CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 16 Ogos 2017

Jenis Perniagaan Yang Menjadi Pilihan Peniaga Baru Atau Usahawan Baru 2017 / 2018

Jenis Perniagaan Yang Menjadi Pilihan Peniaga Baru Atau Usahawan Baru 2017 / 2018

Salam Sejahtera Salam Ukhwah , pasti tajuk diatas menjadi pilihan kepada bakal-bakal peniaga baru dan usahawan baru untuk pencarian info di google !



Terima kasih kerana Anda melayari Posting daripada pihak chef obie selaku Profesional chef & Selebriti chef tempatan.

Kembali kepada tajuk diatas , Kita sebagai orang baru dalam menceburi bidang perniagaan pasti membuak-buak semangat ingin memiliki perniagaan sendiri tidak kiralah saiz perniagaan dan kemampuan yang ada , mungkin ada yang ingin memiliki perniagaan berskala kecil , ada yang inginkan perniagaan berskala sederhana , ada yang inginkan berskala besar dan mega.










Apapun impian anda itu " Jika Tanpa Perbuatan , Tanpa Bergerak , Tanpa Tindakan Yang Menunjukkan Anda Serius Untuk Menjadi Peniaga Berjaya Ia TIDAK ADA SEBARANG MAKNA , Lebih baik anda lupakan sahaja Impian ini kerana anda akan mati dan gagal dengan sia-sia."

Confirm GAGAL !
Confirm BUANG MASA !
Confirm BUANG DUIT !
Confirm BUANG TENAGA !
Confirm MENGECEWAKAN HARAPAN INSAN-INSAN TERSAYANG !
Confirm ANDA DIPERLI RAKAN-RAKAN !
Confirm ANDA MERANA DAN SALAHKAN RAMAI ORANG YANG TIDAK BERKAITAN PUN...!

Jadi Sudahkan Anda BANGUN dari TIDUR YANG PANJANG ? Jika YAKIN SUDAH BANGUN DARI TIDUR YANG PANJANG , Sila BACA dan FAHAMI apa info yang akan dikongsikan ini :





Anda pasti sudah bersedia dari segala aspek untuk menjadi peniaga atau pun usahawan.
Mental dan Fizikal itu tidak perlulah chef bahaskan.Anda perlu ada itu semua!

Pihak chef sejak 2010 hingga kini telah train dan develope mereka yang ingin menceburkan diri dalam perniagaan berasaskan makanan.Mereka ini juga tergolong daripada pelbagai latarbelakang tapi tetap memilih perniagaan yang berasaskan makanan sebagai PILIHAN UTAMA perniagaan mereka. Chef juga banyak TESTIMONI daripada pelajar-pelajar chef dalam negara mahupun luar negara.

Antara Jenis Perniagaan Yang Menjadi Pilihan Peniaga Baru Atau Usahawan Baru 2017 / 2018 mengikut statistik pelajar-pelajar & permintaan pelanggan chef obie

1.Perniagaan Restauran Western Food

2.Perniagaan Foodtruck Western Food / Fusion Food / Tempatan

3.Perniagaan Char Kuey Teow & Kuey Teow Goreng

4.Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri

5.Perniagaan Nasi Ayam Penyet / Nasi Ayam, Hainan , BBQ & Klasik @ Roasted / Nasi Kak Wok

6.Perniagaan Nasi Lemak Berlauk

7.Perniagaan Food Court @ Medan Selera ( Makanan & Minuman )

8.Perniagaan Katering

9.Perniagaan Yong Tau Foo

10.Perniagaan Satay Dan Satay Frozen

11.Perniagaan Lunh Box

12.Perniagaan Tepung Segera Jenama Sendiri

13.Perniagaan Pes Masakan Dan Rempah Ratus

14.Perniagaan Kuih Tradisional Dan Frozen Food

15.Perniagaan Kedai Kek Dan Bakeri

15.Perniagaan Kek Dan Bakeri Online

16.Perniagaan Kordial Minuman, Aneka Perisa - Bubble Tea ,  & Berkarbonat

17.Perniagaan Air Penapis ( Mineral , Nano & sbg )

18.Perniagaan Kedai masakan Kampung Dan Ala Thai

19.Perniagaan Cakoi

20.Perniagaan Aneka Mee - Mee Kari , Mee Sup , Laksa Johor , Laksa Penang, Bee Hoon Sup Utara

21.Perniagaan Gerai Burger

22.Perniagaan Biskut Dan Kuih Raya ( Bermusim Dan Tiada Musim )

23.Perniagaan Kek , Roti Dan Pastri

24.Dan banyak lagi.....

Mengapa mereka memilih Jenis Perniagaan Berasaskan Makanan Ini ?

Jawapan yang pihak chef kumpulkan daripada mereka adalah sangat mengejutkan..

1.Susah macam mana orang tetap perlukan makan

2.Mahal mana barang keperluan mahupun barang kehendak tetap akan beli makan

3.Industri yang tak akan pupus kan industri makanan

4.Haiwan pun makan makanan can / kiple kucing , anjing, burung , kura-kura pun ada jual.

5.Perang sana sini kebuluran tetap berlaku menunjukkan makanan sentiasa diperlukan!

6.Jual tepi jalan pun tetap hidup- jual makanan

7.Hidup boleh mati kalau tak makan

Ini antara klise jawapan yang diberi student-student chef obie , 
Bukan menidakkan , malah pandangan secara logikal ia memang benar dan betul dan ia sungguh praktikal untuk diterima pakai dan mengapa anda memilih ia sebagai pilihan UTAMA perniagaan Anda . 

Permulaan pernigaan juga tidak semestinya memerlukan MODAL yang besar , ia perlu ada ilmu yang sewajarnya, dalami ilmu yang dipilih sebagai perniagaan UTAMA ANDA terlebih dahulu.




TIDAK PERLU MALU atau SEGAN sekiranya anda ZERO KNOWLEDGE dalam perniagaan yang anda pilih dan bakal pilih. Pergilah menuntut ILMU kepada mereka yang mahir dan telah TERBUKTI kejayaannya.

Anak didik chef obie terdiri daripada pelbagai latarbelakang , ada taraf ekonomi yang sukar , ada yang sederhana ada yang mewah dan elit. Ada pekerja am , ada ibu tunggal , ada kumpulan datin , ada golongan istimewa Autisme , ada  oarang vateran , ada arkitek , ada jurutera , ada pensyarah , ada doktor dari arab saudi , ada akauntan , ada chef selebriti , ada isteri kedutaan luar negara ,ada mahasiswa , ada pelajar sekolah rendah , menengah , ada professor , ada peniaga pacak , ada kartunis , ada mangaer bank , ada forexter , ada cikgu besar dan macam-macam lagi . 

Anda pasti ada dalam salah satu yang diatas ini , Di sini pihak chef menyediakan perkhidmatan profesional mengajar dalam melahirkan peniaga atau usahawan dalam indusrti makanan :

    

1 ) KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )


YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500




Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.



18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.


Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel
Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara
Wild Mushroom Soup

Antara Testimoni pelajar :


FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor


      







 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan









SAFHYD STEAK HOUSE

No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam







MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak














2 ) KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM650 ( Normal )
Promosi : RM600 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500

Mempelajari 



Membuat Sos Asas CKT.


Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG

Penyukatan & Standard CKT & KTG

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi.

Kos & Cadangan Harga Jualan





Antara Testimoni Pelajar :















3) MEE KARI DAN AIR LONGAN ALA AH CHENG 




YURAN /FEE 
RM1200 ( Normal )
Promosi : RM990 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM690


Intipati 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA 

Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN

Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul

Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 

Penyediaan Condiments MEE KARI

Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN

ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )

Kos Dan Cadangan Harga Jualan








4 ) KELAS AYAM GUNTING CRISPY ala uncle bob + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM1700 ( Normal )
Promosi  : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200

Mempelajari 



Membuat TEPUNG CRISPY 


Penyediaan Asas- Miss En Place AYAM GUNTING

Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi

Penyediaan Goreng & Teknik Goreng

Kos & Cadangan Harga Jualan










5 ) KELAS NASI LEMAK SOTONG KING + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500

Mempelajari 

Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY 

Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING

Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi

Penyediaan Goreng & Teknik Goreng 

Sotong King Gunting

Kos & Cadangan Harga Jualan

        

 Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck

    









6 ) KELAS HOKKAIDO CHEESE TART 

YURAN /FEE 
RM1350 ( Normal )
Promosi : RM1150 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM850

Intipati :

Asas Membuat & Penyediaan  Doh Hokkaido Cheese Tart ( Plain )

Asas Membuat & Penyediaan Doh Coklat Hokkaido Cheese Tart 

Asas Membuat Filling Hokkaido Cheese Tart Plain & Coklat

Cara Penyimpanan Doh & Filling

Cara & Teknik Pembakaran

Kos Dan Cadangan Harga Jualan







7) KELAS MEROTI @ BREAD MAKING
ASAS , TIMUR TENGAH , EROPAH DAN BROADWAY


YURAN /FEE 
RM580 ( Normal )
Promosi : RM380 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM250

Topic :

Mixing the dough , kneading , rising , dividing , 
shaping the dough , glazing and baking .

Student will learn how to bake :

Rotiboy Mexican Bun
Cheese Bun
Pizza
Hotdog Bun & Cones Bread
* special bread of the day - 
Garlic Herb Bread For Meatball ala SUBWAY Gourmet Sandwich
-Cooking a meatball marinara


















8 ) KELAS CAKOI & BABY CAKOI
( BAZAAR / BAZAAR RAMADHAN / PASAR MALAM / FESTIVAL / FOODTRUCK DAN SEBAGAINYA )


YURAN /FEE 
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM350

Intipati :

Cara Penyediaan Doh Sehari ( 24 Jam )

Cara Penyediaan Doh 2 Jam

Kos Dan Cadangan Harga Jualan






9) Kelas Masakan Churros @ Spanish Doughnut 
With Dipping Dark Chocolate Sauce & Butterscotch Sauce

YURAN /FEE 
RM580 ( Normal )
Promosi : RM380 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM250


Asas Penyediaan Churros Batter 

Teknik & Tips Penjagaan Churros

Teknik menggunakan Piping & Teknik Menggoreng Dengan Betul 

Cara Menyediakan Dark Choclate Sauce 

Cara Menyediakan Butterscotch Sauce

Kos Dan Cadanagn Harga Jualan













               






10)"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "



 NASI HAINAN , NASI AYAM BBQ DAN NASI 



AYAM KLASIK


YURAN /FEE 
RM990 ( Normal )
Promosi : RM790 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM590


Intipati 

Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam 
Hainan , BBQ Dan Klasik

Sup Original Hainan

Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis

Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar

Kos Dan Cadangan Harga Jualan






  Breaded Chicken Chop 


 Fried Chicken Chop 



 Grilled Chicken Chop 

+ Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce


11 )"KELAS western food 

 CHICKEN CHOP 3 IN 1 "

YURAN /FEE 
RM950 ( Normal )
Promosi : RM750 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM550


3 IN 1 - 3 jenis CHICKEN CHOP akan diajar secara
 profesional dan santai , bagi memudahkan pelajar 
memahami dan seterusnya dapat aplikasikan ilmu 
yang diajar secara maksimum .

Intipati :

1.Cara Penggunaan Ayam Untuk Chicken Chop

2.Perbezaan Saiz Potongan Chicken Chop , pemilihan dan pembelian

3.Penyediaan Tepung Istimewa Untuk Fried Chicken Chop & Breaded Chicken Chop

4.Penyediaan herba dan marinated untuk Grill Chicken Chop & Base Water Marinated For Chicken Chop Profesional Secret Recepi.

5.Cara Menggoreng dan grill yang betul 

6.Penyediaan Sos Black Pepper dan Mushroom Sauce


7.Cara Platting - Restauran , Foodtruck , lunch boxes & Gerai @ Food Court








12 ) KELAS @ WORKSHOP MASAKAN ala SHELLOUT 

YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500


Intipati

Asas Pilihan & Penggunaan Seafood @ Makanan Laut

20 Sos Rencah khas SHELLOUT marvellous Dikongsikan ! Yg pasti Menyelerakan & Menggiurkan Sesiapa Sahaja

Adab & Cara Penyediaan SHELLOUT 

Extra Dressing & Salad SHELLOUT 







13 ) Kelas Nasi Lemak + Ibu Sambal + Sambal Tumis Ikan Bilis + Ayam Goreng Berempah+ Sambal Kerang& Rendang Kerang

YURAN /FEE 
RM750 ( Normal )
Promosi : RM650 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM450

Intipati

Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus

Penyediaan Ibu Sambal

Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis

Penyediaan Ayam Goreng Berempah

Penyediaan Sambal Kerang 

Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam







 14 ) KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY FROZEN 

YURAN /FEE ( OGOS 2017 )
RM850 ( Normal )
Promosi : RM650 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM550

Intipati

-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap 
untuk Ayam & Daging

Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan 
nasi impit

Perapan yang betul

Cara Mencucuk satay

Cara Membakar satay dengan betul & Wangi

Kos Dan Cadangan Harga Jualan


  





Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )
* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719





15) Kelas Nasi Ayam Penyet


YURAN /FEE 
RM990 ( Normal )
Promosi : RM790 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM590



Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet

Sup Original Hainan

Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul 

Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup

Kos Dan Cadangan Harga Jualan






16 ) KELAS MASAKAN KOREA 

YURAN /FEE 
RM2300 ( Normal )
Promosi  : RM1800 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500

*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM1800

PILIHAN 1 

Legasi Kimchee @ kimchi


Intipati

1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

PILIHAN 2

Legasi Gimbap @ Kimbap


Intipati

1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran

PILIHAN 3

Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu


Intipati

1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu

PILIHAN 4

Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi  Dan Salad Korea


Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Salad Korea Bulgogi & Korea Chicken

PILIHAN 5

Legasi Bibimbap



Intipati

1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.



Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan





17 ) KELAS MASAKAN "street food" BELANDA 

YURAN /FEE 
RM2300 ( Normal )
Promosi : RM1800 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500


*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM1800

Pilihan 1  " BITTERBALLEN "

Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )




Salah satu makanan popular di Belanda, 
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


Pilihan 2 " KIBBELING " 

 Kibbeling with Dutch Tartar Sauce




Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya 
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan 
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika. 

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pilihan 3 " POFFERTJES " 




Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pilihan 4  " VLAMMETJES " 





Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.

Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.






Karier chef obie bermula di Belanda - Holland



18 )KELAS ANEKA PASTRY DAN KEK 

YURAN /FEE 
RM590 ( Normal )
Promosi  : RM490 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM390

*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM490




Pilihan 1

Kelas Fruit Cheese Tart 


-Cara Membuat Tat Doh Rangup
-Cara Buat Filling Cheese Tart Gebu
-Pengenalan Kepada Pate' Dough 
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze 
-Penggunaan Snow Powder
-Nota Standardize Recepi Hotel 







Pilihan 2

Kelas Fruit Tartlette & fruit val -o-oven  

-Cara Membuat Sugar Dough Rangup
-Cara Buat Filling Pastry Cream Original
-Pengenalan Kepada  Sugar Dough & Puff Pastry
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze 
-Penggunaan Snow Powder & penyimpanan Pastry Cream



Pilihan 3

Great British Evening Tea- Blueberry Scone & Classic 

Lemanode Scone


-Cara Membuat Asas Dough Scone 
-Teknik Menguli Dough Scone
-Cara Membakar scone & penyediaan cream & sour cream serta fruit jam.




Pilihan 4

Kelas Rich Chocolate Cake & Missisippi Mud Pie


-Cara Penyediaan Bahan Yang Sesuai Untuk Rich Chocolate cake
-Teknik Meringue dalam adunan kek
-Cara membuat Glaze/ Chocolate Ganache
-Rahsia Mud Pie Amerika




Pilihan 5

famous Amos Cookies & Watermelon Cookies


-Cara Membuat Dough Cookies Rangup 
-Penggunaan Bahan - bahan penting dalam pembikinan famous amos cookies & watermelon cookies
-Penyimpanan dalam jar yang unik
-Penggunaan warna yang sesuai untuk dough cookies
-Cara Pembakaran cookies 





Pilihan 6


Mango Lamonade Mousse Cheesecake & Strawberry Millie 

Cheesecake

-Cara membuat cheesecake yang betul
-Cara Membuat Mousse
-Cara Penggunaan Gelatine Halal yang betul
-Caramembuat Glaze dari Compot 
& banyak lagi... 





Pilihan 7

Doubble Chocolate Cupcake with Orange Mango 

Buttercream Frosting ,Vanilla Poppy lemon Cupcake With 

Cream Cheese Buttercream + Assorted Buttercream 



-Cara membuat cupcake dengan  betul dan mudah
-Cara Membuat Buttercream cheese
-Cara Penggunaan Piping Bag dan nozel
-Cara membuat topping frosting
& banyak lagi... 






19 ) KELAS DEKORASI KEK FONDANT 

TEMA BABY 

BOY/GIRL UNTUK BULAN JULAI 2017 

YURAN /FEE 
RM890 ( Normal )
Promosi : RM690 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM490

Intipati

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )

Teknik Asas membentuk figurine 3D

Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste

Teknik Cutter & Scrapper

Scratch

Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant 

Membuat figurine baby boy & girl

Membuat figurine Teddy Bear

Membuat Figurine Toys

Membuat Carpet

Membuat lekukan Corak

Membuat dan Melukis Mata Baby

Teknik Brush Powder pada figurine 
    
Tips penggunaan & Penyimpanan.




PILIHAN-PILIHAN LAIN KELAS 

MASAKAN 

POPULAR CHEF OBIE 2017

Kelas Persedian Sos & Stok Yong Tau Foo ( Bussines ) Yuran RM450

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450



-Kambing Masak Kuzi atau Kari Kambing 
-Ayam Masak Buryani atau Ayam Masak Merah
-Pajeri Nanas Pengantin atau Acar Jelaataah Mentah Pengantin

Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450



-Rendang Tok ( daging ) atau Sup Daging Utara
-Ayam Masak Tomato atau Ayam Masak Kalio 
-Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah

Kelas Aneka Lauk Pauk 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450


Ketam Masak Kam Heong atau Ketam Masak Telur Asin
-Kerabu Taugeh dan Kerang atau Sayur Kailan Ikan Masin
-Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style

Kelas Aneka Lauk Pauk 4 ( Bussines / Surirumah ) RM450


-Ikan Kembung Masak 3 Rasa atau Ikan Kembung Masak Masam Manis
-Udang Goreng Tepung atau Udang Masak Sambal Petai
-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style 

Kelas Aneka Lauk Pauk 5 ( Bussines / Persendirian ) RM450


- Asam Pedas Ikan Pari Johor atau Asam Pedas Tetel Melaka
-Ikan Masin Masak Lemak Cili Api Nanas atau Pucuk Ubi Masak lemak Tempoyak
-Sup Tulang Merah Singapura atau Sup Tulang Mamak

Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450

Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar

Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM890

Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara

Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM890

Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments

Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM890

Laksa Sarawak with Condiments

***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM550


Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM550



Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Kuih Chakoi ( Bussines / Suri rumah ) RM450

Kelas Mee Bandung Muar & Asam Pedas Muar ( Bussines ) RM550

Kelas Nasi Ayam Penyet ( Bussines / Surirumah) RM550

Kelas Aneka Tom Yam ( Bussines / Surirumah ) RM450


Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM450

Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM550

-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek

Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM550

Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM750

Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Fondant ( Bussines / Surirumah ) -Birthday Theme RM550

Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM550

Kelas Deko Kek Coklat - Coklat 3D ( Bussines / Surirumah ) RM750


BAGAIMANA CARA MENGIKUTI KELAS MASAKAN DAN 

BAKING UNTUK PERNIAGAAN - CHEF OBIE ?

Sila baca dengan teliti info dibawah ini - berkenaan cara mengikuti kelas masakan dan baking untuk perniagaan - chef obie

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan Julai 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .


Hubungi : 60172260719 chef obie

Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.



Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim. 


Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan dizaman kegawatan ekonomi sekarang ini.


Mengapa perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan nombor satu ? selepas perniagaan kecantikan , kesihatan , kosmetik dan pendidikan ? Ya , kerana mereka yang memilih jenis perniagaan ini adalah tergolong mereka yang terang hati dan bijak .Atas tiket keperluan dan permintaan yang sentiasa ada walau keadaan kegawatan ekonomi yang teruk dan mata wang yang tidak tentu turun naiknya mahupun ketika dalam peperangan.
Manusia sentiasa memerlukan makanan dan minuman untuk kelangsungan hidup !







Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline.





Banyak cara kini untuk mendapatkan ilmu pengetahuan dalam perniagaan , Pihak chef obie mengambil inisiatif dengan mengeluarkan FILE KIT DAN CD ROM PERNIAGAAN yang berasaskan perniagaan makanan dengan pilihan dan keutamaan masyarakat Malaysia dalam sesuatu TREND mahupun yang COMMAND.





Kepada anda yang minat dengan perniagaan berasaskan makanan tetapi masih tercari-cari perniagaan makanan apa yang sesuai untuk anda .Disini pihak chef obie sukacita memberi beberapa cadangan yang mudah dan boleh anda cuba jalankan dan nikmatilah perniagaan yang anda cuba nanti dengan penuh istiqomah , semangat , bertabah dan tidak berputus asa.






Alhamdulillah semenjak Chef obie mula berkongsi ilmu dan membantu masyarakat dengan program-program "Community Develop" , " Bussines Develop" dalam pelbagai bentuk penyampaian telah melahirkan individu-individu berdaya saing dalam Industri Perniagaan Makanan .Sama ada dalam online mahupun offline.Tahniah kepada anda yang memang layak untuk berjaya !






Perkongsian Ilmu yang telah diadaptasikan ke dalam bentuk FILE KIT DAN CD ROM bagi MEMUDAHKAN Anda yang tidak berkesempatan berguru dengan chef obie secara live atas sebab-sebab tertentu seperti faktor geografi lokasi yang jauh , kekangan masa mahupun melibatkan kos yang tinggi dan pelbagai komitmen yang lain.






FILE KIT DAN CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN
Pilihan Netizen , Peniaga dan Usahawan Malaysia


1. FILE KIT & CD ROM PERNIAGAAN WESTERN FOOD + STANDARD RESEPI MENU
( Restauran / Cafe / Foodtruck / Food Court / Kiosk / Gerai / Bazaar / Lunch Box etc )
HARGA RM3800



2.FILE KIT & CD ROM PERNIAGAAN MASAKAN KAMPUNG DAN ALA THAI + STANDARD RESEPI MENU
( Restauran / Cafe / Foodtruck / Food Court / Gerai / Lunch Box etc )
HARGA RM3800



3.FILE KIT & CD ROM PERNIAGAAN CHAR KUEY TEOW & KUEY TEOW GORENG + STANDARD RESEPI MENU
( Restauran / Gerai / Foodtruck / Bazaar / Pasar Malam etc )
HARGA ASAL RM1800 kini pada harga PROMOSI 
Hanya RM990 sahaja !



4.FILE KIT & CD ROM PERNIAGAAN SATAY  DAN SATAY FROZEN + STANDARD RESEPI MENU
( Restauran / Gerai / Frozen Food / Foodtruck etc )
HARGA RM1800 



5.FILE KIT & CD ROM ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI + FILE MEMBUAT TEPUNG KEK & BISKUT JENAMA SENDIRI 
HARGA RM3800 

TESTIMONI PENGGUNA FILE YG TELAH BERJAYA MEMBUKA KEDAI PEMBEKAL BAHAN BAKERI YG POPULAR DI KOTA BHARU , KELANTAN :


Bakers-bakers dan pembuat kek sekalian 
Sila Alert !!!

Kepada Anda yang mencari-cari kedai pembekal bahan bakeri di Negeri Kelantan , chef obie rekemenkan kepada anda terutama yang berada berdekatan di Kota Bharu , Sila ke PREMIS 

KOKO MANIS TRADING
PT 5052, Kompleks Perniagaan Saidina Ali,
Kok Lanas

16450 Kota Bharu, Kelantan

Tel:012-9694076/011-10694076 

KOKO MANIS mendapat sambutan yang luar biasa pada tahun ini , juga merupakan Premis Pembekal Bahan Bakeri Muslim yang mendapat permintaan yang baik daripada baker-baker dan pembuat kek di area Kota Bharu !

Pastinya KOKO MANIS mampu membantu baker-baker dan pembuat kek online mahupun offline dalam menyediakan bahan-bahan yang berkualiti . 



Pelbagai pilihan tepung , bahan-bahan mentah yang lain termasuk peralatan pada harga berpatutan dan murah !.Anda boleh terus ke KOKO MANIS. jadikanlah KOKO MANIS sebagai kedai pilihan pembekal bahan bakeri anda ! 
















klik : TESTIMONI : Pengguna FILE KIT + CD ROM Berjaya Membuka PREMIS & Mendapat Sambutan 

6.FILE KIT & CD ROM MEMBUAT TEPUNG KEK , BISKUT , TEPUNG GORENG CRISPY & TEPUNG TEMPURA 
HARGA ASAL RM1800 kini pada harga PROMOSI 
Hanya RM990 sahaja !



7.FILE KIT & CD ROM ASAS MEMBUKA KEDAI KEK , PASTRI DAN BAKERI + STANDARD RESEPI
HARGA RM3800 



8.FILE KIT & CD ROM TIPS DAN TEKNIK BIZZ GERAI BURGER SEMUDAH A.B.C
HARGA ASAL  RM990 kini pada harga PROMOSI 
Hanya RM390 sahaja !



9.FILE KIT & CD ROM TIPS & TEKNIK BIZZ GERAI NASI LEMAK KUKUS BERLAUK SEMUDAH A.B.C

HARGA ASAL RM1200 kini pada harga PROMOSI 
Hanya RM590 sahaja !



10.FILE KIT & CD ROM TIPS & TEKNIK BIZZ YONG TAU FOO SEMUDAH A.B.C
HARGA ASAL RM1200 kini pada harga PROMOSI 
Hanya RM590 sahaja !




11.FILE KIT & CD ROM TIPS & TEKNIK PERNIAGAAN KATERING SEMUDAH ABC + STANDARD RESEPI MENU
HARGA ASAL RM2800 kini pada harga PROMOSI 
Hanya RM1800 sahaja !



PILIHLAH DENGAN BIJAK mengikut kepentingan dan keperluan Anda SEKARANG ! 
HARGA PROMOSI AKTIF SEHINGGA 31 OKTOBER 2017


Wajib  Membuat Pembayaran PENUH ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286



ii- MAYBANK 151409098193



iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 


0172260719 sama ada melalui whatsapp atau direct call


PILIHLAH DENGAN BIJAK DAN BUAT KEPUTUSAN YANG BETUL UNTUK MASA DEPAN DAN KARIER PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN ANDA. 

SELAMAT MAJU JAYA


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign