Senario
Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah
memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama
ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim.
Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan di zaman kegawatan ekonomi sekarang ini.
Mengapa
perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan nombor satu ? selepas perniagaan kecantikan
, kesihatan , kosmetik dan pendidikan ? Ya , kerana mereka yang memilih jenis
perniagaan ini adalah tergolong mereka yang terang hati dan bijak .Atas tiket
keperluan dan permintaan yang sentiasa ada walau keadaan kegawatan ekonomi yang
teruk dan mata wang yang tidak tentu turun naiknya mahupun ketika dalam
peperangan.
Manusia
sentiasa memerlukan makanan dan minuman untuk kelangsungan hidup !
Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan yang diceburi mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline, Peri Pentingnya ialah menajamkan ilmu masakan perniagaan dan ilmu masakan komersil Pada Tahun 2020 ini !
Chef
Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru
berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore ,
Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan
banyak lagi.
Malahan Chef Obie & team juga aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.
Malahan Chef Obie & team juga aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.
Banyak
cara untuk mendapatkan ilmu pengetahuan dalam perniagaan , Pihak Chef
Obie & MGJ CONSULTANCY mengambil inisiatif dengan
menganjurkan KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR DAN KELAS MASAKAN KOMERSIL
POPULAR BERTESTIMONI Aktif sejak 2012 hingga kini.
BULAN JANUARI DAN FEBUARI 2020
KELAS
WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court
, Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En
Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried &
etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan
Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga
Jualan.
PAKEJ
1
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs
Bread
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce
PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Irish Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs &
Cheese
PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Spaghetti , Linguinie , Spiral ,
Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia ,
Italia )
Carbonara
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock
PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock
PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan
2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion
Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs &
Cheese
PAKEJ
7
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Beef steak
Southwestern Beef Stew With Soft
Roll Herbs & Garlic
Beef Stroganoff ( dish in pasta )
atau Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread )
Southwestern Black Pepper Sauce
Western Stock
Aioli Dressing
Garlic & Herbs Roasted Potato
Asparagus & grill tomatoes
KELAS
MASAKAN STREET FOOD BELANDA @ DUTCH
Pakej 1
BITTERBALLEN
& DUTCH MUSTARD DIPPING
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Bitterballen with Dutch Mustard
Dipping ( Halal )
Salah satu makanan popular di
Belanda,
Dipanggil "
Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda
yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer
dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian
Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian
rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya
iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi
langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Bitterballen sehingga
selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch
Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan
frozen food.
Pakej 2
KIBBELING
& DUTCH TARTAR DIPPING
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Kibbeling with Dutch Tartar Dipping
Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup
dinikmati bersama pasangannya
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan
autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan
Kibbeling berbeza dengan fish &
chips dari U.K mahupun Amerika.
-Anda akan belajar langkah demi
langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Kibbeling sehingga
selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch
Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan
frozen food.
Pakej 3
POFFERTJES
WITH SNOW POWDER
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Poffertjes with Snow Powder
Merupakan Pancake yang lebih comel
berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes
small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis
berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan
aising sugar mahupun snow powder
-Anda akan belajar langkah demi
langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Poffertjes sehingga
selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam
secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan
frozen food.
Pakej 4
VLAMMETJES
WITH SWEET SOUR CHILLIE SAUCE, GARLIC DRESSING & DUTCH DRESSING
YURAN /FEE RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM2100
Vlammetjes with sweet sour chillie
sauce , peanut sauce & dutch dressing
Merupakan Kombinasi meatball belanda
popular dalam portion yang comel.
Meatball dalam bentuk envelope dan
popiah yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang
popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis
Sauce Cili Dutch , garlic dressing dan Dutch dressing
Anda akan belajar langkah demi
langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga
selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce
dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan
frozen food.
KELAS MASAKAN KOREA
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KIMCHI
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
PILIHAN 1
Intipati
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI GIMBAP @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
PILIHAN 2
Intipati
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI RAMYEON @RAMEN & KOREA NOODLE SOUP @ GUKSU @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
PILIHAN 3
Intipati
1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KOREAN FRIED CHICKEN @ DAKGANGJEONG , KOREA SOY GARLIC FRIED CHICKEN @ KKAPUNGGI & KOREAN FRIES
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
PILIHAN 4
Intipati
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI BIBIMBAP
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
PILIHAN 5
Intipati
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
KELAS
NASI KUKUS AYAM BEREMPAH
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1600
Intipati
-Nasi Kukus MEWANGI secepat 5-7 minit
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
-Nasi Kukus MEWANGI secepat 5-7 minit
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )
- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo
-Cadangan Harga
-Standard Resepi
KELAS MASAKAN KATERING
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
*PILIHAN untuk setiap satu kategori menu adalah 1
Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato atau Nasi
Kabuli
Ayam Masak Merah atau
Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang
atau Ayam Masak Kuzi
Daging Masak Hitam
Manis atau
Daging Kurma
Berkentang atau
Rendang Daging
Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India
Selatan atau
Kambing Vindaloo
Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan
Pajeri Nanas
atau
Pajeri Terung
atau
Pajeri Mentimun
Jelataah Mentah ( Percuma )
Intipati :
1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard
Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat
tempahan.
KELAS
CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini
)
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam ,
Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200
Intipati
Membuat Sos Asas
CKT.
Penyediaan Asas-
Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan &
Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard
Resepi.
Kos & Cadangan
Harga Jualan
Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar
KELAS
MEE REBUS JOHOR + PES MEE REBUS
YURAN /FEE : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM1200
Intipati
1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3. PES MEE REBUS JOHOR
Intipati
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box "
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
YURAN /FEE : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM1200
Intipati
1.Mee Bandung Muar
2. PES Mee Bandung Muar
Intipati
1.Penyediaan Asas Mee Bandung Muar ( Condiments )
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
KELAS
ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy
Berempah
& etc yg
bersesuaian.
2.Penyediaan IBU
PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
3.Sukatan Standard
Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
4.Penyimpanan yg
better untuk peniaga
5.Penetapan Harga
Jualan Dan Portion.
KELAS
NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1600
Intipati
Rahsia Penyediaan
GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit
Cara memotong Ayam
Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam
Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden
Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam
Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili
Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan
Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS
NASI AYAM DARA TERIYAKI
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1600
Intipati
Rahsia Penyediaan NASI
AYAM DARA TERIYAKI yg sedap dan cantek.
Cara memotong Ayam
Dara Golden Teriyaki
Penyediaan Nasi Ayam
Dara Teriyaki Marvoulles
Sup Bebola Original
Nasi Ayam Dara Teriyaki
Cara Memasak Nasi Ayam
Yang Betul ,
Cara Membuat Sos
Klasik Teriyaki , Cili Merah Power, Kicap Cair dan Halia kisar
NASI
AYAM DARA HAINAN
YURAN /FEE : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1400
Intipati
Asas Penyediaan Nasi
Ayam Hainan Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan Ayam
Haninan Supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam
Yang Betul
Cara Membuat Sos Cili
, Kicap Cair dan Halia kisar
Taugeh Hainan
Kos Dan Cadangan Harga
Jualan
NASI
AYAM BBQ
YURAN /FEE : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1400
Intipati
Asas Penyediaan Nasi
Ayam BBQ Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan dan
memilih bahagian Ayam BBQ supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Perapan Khas BBQ
Sup Original
Cara Memasak Nasi Ayam
Yang Betul
Cara Membuat Sos Cili
, Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga
Jualan
NASI
AYAM DARA KLASIK
YURAN /FEE : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1400
Intipati
Asas Penyediaan Nasi
Ayam Dara Klasik Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan Ayam
supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Perapan klasik
Sup Asli
Cara Memasak Nasi Ayam
Yang Betul
Cara Membuat Sos Cili
dan Kicap Cair
Kos Dan Cadangan Harga
Jualan
Kelas
Nasi Ayam Penyet
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1600
Intipati
Asas Penyediaan Nasi
Ayam Penyet
Sup Original Autentik
Cara Penyediaan Ayam
Penyet Yang Betul
Perapan Ayam Penyet , Membuat Sambal
Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga
Jualan
KELAS
MEMBUAT SOS YONG TAU FOO & PES TOM YAM Oden ala Familymart
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1600
1.Sos
Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original
2.Sup
& Stok Yong Tau Foo Original
3.PES Tom Yam Oden Ala Familymart
Intipati
:
1.Belajar
membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar
membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA
Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
5.
Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands
On
6.Belajar
cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
MEE
KARI CINA, KARI AYAM KERING ,SAMBAL
GARING DAN PES AIR LONGAN
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1600
Intipati
Asas Penyediaan KUAH
MEE KARI CINA
Asas membuat PASTE MEE
KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM
KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau
Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments
MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK
PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR
LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh
berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga
Jualan
KELAS
MASAKAN CINA : SIZZLING
YURAN /FEE : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM1200
Sizzling
Mee / Rice.
Sos Original Sizzling
Sos Blackpepper
Ayam / Daging
Sayuran Pilihan
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess
En Place-
2.Sos original
Sizzling
3.Sos Black Pepper
Sizzling
4.Sizzling Ayam / Daging
Sukatan ala Carte
5.Cara menggunakan
Sizzling Plate dan Penyimpanan
6.Sukatan Standard dan
menggunakan standard resepi
KELAS
MASAKAN CINA : 4 Season Dishes , Yong Chow Dan Cantonese Fried Noodles
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal /
Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Cantonese Fried
Noodles
Yong Chow
Intipati :
1.Asas
Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao
2.Sukatan ala Carte
order
3.Cara menggunakan
Wok
4.Cara menghidang
dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
5.Sukatan
Standard dan menggunakan standard resepi
KELAS
MASAKAN NASI LEMAK BERLAUK
YURAN /FEE : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM1500
Intipati
Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa
& Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam
KELAS
MEMBUAT SATAY DAN SATAY FROZEN
YURAN /FEE : RM2200
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga
memiliki Anak OKU : RM1500
Intipati
-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik
& Sedap
Penyediaan Kuah kacang marvoulles
,sambal garing dan
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Memotong daging dan ayam dengan
betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul
& Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay
Jelebu
Pelajar Satay- Daripada Hong
Kong ( Rachel Renee Hor )* sila hubungi chef obie
ADDS ON membantu anda untuk menambah menu dalam kelas
masakan sedia ada supaya ia memenuhi kiteria seperti yang diinginkan.
1. *Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread RM700
2. Buat Tepung CRISPY RM700
3. Buat Tepung FISH & CHIPS RM700
4. Garlic Butter Spread & Garlic Bread RM500
5. Wild Mushroom Soup RM500
6. Burger - Beef Patties 3 jenis RM600
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
7.Beef Stroganoff ( dish in pasta ) RM500
8.Italian Sloppy Joes ( ground beef
with garlic bread ) RM500
9. Aioli Dressing RM300
10. Irish Tartar Dressing RM300
11.Western Black Pepper Sauce RM500
12. PES GULAI + Gulai Kari Istimewa
Nasi Kukus RM1000
13.
PES PERAPAN Ayam Goreng Berempah RM1000
14.
Teknik Cepat Nasi Kukus Mewangi Hanya
7 minit RM700
15.Nasi Beriyani Katering RM700
16.Nasi Minyak Raja Sehari RM700
17.Ayam Masak Merah @ Ayam Masak
Hijo RM500
18.Daging Masak Hitam Manis RM500
19.Kambing Beriani RM500
20.Dalcha Sayur Melayu RM500
21.Pajeri Nenas RM500
22.Perapan Ayam BBQ untuk Nasi Ayam
BBQ RM500
23.Sos Cili , Kicap Cair , Sos Halia
Nasi Ayam RM500
24.Perapan Ayam Penyet Authentik RM500
25.Sos Hitam Manis Yong Tau Foo RM700
26.Sos Cili Yong Tau Foo RM700
27.PES Tom Yam Oden Ala Familymart RM700
28.PES Mee Kari Cina RM1000
29.PES Air Longan RM700
30.Sos Original Sizzling RM1000
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan
menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang
( 10-15 minit dari KLCC )
Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan
hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri
memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional
)
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron
sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil (
no.siri )
Pelajar Wajib Membuat
Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i-
CIMB 7619121286
ii-
MAYBANK 151409098193
iii-
BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ
CONSULTANCY
Bank
Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada
melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu
diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Hubungi
MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/60137326939 Fad
Kadeen
Antara
Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP
Ulu
Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT
NASI AYAM
Desaru
Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu
NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman
STEAKHOUSE
Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN
Penang
WESTERN BROTHERS
Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII
Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur
CAKOI
Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.