CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Ahad, 29 Mac 2015

Kelas Masakan Barat -Lamb Chop

Kelas Masakan Barat Kuala Lumpur 2015  : 


Kelas Masakan Barat Modul 2





Lamb Chop


Original fresh Mint Sauce


Original Black Pepper Sauce


Fee / Yuran : RM550 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 



( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )





Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM550 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 

ebook masakan PERCUMA



Terima Kasih

Kelas Masakan Barat - Chicken Chop

Kelas Masakan Barat Kuala Lumpur 2015  : 

Kelas Masakan Barat Modul 1




Crispy Chicken Chop


Original Mushroom Sauce


 Original Black Pepper Sauce 



Fee / Yuran : RM450 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )


Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas RM450 perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 

ebook masakan PERCUMA






Terima Kasih

Agen eBook Chef Obie dibuka untuk 10 orang

Assalammualaikum wbt,
Terima kasih kerana melayari blog chef obie hari ini.

Kepada anda yang berminat untuk bersama-sama dengan chef obie 
menjana income- dengan menjadi Agen Ebook chef obie
secara eksklusif  untuk tahun 2015.

Tawaran dibuka hari ini dan akan ditutup pada 7 / 4 / 2015,
terbuka kepada warganegara Malaysia sahaja
Usia 18 Tahun ke atas

Anda Perlu :

Whatsapp info yang diperlukan kepada 0172260719

1.Nama Penuh

2.No i/c @ kad pengenalan
( gambar hadapan dan belakang )

3.Alamat Penuh

4.Email

5.Media- Facebook atau Blog/website atau Instagram & sebagainya

6. No Akaun Bank Tempatan - Maybank atau CIMB atau RHB atau Bank Islam atau Public Bank ( sebaiknya MBB atau CIMB )

7.Hantar ke 0172260719 
melalui Whatsapp atau SMS

Selamat maju jaya!






Contoh-contoh ebook terlaris yang pihak chef obie keluarkan

1. ebook Kuih & Biskut Raya 2015 (hottest!)
Menjadi Pilihan Pembuat & Peniaga Biskut & Kuih Raya*****


2.ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
3.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
4.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
5.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
6.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
7.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

8.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit





Terima Kasih

JJCM di Q-Thai Steamboat & Grill - Resepi Sos Steamboat

Sabtu malam ahad semalam..
tetiba terase teringin nak makan steamboat dengan grill...
disebabkan lokasi chef obie dan teman tak jauh mane dengan tempat yang chef nak pi ni..
iaitu Di Dagang Avanue,
Restoran Q- Thai Steaboat & Grill
menjadi pilihan...

Kepada anda yang teringin menikmati steamboat & grill pelbagai pilihan
boleg datang sini.....malah telah menjadi pilihan dalam Rancangan Jalan-Jalan Cari Makan terbitan TV3



Menarikkan ...mmmmm makan kat sini utk pilihan steamboat dan grill
untuk seorang - dewasa RM30++ dengan air pilihan sendiri.
Pemanis Mulut & buffet masakan free aje...
selamat menikmati candid dari mamteur ni...
layan...

































makan pun sudah ....Alhamdulillah..
rezeki malam tu makan steamboat & grill di Q thai Dagang Avanue, 
chef pun dah janji nak berkongsi resepi sos steamboat...
senang aje juz ikut arahan okay...

selamat mencuba! 

RESEPI SOS HITAM MANIS - steamboat

BAHAN:


400gm taucu - ( diblender )

2 cawan air
1 cawan kicap pekat manis
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar tepungg jagung atau tepung gandum pun boleh guna pakai
1/2 cawan gula

Cara Membuat


1- Panaskan minyak masak, masukkan taucu dan tumis dengan api sederhana

lebih kurang 2 minit.

2- Kemudian masukkan air, kacau menggunakan whisk dan biarkan ia mendidih.

3- Apabila telah mendidih kecilkan api, masukkan pula kicap dan gula.
Kalau korang tak nak terlalu manis boleh kurangkan kuantiti gulanya

4- Dan akhir sekali, masukkan tepung jagung dan kacau sehingga memekat ( tepung jagung dicampur dengan sedikit air )


RESEPI SOS PEDAS  MERAH BERCILI - steamboat

BAHAN:


40 biji cili merah - ( diblender )

2 cawan air
4 sudu besar bijan putih ( optional )
4 sudu besar kacang tanah ( ditumbuk - optional )
2 sudu besar tepung jagung 
1 sudu besar Cuka Putih
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa


Cara Membuat


1- Didihkan air dalam periuk atau pot


2- Kemudian masukkan cili dan biarkan sehingga cili masak.

3- Masukkan pula cuka, garam dan gula secukup rasa, kacau sebentar dan masukkan bancuhan 
tepung jagung untuk memekatkan kuah sos pedas yong tau foo ni.

4- Akhir sekali-semase menhidang, taburkan bijan dan kacang tanah yang telah ditumbuk.







sambil tu boleh layan soundtrack dari filem huardian Of The Galaxy,..
memang best....



Terima Kasih

Penulis Undangan Dalam Majalah AROMA


Terima kasih kepada Editor Majalah AROMA-
Siti Dimieati yang memberi peluang kepada chef obie berkongsi informasi mengenai..dunia masakan..bermula bulan Mac 2015...hee... informasi mengenai rempah ratus dan cara membuatnya...
Manakala untuk bulan April ni..chef berpeluang berkongsi info mengenai Tepung... 
* chef biasa menjadi chef jemputan untuk berkongsi menu dan resepi Dalam Majalah AROMA semenjak 2012... sehingga kini InshaAllah.

 Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik


Jangan lepaskan peluang untuk mengetahui jenis-jenis tepung dan fungsinya dalam Majalah Aroma keluaran April ni....




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign