CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 22 Januari 2013

Resepi Strawberry Cheesecake ( without baked )

salam sejahtera.. kali ni Bie ingin berkongsi resepi membuat kek keju strawberi yang tidak perlu di bake, senang kata perlu disimpan dalam peti sejuk aje.. mudahnya.. semua ini untuk mereka yang mencari resepi dan peminat kek keju..dan kepada mereka yang sentiasa melawati blog Bie ini yang serba kekurangan... Selamat mencuba ! peace yaow! STRAWBERRY CHEESE CAKE Bahan-bahan Bahan-bahan 1: 250 gm biskut ( biskut marie + biskut lemak + biskut raye pun boleh.. ) 125 gm mentega tanpa garam - letak 100g Bahan-bahan 2: 200 ml krim putar(whipping cream) 250 gm krim keju 165 gm gula kastor - letak 150g 1 sudu besar jus lemon- 2 sb Bahan-bahan 3: 15 gm gelatin halal 100ml air ( double boiler ) Topping Buah strawberi 1paket kulit kayu manis 1 batang sahaja Cengkih 2 biji Jus lemon Gula caster Sedikit air Cara-cara 1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci. 2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata. 3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras. 4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati. 6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk. 7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. >>Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream. 8. Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.Manakala sebahagian buah strawberry dipotong dan disusun diatas kek mengikut kreativiti anda. 9. Tuangkan kuah topping hingga habis.
Siap..boleh simpan kembali dalam peti sejuk ok... ini resepi cheesecake yang tidak perlu Baked.. mudah kan..selamat mencuba

Terima Kasih

Coklat paling mahal di dunia

Coklat adalah salah satu jenis makanan yang paling banyak disukai umat manusia di muka bumi.. betulkan? Bie pun suka juga.... tapi tidak cerewaet sangat..melainkan untuk membuat kek dan ganache Bie memang pentingkan kualiti coklat...,kalau setakat coklat bar untuk makan-makan..Cadbury pun dah ok! Tapi, bagaimana jika coklat harganya terlalu mahal? Dibawah ini lima jenis cokelat paling mahal di dunia: Chocopolagie
Pencipta: Knipschildt Harga: US$ 2.600 per 450 gram Tempat: Norwalk, Connecticut Chocopolagie ditemukan oleh Fritz Knipschildt, seorang tukang masak yang di Denmark. Pada 1999, Knischildt menciptakan salah satu coklat paling enak di dunia. Coklat paling mahal tersebut berharga US$ 250 (sekitar Rp 2,5 juta) untuk dark chocolate truffle. Truffle hitam di dalamnya berasal dari Perancis dan hanya tersedia jika dipesan terlebih dulu. Truffle terdiri dari 70 peratus Valhrona kakao yang dicampur dengan Ganache lembut dan minyak truffle buatan tangan. Sebagai sentuhan akhir, truffle ditaburi serbuk coklat.. Noka
Pencipta: Noka Vintages Collection Harga: US$ 854 per 450 gram Tempat: Dallas, Texas Noka merupakan kompilasi terbaik coklat hitam dari perkebunan khusus di Venezuela, Pantai Gading, Trinidad dan Ekuador. Noka adalah coklat dengan harga termahal kedua di dunia. Coklat ini terbuat dari 75 peratus kakao murni dengan campuran lain seperti mentega dan gula koko. Keunikan produsen coklat ini adalah tidak menambahkan semua jenis emulsifier atau rasa vanila dalam produk coklat mereka. Delafee
Pencipta: Delfee © Harga: US$ 504 per 450 gram Lokasi: Neuchatel, Swiss Bagi wanita penggemar emas, mungkin terliur dengan Delafee, coklat yang dibuat dari emas 24 karat berbentuk serpihan untuk setiap coklat yang dibuat dengan tangan. Cokelat Delafee diperbuat dari gula, minyak kelapa, mentega koko, susu dan vanilin. Richart
Pencipta: Richart © Harga: US$ 120 per gram Lokasi: Lyon, Perancis Richart mungkin hanya ditempat keempat coklat paling mahal di dunia. Tapi keunggulan Richart terdiri dari 70 peratus Criollo kakao Venezuela, yang diakui sebagai negara penghasil coklat dengan kualiti terbaik di dunia. Kakao dalam cokelat Richart adalah serbuk koko halus untuk menghasilkan rasa terbaik. Beberapa jenis coklat Richart antaralain cokelat dengan kacang almond, raspberry, strawberi dan jenis buah eksotik lainnya. Godiva
Pencipta: Godiva “G” Collection Harga: US$ 117 per pon Tempat: New York City, New York Godiva berasal dari salah satu negeri yang terkenal dengan produk coklat asal Belgia. Produsen coklat chocolatier Godiva memperkenalkan koleksi coklat terbarunya, “G”. Seluruh koleksi “G” terdiri dari berbagai bahan dan rasa seperti palet d’Or, Tasmanian Honey dan Meksiko Hot Chocolate. apa pun Godiva boleh didapati di Klcc... Bie suke!

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign