CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 19 September 2014

lontong terbaek di restauran pg taman mawar pasir gudang juge resepi lontong chef obie


Bila dah sampai pasir gudang kalau breakfast , sahabat akan bawa bie ke tempat ni..
haaa namenye restauran pg terletak di taman mawar pasir gudang tak jauh dengan pusat bandar r.
Keistimewaan restauran pg ni penebar roti canainye adalah melayu..biasekan mamak atau india muslim..sebab kat kl biasenye macam tu!
menu best kalau breakfast kat sini... mestilah lontong selain roti canai dan lain-lain yg kire best jugak...kalau bie pilihan mestilah lontong!
lontong die memang power!
sebab tu bie nak sangat makan lontong kat sini.
bolehlah layan candid dari amatur ni...





dapnye.. lontong dengan sambal tumis ikan bilis..peerrghh


layan pulak bersama teh tarik!


ni die aden bersama nasi goreng ngan ayam goreng power!

chef obie sharingkan resepi lontong yang best jugak untuk korang semua..semoga boleh lah mencuba kat rumah okay....


Bahan -


100g Sengkuang

1/2 biji kobis
1 biji lobak merah
1 biji terung
10 btg kacang panjang atau buncis
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )optional, jika tiada pun tak mengape
1 paket soo hoon
1 paket tauhu kering
150 g udang basah
2 biji kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa


Bahan kisar/blender


2 sudu besar udang kering

1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil / shallot
3/4 inci halia 

1/2 inci lengkuas (ketuk)
1 batang serai(ketuk)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 inci kunyit hidup
atau 1 sudu besar serbuk kunyit

Cara penyediaan


- Semua sayur di bersihkan dan dipotong kecil

.
- Tumis bahan kisar hingga wangi, bhn ketuk dan hingga pecah minyak.

- Kemudian masukkan santan cair dan kentang(optional). Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.

- Masukkan santan pekat dan sayur yang lain, soo hoon, sengkuang dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.

- Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Cara buat nasi impit atau ketupat segera

plastik tahan panas
beras yang telah di bersihkan dan di tos.


Cara penyediaan

- Masukan beras kedalam plastik dengan sukatan 1/3 beras daripada saiz plastik.

- seeled pada plastik, kalau tak ade seeler guna stepler pun blea, hati2 yea jgn sampai termakan..hee
- Rebuslah dalam periuk yang penuh berisi air. Tempoh rebusan bergantung saiz ketupat.
- Jika nasi telah kembang sepenuhnya dan struktur beras tidak nampak berbiji2 dalam plastik,tandanye
nasi ketupat tadi telah sedia diangkat dan disejukkan.

Jangan lupa..buat sambal tumis ikan bilis..dan telur rebus.untuk menyedapkan lagi hidangan lontong ni..


chef obie FIM - food is memory



Terima Kasih

Pusara Sahabat - Al Fatihah & Bacaan Yaasin Ustaz Hj Dzulkarnain








Seorang sahabat baik yang dikasihi,
Fauzi Solichin Bin Sumardi
 telah pergi menghadap Ilahi pada usia 33 tahun , 19 Ogos 2014 bersamaan 23 Syawal 1435H.Di kebumikan ditanah perkuburan Islam Masai.

*Mohon Anda Yang Menghargai dan melayan blog chef obie dengan rela hati mengirimkan Al Fatihah
 kepada roh 

Allahyarham Fauzi Solichin 

Bin Sumardi


juga untuk Allahyarham 


Alif @ Hidhir Bin Jamil


 ( adik kesayangan chef 


obie )


AL FATIHAH...... 







Terima Kasih

Kelas Personal Western Cooking Chef Obie... hasil masakan pelajar..


Suke bila pelajar personal chef obie agak cepat 
memahami dan boleh memasak mengikut tunjuk ajar dan arahan .
Gambar - gambar ini merupakan hasil masakan yang dibuat sendiri oleh pelajar
personal chef obie kelas western modul 1


Beef Steak + mushroom sauce + black pepper sauce
Mash Potato and Gravy
Grill Chicken Chop
Crispy Chicken Chop
extra- Grill Salmon
Crispy Grill Salmon
Potato Wedges 



Grill Salmon with Mash Potato and Gravy


Crispy Grill Salmon with Mash Potato and Gravy




Grill Chicken


Crispy Chicken Chop





Beef Steak with Mushroom Sauce , potato wedges and baby tomato grill


Mushroom Sauce + Black Pepper sauce

Memang layan dengan kelas personal western chef obie ni..pelajar pulak sporting..terbaek la shah!lokasi kelas di Merdeka Villa ,Jalan Merdeka ,Ampang- Landmark Spectrum Mall.



Tarikh Kelas Personal Chef Obie : Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.
Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Masa : 11 pagi -4 petang
Tengahari 130-2 ptg rehat

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.

KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur



kepada yang ingin booking kelas boleh hubungi :
017 2260719
email : gunawan.jamil@gmail.com


chef obie FIM - food is memory




Terima Kasih

Nasi lemak depan SetiaSky Kg Baru Kuala Lumpur


Rase tak salah kalau korang otw pi kerja yang mesti melalui jalan kg baru tu apa kate singgah jap kat medan selera betul-betul berhadapan dengan residen- SetiaSky Kg Baru.Ada Traffic Light Simpang 3..kalau korang dari arah jalan Tun Razak ianya disebelah kiri.

mmm... pagi-pagi tu teringin layan nasi lemak aje, tapi bukan dengan kopi 'o', bie layan dengan milo ais heee.... boleh bie katakan nasi lemak kosong ni rasa boleh tahan juga sedapnya...layan..



chef obie FIM - food is memory



Terima Kasih

chicken delight menggamit memori


Assalammualaikum dan salam sejahtera ,
baru dapat sharing citer sikit, dah 4 minggu yang lepas hari rabu...
bersama sahabat - my preng aden yang telah menemani bie dan secara langsung telah mengimbau kenangan kite orang r - kire sesiapa yang membesar dalam tahun  90an di area Masai dan Pasir Gudang pasti kenal dengan restauran " Chicken Delight" yang terkenal dengan aroma ayam goreng yang amat harummm dan tisu sejuk yang wangi dan ala best2 gitu.Mase tu belum ada lagi KFC kat area Masai dan Pasir Gudang, Kalau nak pergi kfc pun perlu pi johor bahru sebab dekat komtar atau holiday plaza aje yang ade.

Asal Chicken Delight lokasinya di pekan Masai , sebelah Arked@perhentian Bas Masai- kalau sebelum ni merupakan kedai U & me Cafe haaa itulah lokasinye... tapi sekarang dah tak ade kat situ, Lokasi terbaru yang bie pergi ni di Taman Scientex ,Pasir Gudang.





Ni die aden yang juge teringin menikmati hidangan dari chicken delight ni..walaupun lokasi di taman scientex ni bukanlah 100% seperti chicken delight asal.. 50% pun jadilah, sebab manager yang bertugas hari bie layan ni kata- restauran chicken delight kat taman scientex ni hanya 50% seperti chicken delight asal, kalau nak menikmati yang betul-betul seperti dulu-dulu cadangannya perlu pergi ke Taman Universiti , Skudai atau di bandar Batu pahat katenye..ape pun sebahagian yang dihidang ade dalam menu di bawah ni...
sekurangnye bie dan sahabat ni terubat juge rindu nak makan ayam goreng kat chicken delight 




















Alhamdulillah..dapat juge merase...walau tak 100% seperti yang asal..okaylah tu..tempat pun selesa..nampak tak! layanan pun best...hari tu mase pi sini bie dan sahabat merupakan customer pertama maklumlah pagi-pagi dah kat depan kedaikan..heee pukul 1030 pagi baru bukak tau!Jadi kalau sesiapa yang datang pasir gudang boleh lah singgah di taman scientex- Chicken Delight!

chef obie FIM- food is memory



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign