Assalammualaikum wbt,
hari ini agak pantas juge invironment chef.. pagi-pagi lepas subuh dah gerak keluar,
then sampai hotel pagi jugak.. kat jalan raja laut..
lebih kurang pukul 830 pagi gerak pule ke Ampang point meeting dengan encik iesz,
then terus balik..
masak jap untuk birthday teman, keluar balik menuju ke hotel...then..balik ke ampang..
selesaikan sedikit lagi urusan.
Pagi-pagi ni sempat call mak abah di kg..
windu kat mak...heeee,sempat juge
updated group honey catering untuk program JPW di UTC Pudu sentral
skang depan pc...
nak updated resepi ni yang cambest tu!
makan dengan nasi putih panas-panas.. perrgh...fly bro!
heeee.. okay dalam pada tu jangan ketinggalan join
contest-giveaway-chef-obie-cgco , friends ngan chef di facebook :
chefobie untold ada banyak hadiah menarik dari penaja... tertinggal jawab soalan mudah,,jangan risau boleh terus jawab sma ada dalam fb atau dalam blog chef obie ni..kat bahagaian bawah KOMEN, okay...
tak jadi masalah.... dan kepada yang mencari resepi masakan & baking..biskut raya dan sebagainya boleh ke link ebook chef obie selamat mencuba !
RESEPI DAGING DENDENG
Bahan Perapan Daging:
Bahan Perapan Daging:
500 gm Daging Lembu
6 sudu besar Kicap Lemak Manis
1 sudu Besar Kicap pekat @ kicap karamel
1 inci Halia dikisar
2 ulas Bawang Putih dikisar
Bahan Menumis :
100 gram cili kering ( dikisar)
1/2 biji Bawang Holand Di mayang tebal
1 biji bawang besar potong wedges
4 biji bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
1 biji bawang besar potong wedges
4 biji bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar Jus Plum @ Jus Limau Nipis @ kasturi
Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1.Rebus daging Lembu terlebih dahulu sehingga empuk
2.DiPotong daging nipis-nipis dan tumbuk menggunakan batu lesung , sekadar meleper jangan sampai hancur.
3.Kemudian Perap daging bersama bahan-bahan perapan selama 1 jam
4.Goreng daging, angkat dan toskan
Tumis bawang , bawang holland ,bawang besar dan cili kering sehingga garing dan naik minyak
Masukkan kicap dan gaul rata
Masukkan daging yang telah digoreng tadi
Masukkan garam, gula dan jus plum