Serbuk / Rempah Kari Ikan
juga dikenali sebagai rempah kari 7 lautan;
Serbuk atau rempah Kari 7 Lautan atau mat salleh panggil Seven-seas Curry Powder-
pelikkan tak pernah dengar, kena biase kan dengar..heee, kali ni nak bercerita mengenai rempah kari ikan atau sesuai untuk semua jenis seafood.Mane datang nama serbuk kari 7 lautan ni- nilah citernye-
Ianya Dipanggil Serbuk kari 7 lautan kerana asal usul serbuk kari ini telah digunakan dalam masakan yang ada di Indonesia dan Malaysia, termasuk dari arah laut cina selatan , Andaman , selat Melaka dan kepulauan Indonesia yang lain.
Resepi Rempah kari ikan @ seafood
( untuk mendapatkan 26 sudu besar rempah )
16 biji pelaga @ white cardamons
12 sudu besar Biji Ketumbar
6 sudu besar Jintan Manis
4 inci Kulit Kayu Manis
3 sudu besar biji saderi @Celery seeds
12 biji Cengkih
2 sudu besar Serbuk Cili
Cara membuat
1.Sangai kesemua bahan kering kecuali serbuk cili,pastikan pelage bijinya dikeluarkan, kite kan gunakan bijinye sahaja, kulitnya tidak digunakan dalam membuat serbuk kari ikan.
ebook masakan PERCUMA
ebook masakan PERCUMA
2.giling kesemua bahan atau blender sehingga menjadi serbuk, camparkan serbuk cili, kacau sebati dan siap untuk digunakan sebagai serbuk kari ikan.
Selamat Mencuba... jangan kedekut ilmu...kalau anda dah tahu..beritahu kepada kawan-kawan...ilmu ni pun chef obie telah sharingkan bersama anda.
Semoga ilmu yang bermanfaat kita akan mendapat keberkatannya sampai bila-bila...
Selamat Mencuba... jangan kedekut ilmu...kalau anda dah tahu..beritahu kepada kawan-kawan...ilmu ni pun chef obie telah sharingkan bersama anda.
Semoga ilmu yang bermanfaat kita akan mendapat keberkatannya sampai bila-bila...