CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 29 September 2014

ebook Hiasan Cupcake 3D Dan Resepi Cupcake Popular



Terima Kasih kepada anda semua sokongan yang tak berbelah bagi telah memberi kekuatan pada chef obie untuk menghasilkan lagi ebook berkaitan 3D ini, ebook terbaru selain ebook Hiasan Kek 3D ialah ebook Hiasan Cupcake 3D yang telah di upgrade pengisiannya. 

Pelbagai bentuk figurine - flora , fauna , kartun dan pelbagai dikongsikan dengan langkah demi langkah dan bergambar !

Ia amat sesuai ebook " HIASAN CUPCAKE 3D " ini amat sesuai dan  praktikal digunakan sebagai rujukan kepada anda kek dekorator , pembuat kek fondant , tenaga pengajar,pelajar ,chef , surirumah , dan sesiapa sahaja yang berminat dengan seni hiasan kek ia bukan sahaja boleh menambahkan lagi kreativiti anda dalam membentuk hiasan kek 3D tetapi ia juga mampu menajamkan lagi skill anda yang telah  sedia ada itu.

Jika di Amerika Syarikat , britain dan negara eropah telah lama mereka mempraktikkan dan menggunakan hiasan 3D ke atas kek dan cupcake mereka, kita jangan ketinggalan malah kita sendiri lebih kreatif dan lebih imaginasi dalam mereka cipta hiasan 3D ini.Malaysia Boleh! 

Dapatkan sekarang !

keluaran eksklusif pada harga pengenalan hanya RM70 sahaja!
 ebook istimewa ini dijual pada harga RM70 dan ia amat berbaloi untuk anda 
miliki!

Dapatkan sekarang !


Cara Pembelian :

Maybank2u @ Bank In RM70 ke MBB
151409098193 
Muhamad Gunawan Jamil

Sila SMS : Nama ebook , RM70 ,masa , tarikh
dan email anda 
kemudian hantar ke 017 2260719

Penghantaran 48 jam selepas bukti pembayaran diterima.
Terima Kasih 



Resepi Cupcake Popular

 1.Vanilla Ice Baby
2.Malaya Petit
3.Berrylicious
4.Green Hornet
5.Violet Montana

Bahan-bahannya :

430gm Mentega / Marjerin
400gm Gula Castor
10 biji Telur ( A @ B )
2 sudu besar Tepung Susu
440gm Tepung Gandum
½ sudu besar Baking Powder
Essen Vanilla , coklat emulco , strawberry emulco , coconut emulco , Pes Keladi @ Yam
2 sudu besar Palm sugar syrup ( green hornet )
Secubit Garam
Pewarna- Hijau , Merah , Violet

Cara Membuat

1.Pukul mentega bersama gula castor sehingga ringan.

2.Masukkan telur satu persatu, teruskan memukul sehingga sebati dan kembang, kemudian masukkan bahan kering yang telah ditapis iaitu tepung gandum , tepung susu dan serbuk penaik, pukul perlahan sehiongga mesra ke semua bahan.

3.Bahagikan adunan kepada 5 bahagian,bahagian pertama – Malaya petit anda hanya perlu masukkan essen vanilla, bahagian ke 2- vanilla ice baby anda perlu masukkan essen vanilla dan coklat emulco 1 sdb, bahagian ke-3 Berrylicious anda perlu masukkan strawberry emulco 1 sdb dan pewarna merah, bahagian ke-4 Greeen Hornet anda perlu masukkan coconut emulco dan 1 sdb palm sugar syrup juga pewarna hijau ,Manakala bahagian 5 – Violet Montana- masukkan pes keladi dan pewarna violet.

4.Paipkan adunan yang telah dirasakan dan diwarnakan ke dalam kertas cawan.
5.Bakar pada suhu 180’c 25-30 minit.

Resepi Buttercream Xtravaganza Chef Obie 

440gm Mentega / Marjerin
100gm Cream Cheese
80gm Gula Aising
1 sudu besar Tepung Susu
Essen Vanilla
Pewarna

Cara Membuat

1.Pukul sekali mentega / marjerin , cream cheese , gula aising , tepung susu dan essen vanilla sehingga kembang dan lembut.Kemudian bahagikan kepada 5 bahagian dan warnakan mengikut kesesuaian tema extravaganza.






Terima Kasih

Kejayaan Bengkel Zero To Pro




Assalammualaikum wbt dan salam sejahtera semua..
selesai sudah bengkel Zero To Pro pada 27 / 09 / 2014 pada hari sabtu yang lepas, 
dengan penuh jayanya walau ada cacat cela  

Terima kasih kepada semua peserta yang hadir semoga ilmu yang disampaikan memberi manfaat kepada anda semua.

Tiada kata yang kami gambarkan betapa ikatan kasih sayang ini terjalin bertepatan dengan objektif dan motto kami iaitu " IKATAN KASIH SAYANG AKAN LEBIH TERJALIN DENGAN TEPUNG HAIRAN "sungguh membuahkan hasil

chef obie suke sesangat kepada semua yang hadir di bengkel Zero To Pro begitu sporting , melayan aje karenah chef yea..Ilmu yang chef kongsikan moga-moga dipraktikkan lepas ni ea..Insyaallah akan berjumpa lagi, kepada yang tak sabar -sabar nak join kelas deko kek FREE  yang pihak kami buat sekurangnya 2 @ 3 kali sebulan, sila alert boleh refer dalam blog chef obie ini atau di FB official Tepung Hairan

Anda semua yang hadir memang owesome!
Terbaek r.. 








Bengkel Zero To Pro ini akan diadakan lagi pada bulan 11 yang akan datang
Yuran Hanya RM60 dan ilmu yang dibawa balik anda  amat tidak ternilai!
segala yang dicurah kepada anda kami halal kan sampai bila-bila..peace yo!



pic candid ada lagi InsyaAllah akan dikongsikan lagi..pic ni chef obie sharing sedikit dari FB Official Tepung Hairan.

p/s terima kasih juge kepada mak usu - kejutan utk chef obie kerana hadir dlm bengkel zero to pro - peace ya... maka usu ni makcik chef obie yang dah bertahun tak berjumpe heee...still maintain cun ! 






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign