CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 8 Oktober 2016

Kelas Membuat Roti atau meROTI chef obie & INFO KAEDAH ASAS PEMBAKARAN rOTI

KELAS MEMBUAT ROTI @ MEROTI CHEF OBIE 
SERTA INFO  KAEDAH ASAS PEMBAKARAN ROTI

Setelah berTAHUN berCUTI

Dari MemBUAT "KELAS MEROTI "


SuKa SuKi chef obie Nak Bagi Tau.

Akhirnya..chef obie CAIR jugaklah..
AdA Yg BerjaYa MeMujuk kitew... supaya ON kembali..
KELAS RAMAI-RAMAI Dan TERBUKA KEPADA YG BERMINAT itew...

Kalau Ada Sambutan 
InshaAllah..akan diTERUSKAN.. TARIKH akan diberitahu

Jika ANDA BERMINAT NAK JOIN KELAS MEROTI CHEF OBIE yg susah diDekati tapi mudah diRindui..Booweeaak! 


BOLEH WHATSAPP : taip MEROTI CHEF OBIE

KE 0172260719

LOKASI : KUALA LUMPUR


INFO - KAEDAH ASAS PEMBAKARAN ROTI



Info Penting –
1. “Cara Campuran Bahan Ramuan@ Mixing Ingredients”
Langkah utama, adun kesemua bahan-bahan ramuan dengan
sempurna.Kemudian bancuh air sejuk/susu/telur dan uli
sehingga membentuk doh kasar.
Tambah mentega/marjerin/lelemak sayuran/minyak dan terus
menguli untuk menghasilkan doh yang lembut.Suhu doh yang
paling sempurna ialah 27’c – 28’c


2. “Penaikan Asas@ Basic Proving”
Anda perlu dan mesti menutup doh dengan plastik dan biarkan ia
menaik ditempat yang panas/suam selama 45 minit – 60 minit
atau sehingga doh berganda saiznya.


3. “Pembahagian Dan Pembentukkan@ Dividing & Making ”
Anda perlu bahagikan doh yang telah naik dan bahagikan
mengikut sukatan berat yang diingini.Bentukkan ia menjadi
bebola dan biarkan ia selama 10 minity – 15 minit.



4. “Pembentukkan / Shapping”
Anda perlu meratakan doh dan isikan inti.Kemudian bentukkan
roti ke dalam bentuk-bentuk yang diingini ( sesetengah roti
boleh dibentuk dengan segerakerana tidak mengandungi inti di
dalam )


5. “Acuan / Panning”
Anda perlu meletak doh ke atas acuan yang telah disapu dengan
minyak atau yang dialas dengan kertas pembakar.


6. “Penaikan Terakhir@ Final Proving”
Jika anda membuat doh dirumah, ia boleh diletak didalam
oven@ketuhar.Tidak perlu memasang suis,Cuma letak satu 
mangkuk panas didalam ketuhar untuk membekalkan
pengewapan dan tahap kepanasan.
Cara lain ialah dengan meletak doh ke dalam kotak yang
tebal dan biar ia menaik pada suhu 38’c.




7. “Membakar Roti@ Baking”

Apabila roti sudah naik dan sedia untuk dibakar, sapu atas
doh atau sembur dengan telur/air/susu atau biarkan
sebegitu sahaja.Panaskan oven@ketuhar terdahulu sebelum
memula proses membakar dengan menggunakan haba
permukaan dan dasar sahaja. ( Jangan memasang kipas
ketuhar semasa membakar ).


8. “Glis@ glazing”

Jika anda hendak ban atau roti kelihatan lebih enak dan
berselera, gliskan semasa ban atau roti masih panas dengan
mentega/marjerin/gel aprikot/putih telur/sirap gula( yang
dimasak 1 bahagian gula dengan 2bahagian air didih )
“Insyaallah, semoga perkongsian ilmu ini sedikit sebanyak dapat membantu
anda bagi memudahkan lagi proses membuat roti.Chef Obie amat sukacita
apabila anda boleh membuat roti sendiri dengan cantik seperti seorang
pakar.jika ada kekurangan info adalah dari chef obie sendiri




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign