CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Ahad, 6 Oktober 2013

Nasi Biryani / Buryani / Beriani


gambar courtesy google

NASI BIRYANI / BURYANI / BERIANI 

Obie di sini ingin berkongsi dari segi sejarah kehadiran dan asal usul Nasi Biryani (بریانی ) atau Briyani atau Biriani (beriani) adalah hidangan berupa nasi basmati biasanya dari beras) yang dimasak bersama rempah-rempah, sayuran, atau daging. Di Malaysia dan Indonesia, hidangan ini disebut dengan tambahan kata nasi (nasi briyani, nasi briani, atau nasi beriani). Nama hidangan ini berasal dari bahasa Parsi, beryā(n) (بریان) yang berarti goreng atau panggang.

Pelancong dan pedagang Parsi memperkenalkan cara memasak beriani kepada orang India dan Pakistan. Hidangan ini tidak hanya popular di India dan Pakistan, bahkan juga di Iraq, Iran, Afganistan, Bangladesh, muslim dan kalangan penduduk Sri Lanka.
Rempah ratus dan bahan perasa banyak digunakan dalam beriani, tetapi tidak terhad sahaja untuk, minyak sapi, buah pala, cokmar, jintan putih, lada, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, daun-daun selasih, ketumbar, daun pudina, halia, bawang , dan bawang putih. Kepelbagaian premium termasuk safron. Untuk beriani yang tidak vegetarian, bahan utama yang menyertai rempah ratus ialah daging—daging lembu, ayam, kambing, anak biri-biri, ikan atau udang. Hidangan ini boleh dihidangankan dengan cutni dahi atau Raita, korma, kari, satu hidangan masam terung (terung) atau sebiji telur rebus.

Perbezaan antara beriani dan pullao adalah cara masakannya, pullao boleh dibuat dengan memasak barang-barang bersama, manakala beriani digunakan untuk menandakan satu hidangan di mana beras (dataran atau menggoreng) dimasak berasingan dari sos pekat (kari daging atau sayur-sayuran). Kari dan beras adalah kemudiannya mempertemukan dan melapiskan, mengakibatkan dalam sehidangan perisa berkontras beras unflavored (yang mana mempunyai satu petunjuk bau dan jus kari) dan sangat berperisa sos dan daging atau sayur-sayuran.

Biryani Iranian

Di dinasti Safavid satu hidangan dipanggil "Biryan Pilaf" (Skrip Nastaliq: بریان پلو) adalah dibuat dengan menggunakan daging anak biri-biri yang diperapkan semalaman / ayam - dengan yogurt, herba-herba, rempah ratus, buah-buahan kering seperti kismis, buah prun atau benih-benih delima - dan kemudian memasak dalam Tandoor / ketuhar Tanoor. Ia boleh disajikan dengan nasi kukus.

Dalam beberapa bandar raya di Iran terdapat hidangan yang dikenali sebagai "Dam Pukht / Dam-pukhtak". Halaman dalam cara Parsi "steam cooked"—satu rujukan kepada nasi kukus yang membentuk dasar hidangan. Nama ini masih dalam penggunaan biasa di Iran selain "beriani". Dalam negara Asia Tenggara seperti Burma / Myanmar lebih tua istilah Parsi umum berada dalam faedah umum sebagai 'danpauk'.

Dalam bandar raya Isfahan, Iran sejenis Biryani dibuat dengan daging kambing masak atau anak biri-biri yang dimabukkan ketika itu dikisarkan berasingan lalu memanggang dalam pusingan kecil ketuhar atau bara api macam BBQ.

Biryani Iraqi

Al Biryani adalah bermaksud nasi yang dihidangkan secara banyak di dalam setiap pinggan yang terkenal dari dapur Iraq tradisional. Ia meluas di Iraq serta banyak negara-negara timur tengah lain. Ia juga amat popular dan mempertimbangkan satu hidangan ruji sepanjang wilayah-wilayah Kurdish. Variasi-variasi berbeza beriani boleh dijumpai di kawasan-kawasan berbeza iraq. Dipercayai yang gaya memasak "Dum" atau "memasak dalam stim" gaya masakan mempunyai asal usulnya di Arab. Banyak Historians juga percaya bahawa ini ialah asal Biryani. Lazimnya dengan beriani Iraq beras biasanya adalah kuning cempaka ditempatkan dengan salah satu anak biri-biri atau ayam menjadi daging atau ayam itik pilihan. Beriani Iraq biasanya adalah agak sederhana dalam soal spicynessnya apabila berbanding dengan kelainan-kelainan orang Asia tenggaranya. Beberapa variasi termasuk mihun atau bergaul kacang-kacang dan kismis ditaburkan atas beras. Terdapat juga wujud pelbagai variasi-variasi beriani di India hari ini seperti Calicut atau Malabar yang mana telah dibawa ke south east Asia and India melalui kelasi-kelasi Arab melalui Laut Arab.Hyderabadi Biryani

Beriani Hyderabadi Non vegetarian dinikmati dalam semua bahagian India dan membentuk satu bahagian penting hidangan India. Setiap restoran di Hyderabad mampu menyediakan 49 jenis hidangan biryani, yang mengandungi biryani dibuat daripada ikan, puyuh, udang, rusa dan arnab. Paling terkenal semua, Hyderabadi Biryani dipanggil "Kachi Akhni" Beriani kerana kedua-dua memerap daging dan beras adalah dimasak bersama.Bhatkali Biryani

Beriani Bhatkali Non vegetarian ialah biryani khas rasa dalam semua bahagian Karnataka pantai dan membentuk satu bahagian penting hidangan Navayath. Beriani Bhatkal berkembang dari beriani Bombay yang mana diperhalusi lagi memberi rasa warna berbeza dan perasa. Beriani Bhatkali boleh jadi pelbagai jenis, yang termasuk beriani dibuat daripada salah satu daging kambing, ikan, ayam, daging lembu, atau udang. Biryani agak berlainan antara satu sama lain daripada yang lain merentasi India. Bawang banyak digunakan dalam pecahan-pecahan lebih besar berbanding dengan kawasan-kawasan lain di pendalaman. Hidangan dimasak dengan daging dan bawang menggunakan bahan yang berasaskan sos di dasar periuk untuk memasak dengan satu lapisan tebal beras di atas, beras dan daging adalah bercampur sebelum masak. Rempah ratus tempatan seperti buah pelaga, bunga cengkih dan kayu manis biasa mendapatkan bau berbeza.

Kacchi Biryani

Kacchi Biryani ialah satu persediaan khas hidangan. Ia dipanggil 'Kacchi' (makna mentah) sebagai mentah memerap daging dan beras adalah dimasak bersama dalam periuk sama. Ia dimasak lazimnya dengan daging kambing biasanya 'khasi gosht', yang mana daging dari kasi kambing-kambing dan sering hanya merujuk sebagai daging kambing) atau dengan anak biri-biri dan jarang sekali dengan ayam. Hidangan dimasak berlapis dengan daging dan yogurt berasakan perapan di dasar periuk memasak dan lapisan beras (biasanya beras basmati) diletakkan atas ia. Kentang sering kali merupakan ditambah sebelum dicampurkan lapisan beras. Periuk biasanya adalah pengakhiran (lazimnya dengan doh gandum) membenarkan masakan dalam stimnya sendiri dan tidak dibuka sehingga bersedia untuk dihidangkan.

Cabaran dalam seni memasak beriani kacchi ialah untuk memasak daging sehingga menawarkan tanpa terlalu masak sangat beras itu. Bila dihidangkan chef akan mengambil sedikit beras dari lapis atas dan daging dari lapisan bawah dan dengan cekap melayan ia naik bersama. Telur rebus dan salad campur sering menyertai hidangan ini. Ini adalah satu kehalusan dan seni yang paling popular Hyderabad, India dan Dhaka lama, Bangladesh. Ia adalah hidangan yang popular dalam perkahwinan di Bangladesh dan biasanya adalah dihidangkan dengan borhani, minuman yogurt pedas.Nasi Biryani di Malaysia

Di Malaysia dan Singapura, hidangan ini dipanggil Nasi Beriani atau Nasi Biryani atau Nasi Briani atau Nasi Minyak. Biasa disajikan dengan hidangan Rendang dan minuman Sirap Bandung terutama semasa majlis-majlis perkahwinan komuniti orang Melayu Islam. Nasi Beriani Gam, satu pandangan tersendiri hidangan terkenal dan kegemaran dalam negeri Johor Malaysia selatan, terutama sekali dalam daerah Muar dan Batu Pahat...Buryani gam Muar, Buryani gam batu pahat !!

Singapura

Di Singapura, hidangan ini dipanggil Nasi Biryani oleh orang Melayu atau hanya Biryani oleh orang India . Ia satu hidangan amat popular di kalangan sebahagian besarnya komuniti India Selatan minoriti India dan komuniti Melayu Islam etnik, menjadi satu pilihan untuk hidangan utama di upacara-upacara perkahwinan kedua-dua komuniti ini. Terdapat juga restoran-restoran khusus menyediakan Nasi Biryani, biasa terdapat dalam Little India dan Street Arab , dan di samping juga makanan Islam India. Terdapat pelbagai jenis-jenis hidangan Nasi Biryani datang yang mana didalamnya disertakan dengan lauk biryani ayam, daging lembu, daging kambing dan disediakan dengan Achar (satu gabungan jeruk timun-timun, bawang, cili merah dan nanas) atau Raita dan satu telur rebus keras (di versi-versi India Selatan hanya).

InsyaAllah akan dikongsi lagi cerita nasi buryani ni...kalau nak cerita banyak lagi... cukup untuk hari ini !
peace.. sharing is caring

Kredit : Pakar nasi Buryani - rostam


Terima Kasih

Manfaat Biji Selasih

Biji selasih

Anda tentu tidak asing dengan biji warna hitam kecil dan dikelilingi warna putih bening diluarnya. Ya… biji tersebut adalah selasih yang besarnya seukuran wijen. Selasih biasanya digunakan untuk campuran minuman dingin sebagai pelengkap.

Jika ingin membut sendiri Biji selasih , bisa dibuat dari bunga daun kemangi yang telah kering.
Saat bunga kemangi kering, dia akan mengeluarkan biji-biji berukuran kecil warna hitam. Untuk mendapatkan selasih, biji tersebut direndam dengan air dan akan muncul selaput putih bening dipinggiranya.

Biji selasih sendiri berasal tanaman Basil Thailand, dan diperkenalkan oleh orang India. Basilikum atau Ocimum adalah golongan tanaman yang dimanfaatkan daun , bunga dan bijinya sebagai rempah-rempah sebagai penyegar (tonikum).

Kandungan Biji Selasih

Berdasar penelitian, selasih mempunyai 3 jenis bahan aktif yang sudah di kenal yaitu eugenol yang dapat berfungsi sebagai fungisida, tymol yang dapat befungsi sebagai repellent ( penghalau serangga ) dan metal eugenol yang berfungsi sebagai atraktan ( pemikat ) hama lalat buah.

Manfaat Biji Selasih

Dalam dunia kesehatan, biji selasih pun mempunyai banyak manfaat. Menurut Prof. hembing ahli tanaman, biji selasih mempunyai khasiat menenangkan ( sedative ) sehingga dapat bermanfaat untuk mengurangi keadaan gelisah, susah tidur ataupun sering gugup. Selain itu juga dapat bermanfaat membantu mengatasi masalah gangguan pencernaan seperti sembelit maupunpanas dalam. Masih ada lagi, selasih juga mempunyai efek farmakologis merangsang penyerapan, melancarkan sirkulasi darah, meredakan kejang (antispasmodic ), peluruh keringat ( diaforetic ), menghilangkan rasa sakit ( analgetic ), peluruh kemih ( diuretic ), menurunkan demam ( antipirotic ), membersihkan racun dan meningkatkan sistem imun.

Manfaat biji selasih yang lain :

Mengatasi Radang LambungCaranya : Rebus 5 gram biji selasih dengan 200cc air, tambahkan 1 sendok makan madu. Selagi hangat minum 2 kali sehari. Masing - masing 100cc.
Menghaluskan Kulit WajahCaranya : Haluskan hingga menjadi bubuk biji selasih secukupnya, tambahkan air dingin secukupnya dan balurkan ke kulit wajah diamkan beberapa saat. lkukan 1 kali sehari untuk hasil maksimal.
Menyembuhkan Sakit GigiCaranya : Rebus 10 g biji selasih, 4 butir cengkeh dengan air secukupnya. Selagi hangat minum air rebusan tersebut.
menyembuhkan sakit KepalaCaranya : Rebus 5 g biji selasih, 15 g jahe dan 15 buah angco ( bisa di beli di toko makanan cina ) dengan 400 cc air hingga tersisa setengahnya. Saring dan minum airnya, dan makan biji selasih bersama angconya.
Mengatasi Sering GugupCaranya : Seduh 5 g biji selasih dengan 200 cc air panas, kemudian minum airnya setiap hari. Sekali minum 2 sendok teh.

Terima Kasih

SUPER JUNIOR: NO OTHER ( Lirik Bahasa Melayu ) LIRIK & TERJEMAHAN LAGU NO OTHERS
Dalam Bahasa Melayu

[*]
neo gateun saram tto eobseo
Bagaikan tiada yang lain seperti dirimu
juwireul dulleobwado geujeo geureoteon geol
Biarpun daku melihat ke sekeliling, bagaikan ianya begitu
eodiseo chatni neogachi joheun saram
Di manakah kan ku boleh cari seorang yang baik seperti dirimu
neogachi joheun saram
Seorang yang baik seperti dirimu
neogachi joheun maeum
Hati yang baik seperti hatimu
neogachi joheun seonmul
Hadiah yang terbaik seperti dirimu

neomu dahaengiya aesseo
Aku berasa sungguh senang,
neoreul jikyeojul geu sarami baro naraseo
orang yang akan melindungi dirimu ialah daku
eodiseo chatni nagachi haengbokhan nom
Di manakah kan kau cari lelaki segembira diriku
nagachi haengbokhan nom
Lelaki segembira diriku
nagachi utneun geureon
Seseorang yang tersenyum seperti diriku
choegoro haengbokhan nom
Lelaki yang paling gembira

neoui ttatteutan geu du soni chagapge
Tangan mu yang hangat terasa sejuk
chagapge sigeo isseul ttae
Pabila diriku terasa sejuk
neoui ganghaetdeon geu maeumi nalkaropge
Hatimu yang kuat itu menjadi lemah
sangcheo badasseul ttae
Pabila diriku terluka

naega jabajulge anajulge salmyeosi
Aku memegang tanganmu, merangkul dirimu, dengan senyap
geugeoseuro jageun wiroman doendamyeon jokesseo
Aku hanya berharap kau kan mendapat sedikit keselesaan
eonjena deo manheun geol
Ianya tidak apa jika kau tidak tahu hatiku
haejugo sipeun nae mam neon da mollado dwae
Sentiasa mahu memberi dirimu lebih lagi

gaseumi sorichyeo malhae
Hatiku mahu menjerit kepada mu
jayuroun nae yeonghon
Jiwaku yang bebas
eonjena cheoeumui i maeumeuro neoreul saranghae
Aku sentiasa mencintai dengan hati sejak mula lagi
georeowatdeon siganboda
Ada lebih banyak hari lagi
nameun nari deo manha
Dari masa-masa yang telah kita jalani bersama

repeat [*]


naui gananhaetdeon maeumi nunbusige
Pabila hatiku yang kasihan
jeomjeom byeonhaegal ttae
Mula berubah dengan cepat
jageun yoksimdeuri deoneun neomchiji anke
Pabila isi hatiku mula berkembang
nae mamui geureut keojyeogal ttae
Dan ketamakan dalam hatiku tidak lagi mengalir

algo isseo geu modeun iyuneun bunmyeonghi
Daku memahami semua alasan dengan jelas
nega isseojueotdaneun geot
Yang kau berada di sini
geugeot ttak hana ppun
Hanyalah itu
eonjena gamsahae.
Daku berasa sangat berterima kasih
naega neomankeum geuri jal hal su itgenni
Bolehkah ku menjadi sebaik dirimu?


gaseumi sorichyeo malhae
Hatiku mahu menjerit kepada mu
jayuroun nae yeonghon
Jiwaku yang bebas
eonjena cheoeumui i maeumeuro neoreul saranghae
Aku sentiasa mencintai dengan hati sejak mula lagi
georeowatdeon siganboda
Ada lebih banyak hari lagi
nameun nari deo manha
Dari masa-masa yang telah kita jalani bersama


repeat [*]


[RAP]
itjanha jogeum aju jogeum na sujupjiman neon molla sogeun
Dengar sini, daku sedikit, hanya sedikit malu, tapi dirimu tidak tahu apa di dalamnya
taeyangboda tteugeowo nae mam jom arajwo
Fahamilah hatiku, ianya lebih hangat dari matahari
TVsyoe naoneun Girldeureun mudaeeseo
Gadis-gadis cantik yang selalu muncul di dalam siaran TV
bichi nandedo neon eonjena nunbusyeo
sentiasa bersinar di atas pentas, tetapi dirimu sentiasa lebih mempersona
(naega michyeo michyeo Baby)
(Aku menjadi gila, gila, sayangku)
saranghandan neoui mare sesangeul da gajin nan
Pabila daku berkata 'Aku cinta padamu', dunia ini adalah milikku
You & I, Look so fine neo gateun saram isseulkka
Kau dan aku, nampak sentiasa tenang, adakah yang lain seperti dirimu?
saranghae o, naegeneun ojik neoppuniran geol
Aku cinta pada mu, oh, bagaikan kaulah hanya satu untukku
babo gateun naegeneun jeonburaneun geol arajwo
Tolonglah tahu kaulah segalanya untuk orang yang jahil ini

gateun gireul georeowasseo
Kita berjalan di atas satu jalan yang sama,
urin seoro darmagago itjanha
Kita bagaikan menyerupai antara satu sama lain
nollaul ppuniya
Hanyalah kekaguman
gomaul ppuniya
Hanyalah terima kasih
saranghal ppuniya
Hanyalah cinta

repeat [*]

neo gateun saram tto eobseo
Bagaikan tiada yang lain seperti dirimu


Terima Kasih

Kek 3D BMW M5 chef obie


Kek 3D Kereta BMW M5 warna putih

komposisi:-

Merupakan kek double coklat
disaluti coklat ganache
juga Coklat Buttercream
dicampur pula dengan kombinasi Marshmallow yang spongee...
akhir sekali diselaputi dengan handmade fondant yang lembut...
100% handmade- by chef obiepenggemar kereta..dan kepada mereka yang mengidamkan kereta BMW,
apa kate cube dahulu BMW kek...
pasti tidak mengecewakan anda...

Contact : 017 2260719
gunawan.jamil@gmail.com

Terima Kasih

Kelas Baking Area Saujana Utama - Sg Buloh

Kelas Baking for beginners MySugarclass

Untuk anda yang berada berdekatan Saujana Utama , Sungai Buloh / Shah Alam / Rawang


Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil @ chef Obie
Date : 20 Oktober 2013
Location : MYSUGARCLASS
7-1, Jalan Bidara 10, Saujana Utama,
47000 Sungai Buloh, Selangor

GPS COORDINATES
N3 12.039 E101 29.086

Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM300.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)

Topic :

Preparing ingredients, cake mixing, lining cake tin, baking technique and oven use.
Baking 5 varieties of classic cakes – Sponge cake, butter cake, chocolate cake, fruit cake and lemon cheesecake.
Free recipes - 3 recepies
Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers)

Pendaftaran Kelas

BAGAIMANA MENDAFTAR?

1. Bank in deposit RM100 ke dalam account CIMB CookbookVentures 1212-0000774-104.
2. Selepas bank in, SMS ke Admin 013-2465100 dan nyatakan: NAMA, TARIKH, KELAS DAN JUMLAH BANK IN . Contoh : IDA, 17 MEI, KELAS ROTI, RM100,.
3. Sila simpan bukti pembayaran dan kemukakan semasa kelas atau hantar MMS resit deposit tunai selepas membuat pembayaran.

TERMA DAN SYARAT

Minimum penyertaan ialah 6 orang. Kami berhak membatalkan kelas dan memulangkan deposit jika tidak cukup penyertaan. Peserta akan dimaklumkan 2 hari sebelum kelas.
Sila maklumkan 3 hari lebih awal sekiranya anda tidak dapat hadir. Lewat dari tarikh tersebut, deposit tidak akan dipulangkan kerana instruktor telah menyediakan semua bahan. Oleh itu juga penukaran kelas di saat akhir tidak dibenarkan.
Sekiranya tidak hadir tanpa pengganti, deposit tidak akan dikembalikan
Tidak dibenarkan membawa anak/keluarga duduk di kelas sepanjang kelas berlangsung.
—–
Administrator
013-2465100 / 013 2332426

sila lawati blog :- http://mysugarclass.com/

Terima Kasih

Kelas Chilled Cakes

Kelas Chilled Cakes


Instructor : Chef Imran
Date : 19 Oktober 2013
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM250.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :

Making the sponge, mousse and all the layers
Cakes assembling
Baking 4 varieties of chilled cakes – milk chocolate mousse cake, hazelnut mousse cake, black n white mousse cake, black forest mousse cake.
Free recipes - will update soon.
Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers)


NO. OF STUDENT : Maximum 10.

LOCATION : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur. Map is at the top page.

CLASS RESERVATION : Please submit your name and the class you are interested in joining, email to minbakingproject@gmail.com or sms to Yasmin, hp : 019-3805344. Once we have enough student, we will contact you again to collect a deposit of RM50 per class. Deposit payment can be made online thru cimbclicks or maybank2u (click on the link). Or thru ATM machine.

Name : Yasmin binti Sanusi
Bank : CIMB, Account no : 1432-0066287-52-7 OR
Bank : Maybank, Account no : 114094010793
( Beneficiary Payment Alert, please use email : minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 )

Untuk jadual baking terkini, sila lawati blog http://bakingproject.com. Jadual di sebelah kanan, dan info kelas di top page. Tkasih.

Terima Kasih

Kelas Chocolate For Beginners

Kelas Chocolate For beginners ( Kelas Asas Membuat Coklat )


Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil
Date : 13 Oktober 2013
Location : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM280.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :

Easy techniques to make and sell chocolates from home
Difference between compound and couverture chocolate
How to handle, melt, flavor, colour and store chocolates
How to make almond chocolate, strawberry chocolate, Oreo truffles, chocolate rice rocher (all from compound) and chocolate plastic (for rose)
Making chocolate decorations – piped designs, rose and leaf, chocolate shaves, cigarette, curls, ribbon and how to use chocolate transfer sheets.
Students will be able to taste and take home the chocolates. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers.

NO. OF STUDENT : Maximum 10.

LOCATION : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur. Map is at the top page.

CLASS RESERVATION : Please submit your name and the class you are interested in joining, email to minbakingproject@gmail.com or sms to Yasmin, hp : 019-3805344. Once we have enough student, we will contact you again to collect a deposit of RM50 per class. Deposit payment can be made online thru cimbclicks or maybank2u (click on the link). Or thru ATM machine.

Name : Yasmin binti Sanusi
Bank : CIMB, Account no : 1432-0066287-52-7 OR
Bank : Maybank, Account no : 114094010793
( Beneficiary Payment Alert, please use email : minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 )

Untuk jadual baking terkini, sila lawati blog http://bakingproject.com. Jadual di sebelah kanan, dan info kelas di top page. Tkasih.

Terima Kasih

Kelas Baking for beginners

Kelas Baking For Beginners


Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil @ chef Obie
Date : 27 Oktober 2013
Location : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM300.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)

Topic :

Preparing ingredients, cake mixing, lining cake tin, baking technique and oven use.
Baking 5 varieties of classic cakes – Sponge cake, butter cake, chocolate cake, fruit cake and lemon cheesecake.
Free recipes - will update soon.
Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers)

NO. OF STUDENT : Maximum 10.

LOCATION : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur. Map is at the top page.

CLASS RESERVATION : Please submit your name and the class you are interested in joining, email to minbakingproject@gmail.com or sms to Yasmin, hp : 019-3805344. Once we have enough student, we will contact you again to collect a deposit of RM50 per class. Deposit payment can be made online thru cimbclicks or maybank2u (click on the link). Or thru ATM machine.

Name : Yasmin binti Sanusi
Bank : CIMB, Account no : 1432-0066287-52-7 OR
Bank : Maybank, Account no : 114094010793
( Beneficiary Payment Alert, please use email : minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 )

Untuk jadual baking terkini, sila lawati blog http://bakingproject.com. Jadual di sebelah kanan, dan info kelas di top page. Tkasih.

Terima Kasih

Kelas Basic Bread Making ( Kelas Asas Membuat Roti )

Jadual Kelas Baking Bulan Oktober 2013

Kelas Basic Bread Making ( kelas membuat Roti )


Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil @ chef Obie
Date : 12 Oktober 2013
Location : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM250.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :

Mixing the dough, kneading, rising, dividing and shaping the dough, glazing and baking.
Students will learn how to bake : Burger bun, soft roll, hot dog bun, baguette, mexican bun (roti boy) and pizza.
Free recipes - Nut bread, chicken floss bread, coconut bread and raisin bread.
Students will be able to taste and take home bread samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers).

NO. OF STUDENT : Maximum 10.

LOCATION : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur. Map is at the top page.

CLASS RESERVATION : Please submit your name and the class you are interested in joining, email to minbakingproject@gmail.com or sms to Yasmin, hp : 019-3805344. Once we have enough student, we will contact you again to collect a deposit of RM50 per class. Deposit payment can be made online thru cimbclicks or maybank2u (click on the link). Or thru ATM machine.

Name : Yasmin binti Sanusi
Bank : CIMB, Account no : 1432-0066287-52-7 OR
Bank : Maybank, Account no : 114094010793
( Beneficiary Payment Alert, please use email : minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 )

Untuk jadual baking terkini, sila lawati blog http://bakingproject.com. Jadual di sebelah kanan, dan info kelas di top page. Tkasih.

Terima Kasih

Chef Obie Di Universiti Teknologi Mara Uitm Shah Alam

Assalammualaikum wbt,
mmmmmm.... baru sempat Bie updated gambar dan info
sewaktu Bie menjadi guest chef untuk students semester 5
Bsc (Hons) Foodservice Management.
Fakulti Hotel Dan Pengurusan Pelancongan.
Terima kasih -
Dekan, pensyarah Cik Noriza dan En Nizam serta pelajar Group 1
Nurul, Mizah , Fatin , Alif dan Naim juga semua pelajar semester 5
yang memberi kerjasama yang baik pada Bie.

Pada hari tersebut :
Task pelajar bersama Bie ( demo chef )
menyediakan " Indian Cuisine "

1. Lamb Buryani
2. Prawn Vindaloo
3. Tadhka Dhall
4. Dosa / Dosai and Coconut Chutney
5. Rogan Josh
6. Chicken Tandoor
7. Naan bread and Mint Sauce

Gambar-gambar dari Bie sendiri kire amateur..jadi candid aje
selamat melayan...


Miss en -place yang disediakan pelajar mengikut resepi Bie...


Prawn Vindaloo...


Chicken Tandoor....


Rogan Josh....


Tadhka Dhal....


Lamb Buryani....


Naan bread...
manakala gambar coconut chutney and mint sauce Bie tidak sempat ambil heee..amateur rrr..
photograper A, B, C la katakan...


pelajar dipuji kerana sentiasa bekerjasama... dari menyediakan miss en place , memasak , plating dan akhir dekorasi...


Alif- chef roti naan... semangat ni la yang kite mau !, Chef Dhal tadka- Naim , Chef Prawn Vindaloo- Nurul , Chef Rogan josh- Mizah , Chef Chicken Tandoor and chutney- fatin...chef lamb buryani- chef obie..gitu..Chef obie & pensyarah Chef Nizam


Terima kasih.. daripada chef obie


Bersama pensyarah Chef Noriza , Chef Nizam dan group 1- Nurul , fatin , mizah , alif dan naim ( pic face terlindung ) jangan kecil hati..photographer amateur yang ambil...


gurau senda..ape salahnye..heeee


Thanks group 1.. gift so sweet!

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign