CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 23 Jun 2015

Honey Catering Kuala Lumpur - Majlis Berbuka Puasa Dan Open House Hari raya



Salam Ramadhan

Pihak Kami Menerima Tempahan Katering - untuk

Majlis Berbuka Puasa & Open House Hari Raya Aidilfitri juga untuk pelbagai Jenis Majlis

Harga perpax yang berpatutan-

RM 8 , 9 ,10 , 11, 12,13 hingga 50 per pax dengan menu-menu yang menarik dan menyelerakan


Di seluruh Kuala Lumpur , Putrajaya & Ampang


Hubungi Segera bagi mengelakkan sebarang kesulitan


Call @ whatsapp


017 2260719 chef obie

017 4777069 encik iez


019 6460409 puan khurzaidah


Puasa jgn x puasa..masa berbuka nanti baru kite sentap ok!











Terima Kasih

Resepi Kuih Tako Dan Tepung Pelita



Shares & LIKES 

Resepi Kuih Tako vs Kuih Tepung Pelita Paling Popular
Hari ni chef obie nak sharing sedikit info-
ramai dikalangan kite suka makan kuih tako..tapi ramai menyangka kuih tako itu sama dengan kuih tepung pelita..
sebenarnya silap yea.. kuih tako dan kuih tepung pelita berbeza, rupa dan rasa hampir sama.
kuih tako asal dari negara thai.. manakala kuih tepung pelita asal dari sini..tanah melayu...tempias nya aje...
beza kuih tako dengan kuih tepung pelita hanya pada isi dalam bahagian hijau.
kuih tako perlu ada sengkuang cina atau pun buah pear, manakala kuih tepung pelita hanya ada gula dibahagian hijau dan ia perlu dikukus bersama bekas daun pandan kuih tepung pelita.
Kuih Tako- sarung dari daun pandan !
Jadi jelaskan sekarang.. semoga sedikit pencerahan daripada chef obie dapat membantu anda membezakan antara kuih tako dengan tepung pelita..
chef obie suke dengan kedua-dua jenis kuih ini...

kat bawah ni chef obie kongsikan resepi kuih tako yea...( anda boleh gunakan resepi ini juga untuk kuih tepung pelita hanya -bahan sengkung tidak digunakan, diganti dengan sedikit gula pasir dan tepung pelita perlu anda kukus bersama bekas daun pandannya )

Lapisan Bawah (hijau)


25g tepung hoen kwe (hijau)

1 1/2 cawan air
1/2 cawan Gula
1biji sengkuang cina @ 2 buah pear ( potong kiub kecil )


Lapisan Bawah (putih)


25g tepung hoen kwe putih

2 cawan santan
secubit garam + gula pasir
1 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil Garam

ebook masakan PERCUMA


Cara Membuat:


1.Semua bahan di campurkan dalam periuk atau pot.

2.Kacau perlahan dengan menggunakan whisk pada api sederhana sehingga adunan agak panas dan ada bubble,apabila ada bubble matikan api.
3.Pastikan anda telah meyediakan bekas tako terlebih dahulu dengan meyusun pada dulang.Taburkan sedikit sengkuang dalam bekas tako,Tuang lapisan hijau terlebih dahulupada paras setengah dalam bekas tako,kemudian biar ia sejuk sebentar sebelum anda tuang pula bahagian putih.Siap untuk dihidang...
jika anda ingin gunakan resepi diatas untuk berniaga sila gandakan yea...

As Salam , Anda Yang Budiman - sila lawati blog chef obie ada pelbagai perkongsian resepi kuih muih,biskut raya,pelbagai jenis kek & pastri juga roti.





Terima Kasih

Resepi Kuih Karipap Pusing Rangup Sedap Dan Mudah Untuk Ramadhan

Sila Shares & LIKES

Resepi Karipap Pusing Popular


Assalammualaikum wbt,
Hari ni bie nak sharing satu resepi karipap,

karipap pusing mudah aje..

resepi yang telah bie standardkan untuk modul kelas GiatMara
yang pasti bie mengajar secara tradisional...best!


Resepi Karipap Pusing Rangup

(KULIT LUAR)

Doh Minyak:-

350gm tepung gandum

30gm marjerin/ minyak masak

air ais+garam


Cara Membuat

1.satukan dan Gaulkan tepung bersama marjerin.
2.Kemudian, masukkan air dan garam sedikit demi sedikit.
3.Uli menjadi doh. agak2 kalau keras boleh ditambah air, kalau lembut sangat tambah tepung sikit

ebook masakan PERCUMA

(KULIT DALAM)

Doh Marjerin:-

150gm tepung gandum+2sb tepung jagung

100gm marjerin

Cara Membuat :
1.Tepung dan marjerin digaul sebati hingga jadi doh,
2.Jika doh keras boleh tambah marjerin,jika lembut sangat tambah tepung sedikit.
3.kemudian, Doh bahagian dalam dibuat bebola kecil, kemudian balutkan dengan doh bahagian luar. Buat sehingga habis
Boleh double kan resepi.
Dapatkan pelbagai Resepi menarik dlm blog chef obie 










Terima Kasih

Pemborong Kuih Dan Biskut Raya -Kuala Lumpur 2015 ( Chef Obie- Honey Catering )

Assalammualaikum wbt, 
Salam Ramadhan...

Kepada Anda Yg Berminat Membeli Secara Borong atau persendirian 


Harga Istimewa untuk "PEMBELIAN"
10 balang 
20 balang
30 balang
50 balang
100 balang ke atas 

Kuih & Biskut Raya Tradisional 
Kuih Tart Nanas Homemade ( popular )*
Biskut Dahlia ( popular )
Biskut Samprit ( popular )
Biskut Makmur ( popular )
Biskut Mazola ( popular )

Kuih & Biskut Raya Moden
Biskut Ombak Rindu ( popular )
Biskut Cacktus Crunchy (popular)*
Almond London ( popular )



Production Kuih & Biskut Raya 
Di Taman Tynton View, Cheras

Hubungi by call or whatsapp :

Chef obie 017 2260719

Encik iez +60174777069

Pn Khurzaidah +60196460409


Pic-pic Biskut yg telah ditempah pelanggan semalam & akan di pickup esok.

Kepada anda yang tercari-cari biskut raya yang telah terserlah kualiti & permintaan daripada pelanggan yang sentiasa ada sejak beberapa tahun sehingga kini, Sila drop your order...
Do not hesitate okay... whatsupp @ sms @ call aje salah satu no hp diatas.

Penghantaran area kuala lumpur adalah Percuma !














Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign