CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 15 Ogos 2013

Sky Chef Catering - RM10 per pax ( pilihan selain daripada nasi )


Hidangan Utama

Laksa Penang bersama Petis Udang Istimewa / Laksa Johor Istimewa bersama Sambal Belacan Terbaik

Bee Hoon Sop Body Ayam Malewar bersama Sambal Kicap Johor dan Sambal Kicap Utara


Pencuci Mulut

FOC- free of Charged Kek / Pastry

Bubur Cha Cha / Kacang / Pulut Hitam / Jagung

Minuman

Air Sirap Selasih Pandan Hijau


Hubungi:

SKY CHEF CATERING SERVICES
012 398 6240
017 226 0719


Obie dan Sky Chef berkongsi resepi :

Sayur Masak lodeh

100g Sengkuang
1/2 biji kobis
1 biji lobak merah
1 biji terung
10 btg kacang panjang atau buncis
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )optional, jika tiada pun tak mengape
1 paket soo hoon
1 paket tauhu kering
150 g udang basah
2 biji kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa

Bahan kisar/blender
2 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil / shallot
3/4 inci halia

1/2 inci lengkuas (ketuk)
1 batang serai(ketuk)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 inci kunyit hidup
atau 1 sudu besar serbuk kunyit

Cara penyediaan

- Semua sayur di bersihkan dan dipotong kecil
.
- Tumis bahan kisar hingga wangi, bhn ketuk dan hingga pecah minyak.

- Kemudian masukkan santan cair dan kentang(optional). Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.

- Masukkan santan pekat dan sayur yang lain, soo hoon, sengkuang dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.

- Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Cara buat nasi impit atau ketupat segera

plastik tahan panas
beras yang telah di bersihkan dan di tos.

Cara penyediaan

- Masukan beras kedalam plastik dengan sukatan 1/3 beras daripada saiz plastik.
- seeled pada plastik, kalau tak ade seeler guna stepler pun blea, hati2 yea jgn sampai termakan..hee
- Rebuslah dalam periuk yang penuh berisi air. Tempoh rebusan bergantung saiz ketupat.
- Jika nasi telah kembang sepenuhnya dan struktur beras tidak nampak berbiji2 dalam plastik,tandanye
nasi ketupat tadi telah sedia diangkat dan disejukkan.

Jangan lupa..buat sambal tumis ikan bilis..dan telur rebus.untuk menyedapkan lagi hidangan lontong ni..
Selamat mencuba...


Terima Kasih

Sky Chef Catering- RM20 per pax

Hidangan Utama

Nasi Buryani Sky Chef

Ayam Masak Buryani Sky Chef / Ayam Masak Merah Delima

Rendang Daging Kuala Kangsar / Kurma Daging Alam / Daging Masak Hitam Berempah / Daging Masak Buryani Sky Chef

Sayur Dalcha Mahameru

Acar Rampai Sari / Jelataah Mentah Abadi

Pappadom

Pencuci Mulut

FOC-free of charged - Potongan Kek Pisang Istimewa

Dadih Kelapa Muda


Minuman

Air Sirap Selasih Pandan Hijau


Hubungi:

SKY CHEF CATERING SERVICES
012 398 6240
017 226 0719


Obie Dan Sky Chef Catering Berkongsi Resepi : Mint Sauce Untuk lamb chop selain lamb grill dan roast lamb.



Bahan

Segenggam / Seikat Daun Pudina Segar ( di cincang halus )

1 cawan Extra Virgin Olive Oil

1 sudu besar Gula

1/2 biji perahan Lemon

2 sudu besar cuka epal

1 sudu kecil garam

Cara-cara

1. Cincang daun pudina, letakkan ke dalam mangkuk .
2. Tuangkan extra virgin olive oil ke dalam mangkuk yang berisi daun pudina yang telah dicincang.
3. Masukkan cuka epal , gula dan garam kacau sebentar.
4. Simpan didalam bekas berpenutup. Simpan didalam peti ais sekurangnya 2 jam.sebelum digunakan.
5. Mint Sauce ini boleh tahan sehingga sebulan.

Selamat mencuba.. kepada bro yang inginkan resepi mint sauce daripada obie kelmarin..sila take note..
boleh try dengan kambing golek istimewa bro tu.., juga kepada anda mint sauce ni juge sesuai untuk lamb chop selain lamb grill dan roast lamb..

peace




Terima Kasih

Sky Chef Catering - RM12 per pax

Hidangan Utama

Nasi Putih Mewangi / Nasi Hujan Panas / Nasi Minyak Seri Murni / Nasi Kabuli / Nasi Jagung Emas

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Hijau Berempah

Rendang Daging Kuala Kangsar / Kurma Daging Alam

Ikan Dorry Masak Sweet Sour / Ikan Dorry Masak 3 Rasa

Sayur Dalcha Mahameru

Acar Rampai Sari / Jelataah Mentah Abadi


Pencuci Mulut

FOC-free of charged - Potongan Kek Pisang Istimewa

Minuman

Air Sirap Selasih Pandan Hijau


Hubungi:

SKY CHEF CATERING SERVICES
012 398 6240
017 226 0719


Obie dan Sky Chef Berkongsi Resepi :

Tum Tim Grob atau Red Ruby


Bahannya.

500 gm sengkuang cina.
1 cawan santan
garam
tepung ubi
pewarna merah
air gula atau sirap rose


Cara-caranya

1.sengkuang cina potong dadu , rendam dalam air yang telah dicampur sedikit pewarna merah dalam sejam kemudian toskan.

2.sengkuang yang telah diwarnakan itu disalut pula dengan tepung ubi,pastikan sengkuang disaluti penuh dengan tepung ubi tau..sebab kita akan merebus sengkuang ini.

3.Panaskan air-apabila air mendidih masukkan sengkuang yang sudah disalut dengan tepung ubi.biar sengkuang tu timbul dipermukaan baru angkat tau...kemudian apa lagi masukkan dalam mangkuk dan dah boleh dihidangkan bersama santan.masukkan air gula ikut rasa manis masing-masing. selalunya santan tu masukkan sedikit garam dan dihiaskan dgn hirisan nangka.sedap tau.. Selamat mencuba

Terima Kasih

Sky Chef Catering - RM11 per pax

Hidangan Utama

Nasi Putih Mewangi / Nasi Hujan Panas / Nasi Minyak Seri Murni / Nasi Kabuli / Nasi Jagung Emas

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Hijau Berempah

Rendang Daging Kuala Kangsar / Kurma Daging Alam

Sayur Dalcha Mahameru

Acar Rampai Sari / Jelataah Mentah Abadi

Pencuci Mulut

Bubur Cha Cha / Kacang / Pulut Hitam / Jagung

FOC-free of charged - Potongan Kek Pisang Istimewa


Minuman

Air Sirap Selasih Pandan Hijau


Hubungi:

SKY CHEF CATERING SERVICES
012 398 6240
017 226 0719



Obie dan Sky Chef Berkongsi Resepi :

penang char kuey teow..

bolehlah mencuba...


Bahan-bahan ( 2-3 org )

BAHAN PASTE *
220 gm udang
250ml air
5 ulas bawang putih di ketuk
5-7 sbesar sos tiram
3 skecil kicap pekat
3 sbesar kicap manis
1 skecil petis
2 sbesar pati ikan bilis / pati udang
2 skecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 2skecil)
1 skecil gula

BAHAN MEE
300 gm kuey teow
1 sb cili boh / cili giling
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur

Cara-cara

PASTE- Rebus udang dgn air.

Apabila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat.
Matikan api biarkan paste sejuk .

MEE- Tumis cili boh atau cili giling hingga garing. Masukkan dlm 5sbesar paste yang telah dimasak .
Kemudian masukkan udang yg telah direbus dan kerang, penang char kuey teow agak basah dan berkuah,perlu tambah sedikit air 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat.
Proses memasak kuey teow ni dlm 4 minit, pastikan api yang agak kuat semasa memasak.

Siap...



Terima Kasih

Sky Chef Catering- RM10 per pax

Hidangan Utama

Nasi Putih Mewangi / Nasi Hujan Panas / Nasi Minyak Seri Murni / Nasi Kabuli / Nasi Jagung Emas

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Hijau Berempah

Rendang Daging Kuala Kangsar / Kurma Daging Alam

Sayur Dalcha Mahameru

Acar Rampai Sari / Jelataah Mentah Abadi


Pencuci Mulut

FOC-free of charged - Potongan Kek Pisang Istimewa

Minuman

Air Sirap Selasih Pandan Hijau


Hubungi:

SKY CHEF CATERING SERVICES
012 398 6240
017 226 0719


Obie dan Sky Chef Catering berkongsi resepi :

Candy Kelapa

Bahan-bahan

2 biji kelapa parut

kelapa muda lagi baik

2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )

380gm gula pasir

3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )

pewarna merah/hijau/kuning

3 helai daun pandan dicarik dan disimpul

Periuk




Cara-caranya :

1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )

2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal

3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )

4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)

5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )


Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )

Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan
tebal 1/2 inci

Kemudian cooling..ea..sejuuukkan.

Senangkan... kemudian bolehlah potong mengikut saiz yang
korang suke,... peace...


Terima Kasih

Austin Mahone - What About Love



 boleh beat justin bieber?ape pun justin is justin..and austin is austin...
they are 2 diffrent person...heee layan..

Lirik

[Verse 1]
I-I'm feeling your thunder
The storm’s getting closer
This rain is like fire
And my-my world’s going under
And I can’t remember
The reason that you cut off the line

[Bridge]
You’re moving on, you say
Here I stay
I’ll take this pain
Yeah, I can, I can

[Chorus]
What about love?
What about our promises?
What about love?
You take it all and leave me nothing
What about love?
What about us ’til we end?
What about love?
You cut my wings, now I am falling
What about love? (x2)

[Verse 2]
Why you're colder than winter?
You’re switching the picture
You used to be perfect, yeah (yeah)
Once you’re hot like the summer
Please help me remember
The reason that you said “bye bye bye”

[Bridge]
You’re moving on, you say
Here I stay
I’ll take this pain
Yeah, I can, I can

[Chorus]
What about love?
What about our promises?
What about love?
You take it all and leave me nothing
What about love?
What about us ’til we end?
What about love?
You cut my wings, now I am falling
What about love? (x2)

[Middle 8 - x4]
Uh uh uh uh uh uh uh uh
What about-what about love?

[Bridge]
You’re moving on, you say
Here I stay
Watching every night get colder
You’re moving on, you say
Here I stay
I’ll take this pain
Yeah, I can, I can

[Chorus]
What about love?
What about our promises?
What about love?
You take it all and leave me nothing
What about love?
What about us ’til we end?
What about love?
You cut my wings, now I am falling
What about love? (x2)

[End]
What about-what about
What about love?
What about-what about
What about love?

Terima Kasih

Forteen-Kita Ost Sebenarnya Saya Isteri Dia [Lirik]


Jom layan lagu forteen plak...maklum kat radio asyik kuar aje..
lame2 terlayan... lagu ni juge ost sebenarnye saya isteri dia...
selamat melayan..yea..

Lirik

Kau renunglah wajahku
Di manakah hilangnya
Raut seperti dulu
Bila dicemar air mata

Ku tak mahu berpisah
Kerana hati masih
Sayang pada dirimu
Tapi harapan makin kabur

[*] Manakah kita jika kau dan aku tidak sekata
Sepi walaupun bila bersama
Dekat pun tetapi berjauh hati
Manakah kita bila sering bertentangan sahaja
Walaupun bibir cuba menafi
Hati tak percaya tanya dengan jujur manakah kita

Di jiwaku sengsara menanggung derita
Kerana cinta berubah tapi tak mahu kehilanganmu

Repeat [*]
Sepi walaupun bila bersama
Dekat pun tetapi berjauh hati
Manakah kita bila sering bertentangan sahaja
Walaupun bibir cuba menafi
Hakikat percaya tanya dengan jujur manakah kita

Terima Kasih

W.A.R.I.S - Bertingkat-tingkat with lirik (Waghih Botingkek tingkek) RAC...



Dalam bulan lebaran ni..kite sentiasa dihidang dgn lagu-lagu raye...
ape kate take kit kat jap.. kite layan plak...
waris- Duit Den Bertingkat-tingkat
Lirik

Waghih.!!! Duit den botingkek-tingkek5X, Dari Jolobu sampai Bongek
Koba an kek seluruh kampung, Duit koteh nak di lambung,
Kuek bona laie sombong, Keto kek ghumah bersusun susun,
Itu gayo payo Kumboh, jadi menantu memang untung,
Tak payah nak bukak warung, Duit tak abih bersambung sambung.

Duit den botingkek-tingkek 7X, Dari Jolobu sampai Bongek.
Duit den botingkek-tingkek, Ado tanah menghato tompek, Dalam kampung pandu Cadillac, Cormin golap body full black, Belanjo ghoto tak abih-abih, Namo ea pon MC waghih,
Tak ponah donga ko cik adik.?
Waghih!waghih!waghih!

Terobang tinggi ala cenderowasih, laei tinggi dari _____ (tak tau)
Tompek turun VVIP, Tingkek totinggi KLCC,
Mitsubishi – Lancer Poit! Guno ea nak poie ladang sawit,
Duit dah botingkek-tingkek ~

Okay essey on, ekau pun on,
Tengok sapo laie champion,
Masih hari hari mantai, Lombu tertumbang macam sambut don.
Ghoman sey macam james bond, Milah tengok pun turn on,
Tak sodar diri dah mengolamun, kok iyo pun jangan la guno timun

Sonang Cerito orang panggil den joki, kotongahkan muzik rap dalam dialek nogori,
Musuh tengok iri hati, Tok Mat dongar comfirm happy.
Ghoto kalau dibelanjo di jalan boto tak salah tu do, masalah orang kito takdo duit borobot ghoto, duit abis tah komano menyesal kemudian takdo guno, rumah tegadai nak tinggal kek no.? melopong yolah nak buek camno

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign