUISIANA ( version NOT CRISPY )
Jumpa lagi dengan ruangan chef obie yang biase2 dan sempoi ni, chef saje beri pilihan menu untuk raya kali ni luar sedikit dari kebiasaan tapi tetap menitik beratkan rasa yang mengancam !
Kali ni kite mencuba menu barat yea...Ayam Louisiana version stew tanpa menggoreng crispy yea...
Bahan
1 ekor Ayam Dara ( potong 8)
3/4 sdb Garam
2 sdb Garlic Powder
1 sdb Cayyene Powder
1 sdb chili flakes
1 sdb mixed herb
1 sdb so tiram
1 sdb Kicap Soya
3/4 sdb gula
2 sdb HP sos
1 sdt Lada hitam ketuk
1 sdb Serbuk Lada sulah
1 btg leek ( potong sederhana )
1/2 btg lobak Merah potong kasar
1 daun celeri
1 bj Bawang Holland potong wedges
1 biji perahan jus lemon 🍋
1 1/2cawan Air
3/4 sdb Garam
2 sdb Garlic Powder
1 sdb Cayyene Powder
1 sdb chili flakes
1 sdb mixed herb
1 sdb so tiram
1 sdb Kicap Soya
3/4 sdb gula
2 sdb HP sos
1 sdt Lada hitam ketuk
1 sdb Serbuk Lada sulah
1 btg leek ( potong sederhana )
1/2 btg lobak Merah potong kasar
1 daun celeri
1 bj Bawang Holland potong wedges
1 biji perahan jus lemon 🍋
1 1/2cawan Air
Cara Penyediaan :
1.Marinated semua bahan bersama potongan ayam ,simpan dlm peti sejuk 1 jam.
2.Panaskan pan dgn Minyak,susun ayam.dlm pan Dan bolak balikkan sehingga ayam bewarna Perang,
3.Masukkan air Dan biar ia mereneh pada api yg sederhana.Biar ia memekat ,Akhir sekali perahan jus lemon Dan matikan api.
Enak dinikmati bersama sebarang Jenis roti,pasta Dan juga Nasi.
#chickensicilian #chickengravy #louisianachicken #louisianachickennotcrispy#chickenrecepies #resepiayam #ayam #ayamas #ayamaskitchen #chefobie#kelasmasakan #ayamsiciliano
PLEASE FOLLOW
IG : chef_obie_official
FB : Chefobie Untold
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )