CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 7 Mac 2020

DIY Resepi Char Kuey Teow Popular Chef Obie

DIY Resepi Char Kuey Teow Popular Chef Obie


Sukacita Chef Obie  nak berkongsi informasi berkaitan dengan satu menu hidangan yang popular di Malaysia dan Singapore iaitu " Char Kuey Teow "
Sinonim dengan hidangan dari bangsa Cina. pasti dikepala otak korang terbayangkan mee putih nipis , leper bersaiz lebar dalam 1 sm.



Dari mana datangnya perkataan " Char Kuey Teow " ini ? Kalau korang nak tahu Ia merupakan loghat Bahasa Cina " Hokkien".Lebih tepat lagi, "炒粿條" disebut sebagai chha2-koe2-tiau5 dalam loghat Hokkien, dan cháo guǒtiáo dalam bahasa mandarin

Chef Obie cerita serba sedikit sejarah bagaimana datangnya menu masakan " Char Kuey Teow" ini .

Ia dicipta sebenarnya untuk pekerja-pekerja buruh ketika zaman buruh bermula, Di mana hidangan "Char Kuey Teow " ini asal basic dalam masakannya berasaskan lemak babi , ia dimasak dengan cara penggunaan lemak yang banyak untuk menghasilkan sumber tenaga dan nutrien ketika zaman itu. Selain ianya mudah dihidangkan.Yang pasti ia merupakan hidangan paling popular ketika itu kerana harga yang murah dan mengenyangkan.



Zaman buruh ketika itu , bahannya masih tidak tumpah seperti " Char Kuey Teow Hari ini " Iaitu kicap dan sos istimewa, cili, udang, kerang, telur, taugehh dan kucai cina. Kadangkala hirisan sosej cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat.

Zaman itu penjual " Char Kuey Teow " adalah terdiri daripada nelayan, petani dan pemungut kerang..apa ? Pemungut kerang ? Ya..Pemungut kerang..sebab tu korang pernah makan " Char Kuey Teow Kerang ! "sempoikan...Ia dihasilkan bersesuian dengan sumber alam yang terdekat dengan mereka.Iaitu kerang...selain pekerjaan mereka yang berconnection dan mudah menyemai kerang juga mendapatkan kerang secara semulajadi.

Di Malaysia , pemahaman berkaitan hidangan ini sering juga diperbahaskan . Kerana kebanyakan peminat-peminat " Char Kuey Teow " berpendapat -
Jika sebut Char Kuey Teow sahaja ....pasti mindset terbayang - Satu hidangan wok yang panas , Berkuah dan  Basah kicap sos udang , mee kuey teow , taugeh kucai , udang , telur dan kerang. jadi hidangan ini terbahagi kepada 2 rupa bentuk .

iaitu :


1. Kuey Teow Goreng

2.Char Kuey Teow ( Basah ) 

Sedia maklum maksud Char itu sendiri adalah goreng. Jadi sebenar-benar Char Kuey Teow adalah yang Goreng. Kena fahamlah sebab kite di Malaysia ini ada pelbagai bangsa seperti Melayu , India dan cina serta suku-suku kaum bumiputera yang lain.Selera dan tekak sentiasa memenuhi selera semua kaum ini. Itu terhasilnya Char Kuey Teow mestilah Basah dan berkuah .

Kalau nak order yang goreng kering atau garing..kena sebut Kuey Teow Goreng. Nampak tak di situ..istimewanya kita di malaysia. Maka terhasilah Char Kuey Teow Ipoh , Char Kuey Teow penang dan macam-macam transform yang kite jumpa. Yang jelas rasa Char kuey Teow tidak akan terlalu berlainan. Malah keaslian telah disesuaikan dengan biografi Malaysia yang majoriti rakyat beragama Islam. Maka tiadalah penggunaan minyak babi dalam hidangan ini sekiranya peniaga-peniaga di pasar malam mahupun restoren tertentu hidangkan. 

Manakala jika ia dimasak untuk hidangan rumah pasti versi pedas sebagai pilihan serta versi menumis turut digunakan dalam hidangan hotel versi buffet , gerai tepi jalan bawah pokok semua telah diubah dan disesuaikan citarasanya.Malah kombinasi hidangan ini juga tidak lengkap sekiranya ketiadaan Cili Jeruk dan Cili Potong berkicap !

Wujudnya kaki-kaki makan yang bijak dan pandai dalam menikmati sesuatu hidangan menjadikan " Char Kuey Teow " kembali muncul antara hidangan " PALING POPULAR" yang diterima ramai.

Walaweeeii....thats all..informasi yang sempoi disampaikan oleh Chef Obie , at least korang dah tahu serba sedikit sejarah asal usul hidangan popular ini ! Alang-alang dah berkongsi informasi yang berkaitan , sukacita Chef Obie nak sharingkan akan 


Iaitu antara Pilihan Bakal-bakal peniaga dan usahawan makanan tempatan Malaysia mahupun di Singapore. 
" CHAR KUEY TEOW "

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY aktif menganjurkan dan mengadakan kelas masakan perniagaan ini sejak tahun 2012 hingga kini , beratus pelajar-pelajar telah mengikuti kelas-kelas kendalian chef yang berpusat di Bandar Baru Ampang, Selangor . Tidak jauh pun dengan Kuala lumpur 10 minit sahaja sampailah KLCC !

Sekiranya korang mungkin berminat tetapi ada sedikit kekangan masa , masalah kewangan mungkin , mahupun masalah lain yang sukar dijelaskan. Korang boleh cuba dahulu 

RESEPI CHAR KUEY TEOW POPULAR CHEF OBIE untuk 2 orang makan 


Bahan Kicap Kuey Teow *

100 gm udang
2 cawan Air ( boleh extra 1/2 cawan lagi )
5 ulas bawang putih di ketuk
2 sbesar sos tiram
1 skecil kicap pekat
3 sbesar kicap manis
1 skecil petis
2 sbesar pati ikan bilis 
2 skecil garam 
1 sbesar gula

Bahan Kuey teow

180 gm kuey teow ( 2 orang makan , kalau nak lebihkan pun boleh selera korang nanti tak cukup lapor plak )
1 sb cili boh / cili giling 
Udang yang korang rebus tadi diguna balik
kerang kalau ada
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur , sorang satu biji
Minyak Masak secukupnya

Cara Penyediaan :

Kicap Kuey Teow - Rebus udang dgn air.

Apabila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang

Campurkan semua bahan utk jadikan kicap kuey teow dgn air rebusan udang tadi,biar sehingga mendidih .Matikan api biarkan kicap kuey teow sejuk..



Masak Mee jika ada wok lebih bagus boleh try , jika tidak ada kuali tu pun bolehlah korang guna- Pertama sekali Tumis cili boh atau cili giling hingga garing. kemudian masukkan udang, Masukkan Kicap kuey teow, biar mendidih .



Kemudian masukkan Mee kuey teow , kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, didihkan lagi kacau dan bolehlah diangkat.

Proses memasak kuey teow ni dlm 4 minit kalau korang guna kuali biasa tapi kalau guna wok 1 minit adalah masa standard untuk masak, pastikan api yang agak kuat semasa memasak. Practice make it perfect ! 


Walau ia resepi yang kecil tapi ia boleh juga dijadikan panduan untuk newbie yang baru cuba-cuba nak memasak Char Kuey Teow dan memahirkan cara masak dan pandai merasa.Apabila anda pandai makan dan pandai memasak ia adalah satu BONUS untuk anda bermula sebagai peniaga dan usahawan Char Kuey Teow

" Perbezaan Resepi Sesuatu Jenis Masakan Untuk Perniagaan & Komersil Ianya Ada S.O.P -Standardize Resepi bersukatan tepat , Kuantiti Khas , Teknik , Penggunaan Bahan & Brand Yang Sesuai , Peralatan Yang Sesuai , Masa Penyediaan Yang Tepat Dan Banyak Lagi Ia memang berbeza dengan resepi-resepi yang dikongsikan dalam internet mahupun video youtube sedia ada - Sesuatu Yang Eksklusif Ianya Ada Nilai Dan Valuenya Tersendiri Ilmu Percuma Tidak Akan Sama Dengan Ilmu Berbayar " 


 

Hubungi MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/60169166010  Nesa Intan Payung



Keep intouch dengan Chef Obie untuk tidak terlepas informasi baik punye & jangan lupa Follow di Facebook CHEF OBIE 



Terima Kasih

DIY Resepi New York Cheesecake Chef Obie & Petit Four

DIY Resepi New York Cheesecake Chef Obie
( Hidangan 2 biji )





Salam Sabtu semoga Allah berikan nikmat sihat, serta rezeki yang berkat  seluas lautan yang Engkau ciptakan dan Jauhkanlah dari segala musibah.tunjukkan kami ke arah kebaikan, pertingkatkan keimanan kami dan permudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Berlapangkanlah dada....tarik nafas panjang dan hembuuuuuuussss....buat ulang tarik nafas hembus sekali lagi dengan mata terpejam..tenangkan diri sebentar , buka mata perlahan-lahan..dan cubalah ukirkan senyuman. Positif akan sentiasa ada pada diri anda.

Di kesempatan hari ini , Setelah selesai Meeting bersama #chefobiecrew #mgjconsultancy Chef terus paksakan diri untuk menyiapkan "DIY Resepi New York Cheesecake Chef Obie" yang menunggu gilirannya untuk dikongsikan kepada netizen .

Peralatan yang diperlukan :

2 Springfoam Rim Cake Saiz 8@9
Partchment Paper 
Fondant Smoother
Aluminium foil secukupnya
Tray untuk water bath 



Bahan Base :

1 paket Biskut Marie ( Cap Ping pong )
1/2 buku Unsulted Butter ( dicairkan )
2 sudu besar Shortening @ lelemak Sayuran
2 sudu besar Gula pasir
1/4 sudu kecil Garam

Cara Penyediaan :



1.Ramaskan biskut marie atau kisar sebentar .
2.Masukkan butter yang telah dicairkan bersama gula, garam dan lelemak sayuran.
3.Uli atau ramas-ramas sehingga adunan mesra.



4.Bahagikan kepada 2 bahagian , gunakan hujung jari dahulu untuk memadatkan adunan base ke dalam springfoam yang telah dilapik dengan partchment paper .
5.Gunakan fondant smoother untuk memandatkan dan mengemaskan permukaan base.




6.Pastikan keliling springfoam telah disaluti aluminium foil terlebih dahulu.
7.Panaskan oven pada suhu 170'c bakar 7-8 minit sahaja.

Bahan Adunan :

1 kg Cream Cheese ( bega / tartura / kraft Philedilphia / anchor )
1 cawan Brown Sugar ( Rendah Glisemik csr )
2 ml @1/2 sudu kecil Garam
8 biji Telur Saiz A atau B
1 tub @ 210 gm Sour Cream ( sunglo )
250 ml @ 1 kotak kecil  Whipping Cream ( anchor )
1 sudu besar Vanilla Essen @ Vanilla Flavor
3/4  cawan Tepung Jagung

Cara Penyediaan :

1.Satukan cream cheese , gula perang , garam dan Vanilla essen.

 

2.Dalam stainless steel bowl pukul sehingga adunan mengembang , masukkan telur satu demi satu  , pukul sehingga adunan lembut dan sedikit ringan.



3.Masukkan pula sour cream , pukul sebentar dan giliran whipping cream , pukul sehingga adunan sederhana kental. 



4.Tapiskan Tepung Jagung ke dalam adunan , pukul perlahan sekadar mesra.


5.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian ( sama rata ) , tuangkan adunan ke dalam springfoam yang telah mempunyai base yang telah dibakar sebentar tadi. 


6.Isikan air panas atau suam suku hingga setengah paras springform , 
Baked pada suhu 165' sehingga 45 minit hingga 1 jam bergantung kepada oven masing-masing sila pastikan jangan terbakar di bahagian permukaan.


7.New York Cheesecake sesuai dimakan ketika sejuk mahupun panas , boleh digantingkan dengan pelnagai compot atau sauce buah-buahan yang masam . Juga boleh digandingkan dengan ais krim. Dalam kategori " rich ingredients ". Dulu zaman Chef Obie berguru dengan " Golden Hand " Eksekutif Pastry Chef Mahmood & Eksekutif Chef William H Hewitt pada tahun 2004 - 2007 di KLIA , New York Cheesecake ini antara kek yang wajib ada dalam senarai customer VVIP & VIP , malah ia diolah menjadi " PETIT" saiz dan ketinggian selain tekstur yang berbeza. Apabila sebut " PETIT"  atau PETIT FOUR pasti ramai yang tidak tahu dan faham , its ok Anda boleh baca informasi dibawah . 

Keep intouch dengan Chef Obie untuk tidak terlepas informasi baik punye & jangan lupa Follow di Facebook CHEF OBIE 


The Petit Four Of Barvarian Pistachio Gateau
..one of CHEF OBIE'S Choice of Premium Cake Year 2020 

A sponge is quite simple. You weigh ingredients, mix, and put it in the oven. With pastry, you manhandle it, shape it, fold it. You have to be involved with it; there is more jeopardy, more risk. But it's like making a casserole. There's a flurry of activity to begin with; then it's about leaving it to rest...


Bile #chefobie kembali setuju Untuk memanaskan kembali Tangan dgn Permainan Utama yg Paling diminati sejak dlm industry ini...pastry & Confectionery 😍😍😍



I genuinely enjoy the process of making colourful, delicious food. But I do allow myself an occasional piece of petits - today I had a pastry. If I fancy something, I'll have it.. Thank You my daddy cool , all my fellow friends , my legend cooking friends..my assistant & my world 

  " PETIT " or A petit four (plural: petits fours, also known as mignardises) is a small bite-sized confectionery or savoury appetizer. The name is French, petit four (French pronunciation: ​[pə. ti. fur]), meaning "small oven".




Petit dari kiri : Barvarian Pistachio Gateau , Tengah : Elizabeth Slice , Kanan : Chocolate Pear Tart. Dalam Shooter Square : Puding Delima

Pihak kami telah menerimaTempahan Syarikat Korporat atau Sesiapa sahaja yang memerlukan Specialty Western Cakes / Europh Cakes -
Kepakaran Chef Obie anak didik " Golden Hands " yang berpengalaman menyediakan Cakes , Pastry & Confectionary kepada VVIP Seperti King Fadh ( Arab Saudi ) , Sultan Brunei Hasanal Bolkiah , Mantan Perdana Menteri Malaysia Abdullah Ahmad Badawi , DSN dan banyak lagi VVIP & VIP tempatan mahupun luar negara , Selain berpengalaman menyediakan hidangan sebanyak 20 ,000 pax .

Untuk Membuat Tempahan Petits atau Anda Pemilik Cafe , Restauren , Casual Dining , Tenaga Pengajar , Influencer Yang ingin mempelajari cara pembuatan PETIT FOUR  
Hubungi MGJ CONSULTANCY 





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign