CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 11 Mac 2014

Kelas Masakan Lauk Pauk Berasaskan Ayam 2014


Masakan Gerai , Restauran , Katering dan Hotel :

Modul Masakan Lauk Pauk Berasaskan Ayam ( local )

Pilihan :

Ayam Masak Rendang
Ayam Masak Kari ( India Selatan/ India Utara )
Ayam Masak Kicap
Ayam Masak Kalio
Ayam Masak Merah
Ayam Masak Tomato
Ayam Masak Paprik
Ayam Masak Lemak / Lemak Cili Api
Asam Pedas Ayam ( Johor / Melaka )
Ayam Goreng Berempah
Ayam Masak Kalio
Ayam Masak Hijau
Ayam Masak Sambal
Ayam Masak Tiram
Ayam Masak Berlada
Ayam Masak Masam Manis
Semur Ayam Bumbu Merah
Semur Ayam Bumbu Gurih
Ayam Masak Madu
Ayam Masak Merah Madu
Ayam Masak Ungkep
Ayam Masak Ketuk / Berempah
Ayam Masak Kuzi
Ayam Masak Betutu ( Bali )
Ayam Masak Halia
Ayam Masak Mentega
Sup Ayam Mamak
Sup Ayam Melayu
Ayam Pandan

Merujuk Menu diatas- Pelajar perlu memilih 8 jenis masakan.
8 jenis masakan yang telah dipilih perlu diberitahu kepada
chef.

Tenaga Pengajar : Chef Obie

Masa : 11 pagi hingga 3 petang

Tarikh : Hubungi Hotline 017 2260719 untuk menetapkan tarikh kelas.
Kelas diadakan Isnin Hingga Khamis , Sabtu dan Ahad.

Hanya Public Holiday dan Hari Jumaat Tiada Kelas Masakan.

Terbuka Dan Tiada Had Umur

Yuran @ Fee kelas : Hubungi 017 2260719

Sijil Kehadiran akan diberi kepada peserta.
KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .
Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
Deposite Yuran Kelas RM xxx perlu dimasukkan ke
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )






Terima Kasih

DIY : Resepi Roti Puri atau Poori Bread Popular


Assalammualaikum wbt,
Bie sharing resepi roti puri hari ni,
korang perlu DIY yea...
senang aje..
bahan pun tak banyak..
just follow recepi and method okay..
'Roti Puri enak dimakan bersama Kari Keema '
kalau tak ade kari keema, kari ape-ape pun blea, dengan masakan dhal pun ngam!
Selamat Mencuba..

Resepi Roti Puri

Bahan

1 cawan Tepung Gandum / Tepung Attar
¼ sudu besar Garam
½ cawan Air ( mengikut keperluan )

Cara membuat

1.Satukan kesemua bahan dalam mangkuk dan letak air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh.

2.Pastikan sehingga tangan tiada lagi sisa doh, doh mudah dibentuk, bentukkan saiz bebola mengikut permintaan anda sendiri. Kemudian canaikan menggunakan tangan atau rolling pin sehingga nipis.

3.Minyak yang panas untuk menggoreng – Gorengkan doh yang telah dicanai dalam miyak yang panas, Sentuh di bahagian tengah doh supaya ia menggelembung.Balikkan. Siap.


Terima Kasih

Pray For MH307



Ya Allah, sesungguhnya yang di langit dan dibumi ini milikMU. Apa yg berlaku adalah ketentuanMU. Kami mohon kasih sayangMU ya robbi , berilah kekuatan dan ketabahan kepada semua ahli keluarga penumpang-penumpang MH370 yang sedang dalam sesedihan dan kedukacitaan.. Berikanlah sebarang tanda bagi pesawat itu untuk ditemui dan mudahkan lah untuk menemuinya . Hanya padaMU kami menyerah dan hanya padaMU kami memohon pertolongan.. Aamin


Kredit:
Tunku Iman Mukhlis
Aswan Azmi

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign