CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 5 Disember 2017

Resepi Mudah Pilihan Netizen : Tom Yam Medetop

Hi & salam mesra netizen , Terima kasih kerana melayari blog chef obie hari ini.Chef obie nak kongsikan satu resepi sihat , mudah dan sedap confirm terangkat #padu , 
Korang yang kaki pedas dan peminat menu dari Thai ini perlu alert !
Dah tau la tew...tajuk besar kat atas dah tulis kan..
" TOM YAM MEDETOP " pasti korang pandai makan tom yam goong kan..ini dia..resepinya..siap buat pesnya yang simole dan padu itew...

Selamat Mencuba !

Resepi Mudah Pilihan Netizen : TOM YAM MEDETOP
Bahan PES TOM YAM 

15 btg Cili Kering ( rebus dan kisar )
Segenggam Halia Tua ( kisar )
1/2 cawan Minyak Kelapa Medetop Malaysia
2 sdm Garam Bukit
2 sdm Stok Ayam
1 sdt Gula
Daun Limau Purut
Bahan TOM YAM

1/ 2 ekor Ayam Daging Potong Kecil( option anda boleh gantikan dgn seafood atau campuran )
1.5 liter Air
2 btg Serai diketuk
15 btg Cili Padi diketuk
1/2 btg Lobak merah hiris
1 biji Bawang Holland atau bawang besar di mayang
2 biji Tomato potong wedges
2 biji Jus Limau nipis @ Lemon

Cara Penyediaan PES TOM YAM


 


1.Panaskan Minyak MEDETOP ,Tumiskan ke semua bahan kisar hingga pecah minyak, masukkan gula garam dan stok ayam , masak hingga menjadi pes yg garing.
Cara Penyediaan TOM YAM


1.Anda boleh semuakan PES TOM YAM @ menggunakan separuh , jika anda inginkan tom yam yg cantik boleh semuakan.Panskan dlm pot.





2.Masuk Air biar mereneh , Masukkan ayam dan serai biarkan api besar dlm 3 minit, masukkan bawang , lobak merah dan cili padi.Biar Mendidih.Sekiranya anda hanya menggunakan pes tom yam tadi separuh anda perlu tambahkan perasa.Jika anda menggunakan semua pes tom yam anda tidak lagi perlu tambah perasa.


3.Akhir sekali masukkan perahan jus limau nipis atau lemon ke dlm sup tom yam.


4.Siap utk dihidang bersama nasi putih.

Chef Obie
MEDETOP coconut cooking oil
MEFETOP VCO
#masaksihatchefobiedenganminyakmedetop
chefgunawanmalaysia.blogspot.com
+0172260719 chef obie
+0169166010 PA Nesa







KALENDAR 2018
ANDA INGIN MEMULAKAN
Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri?
 Tetapi TIADA pengalaman TIADA ilmu ? Modal KECIL ? & Ingin Buka Perniagaan di kawasan ANDA ? Tidak kira
dimana LOKASI ANDA jauh dari BANDAR mahupun PEKAN , perniagaan ini TETAP MENJADI PILIHAN ! Tidak kiralah di mana Anda ingin membukanya , sama ada di Semenanjung Malaysia , Sabah mahupun di Sarawak Jom check it out !
Sila Ke link Di Bawah TQ


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign