CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Ahad, 3 September 2017

Salam Aidiladha lagi Dan Resepi Nasi Ulam Nyonya Bersama Ayam Goreng Dan Sambal Belacan

Salam Aidiladha lagi ,
Syukur masih diberi peluang menikmati sisa-sisa hidup..semoga diberkati.
Chef masih dikampung bersama abah , adik dan anak buah..kali ni beraya haji tanpa 
Insan yang chef kasihi dan chenta peluk cium..iaitu Mak ...Al Fatihah untuk Arwah mak.. 

Pagi-pagi ni chef kongsikan Resepi dari kaum baba nyonya yang ramah tamah dan unik dari segi kombinasi budaya melayu dan cina.

Korang bolehlah mencuba RESEPI NASI ULAM NYONYA BERSAMA AYAM GORENG & SAMBAL BELACAN





Bahan

5 cwn Nasi Putih
1/2 kuntum Bunga Kantan di mayang
1 tangkai Daun Selasih di mayang
1 bth serai muda dimayang
1 sdt Udang kering tumbuk halus
3 helai daun kadok dimayang
1 helai daun limau purut( buang urat dan mayang)
1 tangkai Daun Kesom
2 helai daun pudina
1 sdt kerisik
Garam secukup rasa

Bahan kisar

1/2 inci lengkuas
1 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1/2 inci halia
1 btg cili hijau
1 sdb minyak masak

Cara Penyediaan :
1.Bahan kisar satukan dlm mangkuk ketepikan.
2.Nasi putih dalam mangkuk lain kemudian disatukan dgn bhn kering , garam dan bhn kisar tadi.Gaul mesra sebelum dihidang bersama ayam goreng dan belacan.

Bahan perapan Ayam Goreng- 1/2 ayam dipotong 6,2 sdb serbuk kunyit,1 sdt serbuk kari garam secukup rasa.minyak secukupnya - Perapkan ayam dgn bhn perapan dan goreng hingga keemasan dan garing.

Bahan Sambal Belacan Nyonya- 14 btg cili api,4 btg cili merah, 1 1/2 inci Belacan bakar, 1 sdb gula, 7 biji jus limau kasturi- Campurkan semua bahan, ditumbuk dgn batu lesung hingga lumat,masukkan jus limau kasturi.Siap dihidang.

Resepi ini pernah chef kongsikan dalam Majalah RASA terbitan Karangkraf...

Kepada korang yang tercari-cari menu dan kursus yang sesuai untuk perniagaan korang sila ke link 

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2017



Selamat Mencuba

Dan layan lah lagu Aishah dari Projector Band...




Sila ke Link chefobie untold 
Insta: chef_obie_official
KELAS.BENGKEL.DEMO: 0172260719




Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign