RESEPI PUDING ROTI HOTEL 5
BINTANG
Bahan-bahan :
- 12 keping roti Sandwich dipotong silang
- 6 biji roti croissant belah tengah
- 750 ml susu uht atau susu segar
- 4 biji telur
- 5 sudu gula perang
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 sudu besar Mentega
- kismis Hitam
- Garam 1/2 sudu kecil
- 100 gm Gula Pasir
- sedikit gula aising atau snow powder
Cara Membuat :
- Dalam mangkuk- satukan gula perang, telur dan esen vanilla, kacau rata menggunakan whisk. kemudian masukkan susu uht kacau hingga sebati.
- Setiap bahagian Roti disapu dengan mentega dan disusun dalam loyang.
- Adunan tadi dituang ke atas roti dan tabur kismis dan gula pasir diatas permukaan .
- Bakar pada suhu 190'c selama 25- 30 minit ( dengan air juga 1/2 tray penuh di bawah tray ) .Anda juga boleh guna teknik terus mengukus.
- Apabila telah masak, sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang bersama Vanilla sauce.
- Jangan lupa taburkan gula Aising @ Snow powder di atas permukaan puding.
Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik