CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 29 Jun 2016

Resepi Kuih Raya : Resepi Kuih Tiram Atau Kuih Lidah Buaya Popular





“RESEPI KUIH TIRAM atau 

KUIH LIDAH BUAYA popular ”

Bahan

500gm tepung gandum

1 biji telur

2 sudu margerin atau mentega

sedikit garam
160ml air ( air sejuk lebih baik untuk kuih lebih rangup )
**6 sudu tepung jagung** ( Bahan Batter pelincir )
**6 sudu minyak**
gula aising secukupnya atau gula kastor


Cara Penyedian :

 1. Uli semua Bahan Menjadi Doh,Canaikan. Kecuali yg bertanda** 

2.bahan bertanda ** disatukan kacau sebati untuk dijadikan pelincir.

3.bahagikan doh kepada 4 bahagian.

4.Setiap bahagian dicanai lebar , kemudian sapukan bahan pelincir dipermukaan doh yang telah dicanai.Kemudian gulung doh seperti anda membuat karipap pusing.

5.Potong kepada 5 bahagian , canaikan memanjang.

6.Gorengkan dalam minyak yang panas , bolak balikkan kuih tiram, apabila kekuningan dan rangup sila angkat dan toskan.

7.taburkan atau mesrakan gula aising atau gula kastor pada kuih tiram yang telah digoreng. 

Selamat mencuba.!

resepi ini chef obie telah kongsikan kepada program komuniti di lembah pantai KL.






ebook masakan PERCUMA

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign