CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 22 November 2014

Resepi Cream Caramel atau Puding Karamel Popular Chef Obie



Bahan-bahan


400cc(400ml) susu segar/susu cair

5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila

[ KARaMEL ]

5 sudu besar gula
2 sudu besar air



Cara Membuat



1-Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.


2-Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.

3-Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.

4-Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.

5-Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

boleh r layan lagu dari awie ni...nostalgia gitu!



Terima Kasih

Resepi Potato Wedges Dan Sos Cheesy Wedges Ala KFC chef obie




Potato/Kentang Wedges

Bahan-bahan:

7 biji kentang 
7 sudu besar  tepung gandum ,3/4 sudu kecil serbuk  lada hitam,1 sudu besar tepung jagung,1 sudu kecil lada sulah,1 biji Telur gred c , Serbuk stok ayam dan garam secukupnya
Air secukup untuk rebusan.

Cara Membuat: 

Bersih dan cuci kentang tanpa membuang kulit dan dibelah mengikut potongan wedges.Kemudian masukkan air secukupnya serta sedikit garam dan rebus kentang sehingga empuk,toskan kentang dan air rebusan dan biarkan ia sejuk.

Untuk salutan kentang -  sebelum digoreng dengan mencampurkan tepung gandum, tepung jagung, lada sulah, serbuk stok ayam, telur dan garam .Salutkan bancuhan pada kentang dan gorenglah sehingga warna keperangan.


Sos Cheesy Wedges

Bahan-bahan

500 ml Whiiping Cream atau Cooking Cream
100 gm Keju Parmesan
3 keping Keju Chesdale
1 sudu kecil Serbuk Stok Ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada Hitam
Garam secubit
Pewarna kuning
Air sekiranya perlu

Cara Membuat

Panaskan whipping cream dalam pot, kacau menggunakan whisk.
pastikan jangan sampai mendidih, masukan keju parmesan dan kepingan keju chesdale kacau sehingga bahan mesra,pastikan api kecil sahaja sepanjang membuat sos cheesy wedges ni...
Masukkan ke semua bahan kering dan pewarna secukupnya,kacau sebentar matikan api.
sekiranya terlalu pekat ..boleh tambahkan sedikit air. Siap untuk dihidang bersama potato wedges kite yang dah siap digoreng tu...

Selamat mencuba resepi chef obie... musim cuti sekolah ni bolehlah try buat untuk anak-anak dan family...





sambil tu  kite layan lagu karok... memang layan habis lagu dari zamani slam ni.. mase zaman sekolah chef obie dulu r....heee.... sekarang pun masih layan...lagu-lagu sezaman ni sume bhes..



heee...pastu layan kpop..
infinite - last romeo






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign