CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 7 Januari 2015

Masakan Korea : Resepi Kimchi Halal Popular Dan Hujung Waktu

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719




Resepi Kimchi Halal ( Masakan Korea )


Bahan 

1 biji kubis china 
1 ikat daun bawang ( dipotong 1inci )
10gm halia dipotong memanjang
serbuk cili atau korea chillie flakes
1/4 cawan kicap cair
2 sudu halia dikisar
1 sudu besar sos ikan
garam
gula
1/2 cawan tepung beras dicampur 2 cawan air (masak hingga pekat)



Cara membuat


Basuh kubis hingga bersih dan belah 2,kemudian toskan ,
garam kan sayur kobis tadi secukupnya



Perapkan / jeruk kan kobis tu selama 3-4 jam, tak payah masuk dlm peti ais pun,
letak kat luar pun dah ok.



Keluar kan kobis tu dan basuh juga toskan .


Masukkan serbuk cili dan sos ikan, 
campurkan sedikit air supaya menjadi pes. Kalau nak lebih pedas leatak lebih sikit serbuk cili.



Masukkan halia dalam pes tersebut campurkan kicap cair and gula
campurkan tepung beras yang telah dipekatkan atas api kedalam pes kimchi,
setelas pes itu digaulkn rata masuk kan ke dalam peti sejuk.Simpan dalam bekas berpenutup.



Lebih kurang 1 jam, lumurkan pada kobis tersebut 
masukkan dalam peti sejuk dlm 2 hari atau 48 jam sebaiknya.



Selapas 2 hari boleh digunakan...



Senangkan...ada dalam resepi ni....ade yang tambah sedikit cencalok didalamnye...mmmm ape pun chef berani kate...rase tak la lari still maintain, tapi dah tidak original la... apa pun masak dengan enjoy ! tak kisah la..nak letak ape asal tak lari rasa asalnye.

sambil tu layan video musik dan lirik - Azhael-hujung waktu



kau selalu meragukan
apa yang disembunyikan minda
oh selalu.......

kau selalu bertanyakan
apa benar ku rasakn cinta
oh selalu.......

Kurasaka tetapi ku hanya kaku
dan membisu kelu

aku cinta padamu
walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu

bila tahu isi hati
ku tahu kau akan lari pasti
ku rasakan

biar jadii tanda tanya
biar ku simpan di dada saja
ku rahasiakan 

sampai mati masih ku membisu
walau aku merasakan
aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu

mengapa baru terjaga
mengapa baru ku sedar
melihat dunia ku
kian runtuh tanpamu

bodohnya ku menyendiri
segalanya ku sembunyi
namun ku harus luahkan jua

aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi
aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu








Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign