CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 3 Oktober 2015

Resepi Aneka Mee Dan Resepi Rojak Percuma ebook Aneka Masakan Daging !

RESEPI - RESEPI MASAKAN TEMPATAN SEPERTI  ANEKA MASAKAN MEE  DAN ANEKA ROJAK MENJADI PILIHAN NETIZEN ! PERLU ANDA MILIKI..


Pelbagai resepi-resepi berasaskan mee dikongsikan dalam
ebook popular ini seperti-
Mee Kari Ipoh
Mee Kari Ayam
Mee Rebus Johor
Mee Udang 
Mee Hailam
Mee Goreng Mamak Dan banyak lagi
yang pasti ianya wajib anda miliki sebagai rujukan dapur anda!


ebook yang ditunggu-tunggu olkeh netizen 
iaitu-
Aneka Rojak..
pelbagai resepi rojak beserta kuah rojak dan kacang dikongsikan ,
Rojak Mamak
Rojak Mee
Rojak Petis Buah-buahan
Rojak Pasembur
Rojak Singapore...
Wajib anda miliki sebgai rujukan dan koleksi anda!



Dapatkan Resepi-resepi menarik Aneka Mee Dan Resepi Aneka Rojak 
telah  menjadi pilihan netizen sebagai 
bahan rujukan ilmiah masakan mereka !


Setiap satu jenis ebook yang perlu anda miliki ini hanya beharga
RM40.00 sahaja.

PERCUMA EBOOK 

Aneka Masakan Daging 


ebook Aneka Masakan Daging  (hottest!) diberi secara PERCUMA 

Pelbagai resepi daging popular
yang dipraktikkan di hotel-hotel, restauran dan katering  tempatan seperti :

1. Daging Goreng Utara
2. Daging Salai Masak Lemak
3. Burger Daging Bakar
4. Beefsteak
5. Beef Thai Salad
6. Rendang Tok ( Perak )
7. Rendang Minang ( Negeri Sembilan )
8. Daging Masak Halia
9. Daging Masak Hitam Manis
10.         Bergedil Daging
11.         Daging Masak Merah


Bagaimana untuk milikinya? 
Mudah sahaja-

Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM40 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 







Terima Kasih

Resepi Australia Pavlova Dan Asal Usul Pavlova




PAVLOVA

MANGO & PASSION FRUIT( Buah Markisa )
(Australia Pavlova )


Bahan :

8 biji putih telur
1 3/4 cawan gula castor
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh cuka makan

Peralatan : Rim kek 7 @ 8 inci , Loyang @ Tray baking , parcthment paper , spatula ,pensil
Cara Membuat :

Bahagian 1 :

Alas loyang dengan partchment paper
 Lukiskan 2 bulatan berdiameter  7 @ 8inci dengan pensil
Kemudian terbalik kan partchment paper.
 Jika ade rim kek bulat boleh juga digunakan 
Panaskan oven dengan api bawah 170 C , pavlova ingin  dimasukkan barulah turunkan suhu kepada 120-100C

Jika anda menggunakan fan oven, panaskan 200'c kemudian apabila pavlova ingin dimasukkan turunkan suhu 120'c

Bahagian 2 :

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu sambil masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.( sehingga Menjadi meringue )
Satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dan
Kacau hingga semua bahan larut.
Akhir sekali masukkan ke dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik



Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.

Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.

Tips-Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Bahan Hiasan
Wiping Cream
1 sudu teh Vanilla falvour
Buah mangga  - di dadu
Passionfruit @ Markisa / Puree kepada buah ini juga boleh digunakan.

Whiping Cream + vanilla flavour di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah mangga yang telah dipotong dadu dan markisa.



Sejarah Dan Asal usul Pavlova 

Chef obie sekadar nak share aje sedikit info dan asal usul pencuci mulut istimewa pavlova ni...
Pernah dengan nama Pavlova Miamor~~ ? hahaha…Pavlova adalah satu pencuci mulut berasaskan meringue, dinamakan sempena nama penari balet Russia,  Anna Pavlova. Ia adalah satu pencuci mulut meringue dengan kerak yang segar dan lembut… 
Pencuci mulut ini dipercayai telah diwujudkan untuk penghormatan Anna Pavlova sama ada semasa atau selepas satu lawatan beliau ke Australia dan New Zealand pada tahun 1920-an. Kerakyatannya telah menjadi sumber perdebatan antara kedua-dua negara selama bertahun-tahun, tetapi penyelidikan rasmi menunjukkan New Zealand adalah negara kerakyatannya…
Pencuci mulut ini adalah hidangan popular dan merupakan sebahagian penting daripada masakan kebangsaan kedua-dua negara, dan dengan resipi yang mudah, sering dihidangkan semasa makanan perayaan dan percutian. Ia adalah pencuci mulut yang paling dikenali semasa musim panas, tetapi dimakan sepanjang tahun di  Australia dan New Zealand….
Itu sejarah Pavlova…Berasal dari Penari Balet...mmmm hebatkan..bila nama penari balet di jadikan nama pencuci mulut...mmmm cuba bayangkan jika nama penari balet ini bukan pavlova.. mungkin siti payung mak jemah atau tipah eton  atau saripudin atau kadir.. pasti kite tak akan pernah dengar nama pencuci mulut pavlova kat muka bumi ni..heeee.. smile..juz kidding!


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign