CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 5 Ogos 2017

Asal Usul MEE KARI DAN LAKSA KARI

Tajuk : Asal usul MEE KARI DAN LAKSA KARI 

gambar kiri : laksa penang ( bukan laksa kari ) , kanan adalah mee kari / laksa kari

Chef obie yakin korang semua mesti suka dengan salah satu menu daripada mee kuning ni..iaitu MEE KARI .

Bile sebut aje MEE KARI , pasti terbayang keenakan kesedapan kuah kari bersantan yang pedas , di makan bersama sambal , dengan condiments nya sebagai pilihan seperti Tauhu kering , udang basah , sotong , ayam atau kari ayam kering , telur rebus , kerang , kacang panjang , taugeh , dan daun pudina. Best kan ?

Chef Obie berkongsi sikit info asal usul MEE KARI   咖喱 麵 ; pinyin : Gālímiàn ( dlm bahasa cina tradisional )

MEE KARI mula dicipta di Asia tenggara , mudah dijumpai di Malaysia , Singapura dan Indonesia.Orang berbangsa Cina telah mencipta MEE KARI ! Mengapa Tak Percaya ? Silalah percaya... Pada zaman pedagang dari India dan Cina yang berdagang rempah ratus dan budaya masakan telah mempengaruhi citarasa masakan kite sehingga hari ini. 

Orang Cina mula bereksperimen dengan gaya dan budaya masakan dari pedagang India , mereka memilih masakan kari sebagai kuah yang lazat dan disesuaikan dengan mee kuning ciptaan orang cina .Maka terhasilah MEE KARI . Yang jelas orang berbangsa cina yang mencipta mee kari ! Tak kire lah bangsa cina  apa pun dan pelbagai variasi mee kari juga terhasil hinggalah apa yang korang nikmati hari ini !MEE KARI wajib menggunakan mee kuning , malahan mee kuning juga dihasilkan ada yang nipis dan yang tebal. Variasi terkini korang boleh nikmati MEE KARI dengan Bee Hoon , mee sanggul , mee telur dan sebagainya atas permintaan koranglah.
Satu lagi korang pasti biasa dengar menu LAKSA KARI ! Ya LAKSA KARI ini juga adalah MEE KARI cuma ia lebih popular dipanggil LAKSA KARI di Selatan tanah Air Malaysia dan Singapura.Orang cina panggil  咖喱 喇 沙 ; pinyin : Gālí Lǎshā .

KLIK DI SINI : KELAS MASAKAN UNTUK BIZZ


It's easy to get negative because you get beat down. You go through a few disappointments and it's easy to stay in that negative frame of mind. Choosing to be positive and having a grateful attitude is a whole cliche, but your attitude is going to determine how you're going to live your life

- chef obie


Terima Kasih

Chef Jacket Unisex Murah Berkualiti

Chef Jacket Unisex Murah Berkualiti
Chef Jacket Unisex ‪#‎chefobie‬ 


Size S,M,L,XL,XXLChef Jacket Putih/Hitam 

Chef Jacket : White / Putih / Black / Hitam


Button : Putih / hitam

Extra : Pocket hadapan dan pocket sisi untuk - pen / paring knife , lengan panjang

Jahitan : NAMA anda pada atas pocket kiri

Saiz : S / M / L / XL / XXL

Harga : RM 150.00 termasuk jahitan NAMA pada chef jacket

Kos Penghantaran  : *Semenanjung Malaysia ( RM 15)
*Sabah Dan Sarawak ( RM 20)Cara Pembelian

1. Wajib  Membuat Pembayaran PENUH termasuk kos postage ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil2.Selepas membuat pembayaran PENUH Sila SMS Nama Anda ( Zahid ) ,Jumlah ( 1 unit ),Saiz ( L ), Harga ( RM 165.00 )termasuk kos penghantaran ,Alamat Anda ( 27,jalan mesra, Taman Mesra, 81700 Johor Bharu ) sms @whatsapp ke 017 2260719


3.Penghantaran chef Jacket merujuk kepada alamat yang diberi, Masa penghantaran 7 Hari waktu Bekerja tidak termasuk Cuti Public Holiday.


Chef Jacket Berkualiti

 
Inginkan chef jacket seperti chef obie gunakan ? ada nama Anda di bahagian atas pocket kiri ? Jahitan Nama anda termasuk Harga Chef Jacket hanya RM150 sahaja .


Sambil tu chef obie sharing filem hitam putih yang popular
Filem lakonan P.Ramle , S.Shamsuddin dan Aziz Sattar 
" Pendekar Bujang Lapok"

enjoy!Terima Kasih

PEMBEKAL BAHAN BAKERI DI KELANTAN : KOKO MANIS KOTA BHARU

Bakers-bakers dan pembuat kek sekalian 
Sila Alert !!!

Kepada Anda yang mencari-cari kedai pembekal bahan bakeri di Negeri Kelantan , chef obie rekemenkan kepada anda terutama yang berada berdekatan di Kota Bharu , Sila ke PREMIS 

KOKO MANIS TRADING
PT 5052, Kompleks Perniagaan Saidina Ali,
Kok Lanas

16450 Kota Bharu, Kelantan


Tel:012-9694076/011-10694076 Puan Ifa


KOKO MANIS mendapat sambutan yang luar biasa pada tahun ini , juga merupakan Premis Pembekal Bahan Bakeri baru dibuka 2 bulan sebelum bulan Ramadhan tahun ini.
Pastinya KOKO MANIS mampu membantu baker-baker dan pembuat kek online mahupun offline dalam menyediakan bahan-bahan yang berkualiti .Pelbagai pilihan tepung , bahan-bahan mentah yang lain termasuk peralatan pada harga berpatutan dan murah !.Anda boleh terus ke KOKO MANIS. jadikanlah KOKO MANIS sebagai kedai pilihan pembekal bahan bakeri anda ! Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign