CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 10 Februari 2015

Resepi Ice Cream Pistachio Ala Baskin Robbins Chef Obie

Assalammualaikum wbt ,
semoga ceria aje hari ni..
seperti yang dijanjikan dalam facebook chefobie untold..
hari ini chef obie akan sharingkan satu resepi ice cream...
mmmm chef pilih ice cream pistachio yea..
mmmmm sedap meleh...okay selamat mencuba...

Resepi Ais Krim Pistachio Ala Baskin Robbin Popular



Bahan

4 biji Kuning Telur 
1 biji Telur
300gm Gula Castor
50gm Gula Perang
500ml Susu uht ( Ducth Lady / Magnolia / HL )
200gm Pistachio Paste 
800gm Whipping Cream ( Anchor Brand )
Esen Vanilla
100 gm White Coklat Kouverture+ dark coklat ( di cincang kasar  )
100 gm Deli Karamel ( boleh didapati di kedai pembekal bahan bakeri )
100 gm Almond stick 
pewarna hijau epal

Cara Buat

1.Pukul Telur kuning + telur + gula castor sehingga separuh gebu , kemudian masukkan gula perang teruskan pukul sehingga gebu.

2.Dalam pot- panaskan susu coklat + pistachio paste + esen vanilla sedikit , pastikan jangan sampai mendidih , cukup sekadar panas - panas  suam . Dalam bekas lain pukul whipping cream sehingga kental .

3.Kemudian masanya untuk mencampurkan susu uht bersama bahan yang telah dipanaskan tadi ke dalam whipping cream yang telah dipukul kental ( sila guna spatula plastik atau wooden ) kaup dan kacau perlahan dan bahan terakhir jangan lupa yea.. masukkan coklat yang telah dicincang kasar , almond stick , deli caramel juga sedikit pewarna hijau kacau lagi sehingga sebati.


4.Tuangkan ke dalam bekas plastik container untuk disejukkan.Simpan dalam freezer sebaiknya 24 jam.
Selamat mencuba...pasti meleleh bro...heee suka tak dapat resepi ais krim pistachio ala buskin robbin? suke.. Alhamdulillah..


mmmm tapi pebret ice cream chef obie perisa cotton candy..heee
boleh layan malam2 walau mate dah mengantuk...heee


than...chef obie dah tunaikan janji kan....resepi ice cream dah dikongsikan..
okaylah nak sharing video music selamat melayan 1 Direction - Steal my girl dengan lirik sekali..





"Steal My Girl"
She been my queen
Since we were sixteen
We want the same things,
We dream the same dreams,
Alright (alright)

I got it all
'cause she is the one
Her mom calls me 'love',
Her dad calls me 'son',
Alright (alright)

I know, I know, I know for sure

[2x]
Everybody wanna steal my girl
Everybody wanna take her heart away
Couple billion in the whole wide world
Find another one 'cause she belongs to me

Na na na na na na (oh, yeah)
Na na na na na na (alright)
Na na na na na na
Na na

She belongs to me

Kisses like cream,
Her walk is so mean
And every jaw drop
When she's in those jeans,
Alright (alright)

I don't exist
If I don't have her
The sun doesn't shine,
The world doesn't turn,
Alright (alright)

But I know, I know, I know for sure

[2x]
Everybody wanna steal my girl
Everybody wanna take her heart away
Couple billion in the whole wide world
Find another one 'cause she belongs to me

Na na na na na na (oh, yeah)
Na na na na na na (alright)
Na na na na na na
Na na na na na na

She knows, she knows
That I've never let her down before
She knows, she knows
That I'm never gonna let another take her love from me now

[2x]
Everybody wanna steal my girl
Everybody wanna take her heart away
Couple billion in the whole wide world
Find another one 'cause she belongs to me

Na na na na na na (oh, yeah, alright, yeah)
Na na na na na na (alright)
Na na na na na na
Na na

She belongs to me

Na na na na na na (oh, yeah)
(She belongs to me, yeah)
Na na na na na na (alright)
Na na na na na na

She belongs to me


Terima Kasih

Kelas Masakan Barat / Kelas Western 2015 :Assorted Pizza Amatur & Profesional Modul west 5


Kelas Masakan Barat Modul  west 5



Crispy Assorted Pizza-
BBQ chicken & Beef / Buffalo Chicken & hot Sauce
Pepproni / Vegieterian
Meatball chicken & beef
Tuna Seafood / plain 

Intipati Modul -

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & membuat dough pizza crispy yang betul
4.Asas Penyediaan & peneganalan kepada bahan-bahan topping
5.Teknik Pantas penyediaan pizza
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka 
7.Cara hidang & garnishing untuk topping pizza
8.Cara membuat Hot Sauce
9.Kosting penyediaan hidangan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 



Tenaga Pengajar Professional : chef obie







Terima Kasih

Kelas Masakan Barat / Kelas Western 2015 :Pastas Amatur & Profesional Modul west 4


Kelas Masakan Barat Modul west 4


 Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce


 Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce


 Sphagetti Aglio Alio


Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce


Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.
4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta
5.Teknik Pantas memasak pasta
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta
7.Cara hidang & garnishing untuk pasta
8.Kosting penyediaan hidangan barat
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 



Tenaga Pengajar Professional : chef obie








Terima Kasih

Kelas Masakan Barat / Kelas Western 2015 :Braised Lamb Shank Amatur & Profesional Modul west 3


Kelas Masakan Barat Modul west 3


Braised Lamb Shank +
 Garlic Mash Potato ,
 Garlic Bread & Herbs , 

Lousiana Crispy Chicken Chop + Cranberry & Pepper Sauce + Cranberries Coleslaw

Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place Lamb Shank
2.Pemilihan Lamb Shank
3.Teknik Penyediaan Yang betul untuk Lamb Shank
4.Asas Penyediaan Mash Potato
5.Pemilihan Potato yang sesuai 
8.Teknik Pantas penyediaan Garlic Bread
9.Asas menyediakan Tepung Crispy untuk Chicken Choo
10.Teknik & cara merangupkan dan mengekalkan rasa Chicken Chop.
11. Penyediaan yang sempurna utuk original black pepper sauce
12.teknik menyediakan salad coleslaw & penjagaan salad yang betul
13.Kosting penyediaan hidangan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 



Tenaga Pengajar Professional : chef obie







Terima Kasih

Kelas Masakan Barat / Kelas Western 2015 :Lamb Chop Amatur & Profesional Modul west 2


Kelas Masakan Barat Modul west 2




Lamb Chop


Original fresh Mint Sauce



Original Garlic Roasted Potato



Cheesy wedges & dip sauce

Intipati Modul :

1.Penyediaan mes en place yang betul untuk Lamb chop
2.Teknik pemilihan daging yang sesuai
3.Cara memotong & penyediaan  yang betul untuk lamb chop
4.Cara penyimpanan & Jangka hayat 
5.Marinated yang sempurna
6.Cara Menggoreng Fries & rahsia kekal rangup 15 minit setelah digoreng
7.Cara penyediaan yang sempurna untuk original mint sauce
8.Cara membuat cheesy Wedges & dip sauce
9.Penyediaan & pemilihan potato yang sesuai untuk garlic Roasted potato 
10.Kosting penyediaan makanan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 



Tenaga Pengajar Professional : chef obie






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign