Kek Keju Buah Naga
@
Dragonfruit Cheesecake
Peralatan :
Tray 7 inci , 8 inci & 9 inci
Mixer @ Hand Mixer , Spatula , Parcthment Paper , Piping bag
Bahan ;
280ml Whipping Cream
80 gm Krim Keju
45gm Gula Aising
18gm Gelatine
50gm Air
250gm Puree Dragonfruit
Bahan Topping :
130gm Puree Dragonfruit
1 sudu besar Gelatine
60gm Air
Cara membuat :
1.Pukul whipping cream , krim keju bersama gula aising sehingga kental.( simpan dalam peti sejuk.
2.Air campur Gelatine (cairkan ), masukkan ke dalam puree dragonfruit.
3.Adunan puree mangga yang telah ade gelatin dimasukkan ke dalam whipping cream dan dikacau sebati dengan perlahan.
4.Gunakan base sponge cake untuk dragonfruit cheesecake ini, anda juga boleh buat 3 layer sponge dengan filling atau hanya menggunakan 1 base sponge sahaja.( spring form )
5.Topping, Cairkan gelatin dan campurkan ke dalam puree mangga dan tuang ke atas permukaan mango mousse cake. Sejukkan dalam peti sejuk.