CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 25 Februari 2014

DIY : Resepi Homemade Gula-gula gummy atau gummies candy



Assalammualaikum wbt,
Alhamdulillah baru aje selesai berphotoshoot untuk salah
satu majalah masakan tempatan, terima kasih kepada editor dan photographer
yang dah biase dengan care bie bekerja...enjoy yea , dan hari ni juge bie nak sharing resepi gummies candy pulak...
mesti korang biase makan gummies candy ni kan...
Gummies yang kenyal dan senang untuk dibuat,
dan lebih rasa daripada beli dikedai...
Gunakan mana-mana rasa gelatin yang korang inginkan juga boleh buat Gummies pelbagai perisa.
korang masih boleh menggunakan tin mini muffin atau dulang kiub ais untuk membentuk Gummies candy.
Kalau korang tak ade acuan berbentuk bear...ggggrrrr aaaaauuuummmm!

Resepi Gummies Candy

Bahan-bahan:

2 pakej (6 oz) gelatin berperisa, seperti Jell-O jenama
Gelatin 12 pakej unflavored
1 cawan air
5-6 acuan gula-gula, bergantung kepada saiz rongga dalam acuan


Penyediaan:

1. Sediakan acuan gula-gula dengan menyembur dengan semburan minyak masak nonstick.

2. Menggabungkan gelatin unflavored, gelatin berperisa, dan air sejuk dalam periuk kecil. Kacau hingga sebati.

3. Letakkan periuk di atas dapur dengan api yang sederhana. Teruskan kacau manakala campuran panas dan menjadi cecair.

4. Setelah campuran adalah cecair sepenuhnya, keluarkan dari panas dan tuangkan ke dalam acuan yang disediakan.

5. Biarkan sejuk sedikit, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit untuk menguatkan.

6. Apabila pepejal, keluarkan dari acuan dengan berhati-hati, dan ape lagi nyuuuumm..nyuum..nyuuuummm layan!


Terima Kasih

DIY : Resepi Nasi Minyak Popular


Tercari - cari resepi nasi minyak?
Jom try resepi daripada chef obie...
InsyaAllah korang mesti suke!

Selamat mencuba

Resepi Nasi Minyak ( Masakan Johor )

Bahan

Beras Wangi Siam 900gm
Minyak sapi @ ghee 120 gm
Susu Cair 125ml @ 1/2 cawan
Halia 1 inci ( dicincang )
Bawang Merah 5 ulas ( dimayang )
Bawang Putih 3 ulas( dimayang )
Bunga cengkih 5 biji
Buah pelage 5 biji
Kulit Kayu Manis 1 batang @ 1 inci
Daun Saderi 2 batang
Air Mawar 1 botol kecil ( jika tiada juga tidak mengapa )
Garam secukup rasa
Stok ayam/ perisa ayam 1 kiub sahaja
Pewarna kuning
Daun Pudina ½ ikat pucuk dan daun sahaja
Kismis Hitam dan emas 1 sudu besar
Gajus 1 sudu besar ( digoreng )
Air 900gm/ ml

Cara membuat

1.Panaskan periuk terlebih dahulu, masukkan minyak sapi@ghee sehingga pijar, kemudian masukkan pula halia tumis sebentar, masukkan pula bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang,cengkeh , pelage , kulit kayu manis kacau hingga layu dan naik bau.

2.Kemudian masukkan air- air boleh dikurangkan sedikit jika mahu, sus cair, daun saderi , garam dan perasa ayam.

3.Apabila air telah mendidih , biarkan ia 2 minit. Selepas 2 minit mesukkan beras dan kacau perlahan-lahan.

4.Apabila nasi itu hendak menjadi kering masukkan lah air mawar dan kacau perlahan hingga rata.( jika tiada air mawar tidak mengapa anda perlu gantikan dengan air biasa pun boleh ).

5.Tutup dengan penutup periuk rapat-rapat 10 hingga 12 minit, kacau lagi nasinya perlahan lahan.Setelah itu tutup rapat lagi hingga masak.

6.Apabila telah masak, titiskan pewarna merah diatas permukaan nasi biar kelihatan berselerak,taburkan kismis dan gajus yang telah digoreng, juga daun pudina.Tutup sebentar penutup 3 minit.Kemudian buka penutup kacau perlahan dan mesra. Siap untuk dihidang.


senangkan..., kepada chef-chef , tukang masak , pengusaha katering , blogger masakan,
ibu-ibu, peminat dunia masakan dan sesiapa sahaje korang bolehlah mencuba resepi chef obie ni...

enjoy!

Terima Kasih

Tempahan Kek 3D Popular


Kek 3D Kereta BMW M5 warna putih

komposisi:-

Merupakan kek double coklat
disaluti coklat ganache
juga Coklat Buttercream
dicampur pula dengan kombinasi Marshmallow yang spongee...
akhir sekali diselaputi dengan handmade fondant yang lembut...
100% handmade- by chef obie



penggemar kereta..dan kepada mereka yang mengidamkan kereta BMW,
apa kate cube dahulu BMW kek...
pasti tidak mengecewakan anda...

Contact : 017 2260719
gunawan.jamil@gmail.com

Terima Kasih

DIY : Resepi Sos Yong Tau Foo Popular


Terima Kasih kepada yang bertanya akan resepi sos yong tau Foo..
ade yang bertanye nak resepi sos manis yong tau foo yang berwarna kehitaman ..
dan ade yang bertanya resepi sos pedas yang merah bercili tu..
jadi bagi tak nak menghampakan permintaan...
chef obie sharing hari ni...

hope korang yang mencari resepi istimewa ni suke.. yea
ahakss...

RESEPI SOS MANIS YONG TAU FOO (WARNA HITAM)

BAHAN:


400gm taucu - ( diblender )
2 cawan air
1 cawan kicap pekat manis
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar tepungg jagung atau tepung gandum pun boleh guna pakai
1/2 cawan gula

Cara Membuat


1- Panaskan minyak masak, masukkan taucu dan tumis dengan api sederhana
lebih kurang 2 minit.

2- Kemudian masukkan air, kacau menggunakan whisk dan biarkan ia mendidih.

3- Apabila telah mendidih kecilkan api, masukkan pula kicap dan gula.
Kalau korang tak nak terlalu manis boleh kurangkan kuantiti gulanya

4- Dan akhir sekali, masukkan tepung jagung dan kacau sehingga memekat ( tepung jagung dicampur dengan sedikit air )


RESEPI SOS PEDAS YONG TAU FOO ( MERAH BERCILI )

BAHAN:


40 biji cili merah - ( diblender )
2 cawan air
4 sudu besar bijan putih ( optional )
4 sudu besar kacang tanah ( ditumbuk - optional )
2 sudu besar tepung jagung 
1 sudu besar Cuka Putih
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa


Cara Membuat


1- Didihkan air dalam periuk atau pot

2- Kemudian masukkan cili dan biarkan sehingga cili masak.

3- Masukkan pula cuka, garam dan gula secukup rasa, kacau sebentar dan masukkan bancuhan 
tepung jagung untuk memekatkan kuah sos pedas yong tau foo ni.

4- Akhir sekali-semase menhidang, taburkan bijan dan kaccng tanah yang 
telah ditumbuk.

Siap... senagkan nak buat..bolehlah korang mencuba resepi Sos Yong Tau Foo percuma aje 
daripada chef obie... sharing is caring ! love you all...





 "Muhamad Gunawan Jamil atau dikenali dengan panggilan 
mesra  'chef obie ' .Cukup sinonim dengan pentas kulinari .
Namanya gah seiring dengan barisan chef-chef hebat negara ini acapkali
memenuhi undangan pelbagai program masakan 
di stesen televisyen dan radio disamping mendapat liputan 
media tempatan , bahkan jejaka berusia 34 tahun ini sering 
menjalinkan kerjasama dengan Majalah AROMA "

Editor Siti Dimiate - Suri Media Sdn Bhd
2015







Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign