CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 17 September 2019

RESEPI RAJA KARI AYAM FAIZA OLEH CHEF OBIE #bmf

Salam , terima kerana melayari blog Chef Obie hari ini ,
Pertama sekali Chef Nak ucap Thanks to Jenama #faiza atas rempah-rempah ratus yang diberi ,
Pasti Akan dicuba #chefobie dlm masakan Lauk Pauk Untuk dinikmati juga dikongsi bersama netizen .

RESEPI RAJA KARI AYAM FAIZA Oleh Chef Obie #bmf
( hidangan 6 orang )

Bahan
1/2 ekor ayam ( potong 6 )
1 paket kecil Rempah Kari Raja Faiza
1 sdb Serbuk Kunyit Faiza
2 inci Halia kisar
1 inci Lengkuas diketuk
1 biji Bawang Merah kisar
2 ulas Bawang Putih kisar
1 biji Bawang Merah dimayang
Rempah sekawan secukupnya
3 biji tomato potong wedges
2 biji Ubi Kentang dipotong
1 keping Asam gelugor
1 cawan Santan segar
2 cawan Air
1/2 cawan yogurt
2 sdb Gula pasir
3/4 ssb Garam
*Perasa option jika anda suka.
Daun Ketumbar secukupnya
1/2 cawan Minyak Masak SAJI

Cara Penyediaan


1.Panaskan Minyak ,masukkan rempah sekawan , Bawang mayang tumis hingga wangi Dan garing , Masukkan ke semua bahan kisar ,Lengkuas diketuk.





2.Apabila pecah minyak ,masuk 1 paket Rempah Raja Kari Faiza ,tumis sebentar sehingga wangi. Masukkan ayam bersama dgn rempah Serbuk Kunyit.Biar 3 minit


3.Masukkan air ,asam gelugor Dan Kentang biar mereneh , giliran Santan segar ,tomato ,gula Dan Garam .
4.Apabila merenah lagi & Ubi Kentang telah empuk ,masukkan yogurt kacau mesra. Matikan api ,taburkan daun Ketumbar Dan sedia utk dihidang.


Selamat Mencuba...

Kepada anda bakal peniaga atau peniaga mahupun usahawan makanan , boleh klik link KURSUS / KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR + TESTIMONI KEJAYAAN PELAJAR







Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign