CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 16 Oktober 2014

Sebab-sebab Kek Mendap atau tenggelam , lembap dan leper dibahagian Tengah


gambar courtesy google : kek mendap


Ade lagi chef obie nak sharing hari ini,
Sebab-sebab kek menjadi mendap atau tenggelam dibahagian tengah , mahupun lembap dan leper...
sedihkan kalau kek yang kite baking jadi seperti ini..mesti korang yang suke baking pernah menghadapi situasi ni...

okaylah dibawah ini antara sebab-sebabnye...

■Terlampau banyak cecair.( seperti susu , krim, air mahupun telur )

 ■Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya.( produk expired )

 ■Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya.( tak sempurna pukulan adunan ) 

■Adunan mentega atau marjerin berketul-ketul 



Cake Is Memory.... chef obie... , mmmm chef obie suggest kepada anda yang suke berbaking mahupun yang baru ingin mencube ( newbie ) baking kek-

Silalah dapatkan Tepung Hairan - Tepung kek Coklat Moist yang mudah dan senang dibaking mahupun dikukus..,, anda cuba dahulu kemudian baru judge...ok sama ade betul tak kate2 chef obie ni..., sebab kata chef obie.. penggunaan Tepung Hairan adalah
semudah A,B dan C... nape chef cakap macam ni..sebab anda hanya perlu menggunakan air dan minyak sahaja sebagai bahan tambahan , dan hanya perlu menggunakan sudu kalau spatula tak ade untuk membuat adunan daripada tepung hairan ni...


 Mmmmm menyelerakan ....anda mesti cuba dahulu ...
dapatkan  sekarang di Talian

019 2912915 call/ whatssapp
Puan Azu

Penghantaran juga pihak kami buat...so dont worry...






Terima Kasih

Sebab-sebab Kek Merekah Dibahagian atas @ di permukaan

gambar courtesy google : kek merekah 



Assalammualaikum wbt,
hari ini chef obie nak sharing sedikit info aje..
semoga ade kebaikan untuk anda...semua yang suka baking kek...dan menghadapi masalah seperti " kek merekah dibahagian atas" mesti geramkan...okaylah ape pun bolehlah take noted lepas ni..
peace..ya..

Sebab-sebab  Kek Merekah di Atas

 ■Ketuhan terlampau panas atau acuan kek tidak diletakkan di tengah tengah ketuhar

. ■Kekurangan cecair. ( resepi tidak tepat - sila dapatkan resepi yang tepat dan betul )

■Acuan tin terlalu kecil. - Kek yang Mendap di Tengahnya

 ■Ukuran acuan tin tidak betul.( adunan tidak sesuai dengan rim ) 

 ■Sukatan bahan tidak tepat.

 ■Ketuhar terlalu panas, terlalu sejuk atau dibakar dalam jangka masa singkat.

 ■Pintu ketuhar dibuka terlalu awal.

Apa pun penyebab kek merekah.. chef ingin berkongsi sedikit kepada anda yang suke berbaking dirumah.. sila pastikan suhu @ kepanasan oven anda dikurangkan sedikit antara 10-15'c  sebagai contoh- suhu kek untuk baking adalah 180'c ini bermakna anda perlu kurangkan menjadi 165'c@ 170'c 
 nak tau nape?okay la..chef obie sharingkan... oven kecil yang biasa anda gunakan dirumah adalah agak panas .Ia bukan oven industri jadi..anda perlu dahulu memahami oven anda sendiri... ingat oven kecil mudah panas dan lebih panas sedikit berbanding oven industri yang mudah diuruskan.

 Semoga kek anda menjadi.. :)


food is memory....chef obie


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign