CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 30 Mei 2017

Raya Dah Dekat Jom Beli Pembersih Muka Dan Badan Hanya RM29.90 3 in 1 Travel kit


Korang yang menjaga kebersihan diri dan kecantikan dan kehensaman. Chef obie nak rekemen satu produk yang alami atau semulajadi natural gitew...Brand  ROOTS HOMEMADE B&B , memang tiada dipasaraya - hanya ada melalui online ordering , dibuat secara eksklusif ..kawan chef ni pakar kecantikan alami jadi ...produk yang dihasilkan juga natural dan berkualiti ..Confirm TIADA ALKOHOL , TIADA PARABEN , TIADA SINTETIK AROMA , TIADA SLS atau bahan TERLARANG ! YANG PALING PENTING.. SCRUB YANG PALING " FRIENDLY" UNTUK muka menggunakan minyak badam tulen.
Nampak kan pix di atas ,
Yang sebelah kiri tu 
1.LIME ROSEMARRY FACE SCRUB 100 gm
Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk yang sensitif ! chef bukan nak puji lebih dengan produk ni , sebab chef adalah pengguna tegar produk ni , maklumlahlah kulit mudah sunburn dan berminyak.Tetiba kawan rekemen kan produk ni...Try lah guna pakai..tengok seminggu 3 kali pakai..kulit muke ni..warna gak sekata dan yang jelas, rasa fresh & cleans. Satu lagi..baunya yang segar dan aromatik buat korang jatuh hati punyela...
Bahan buatan dari minyak badam sweet , minyak rosemarry , gula , Lime Zest , minyak Lemon dan Frankincence oil...korang try la sapu di muke...dan bilas dengan air !
Yang Tengah 
2.RELAX & REPAIR SCENTED BATH SALT 100gm
Yang ni pulak..memang awesome...fungsi membuang sel kulit mati dan menyegarkan selain aroma terapi relaxing yg bikin korang layan punye... Cara guna senang aje , ini untuk rendaman kaki dan membersihkan kaki..kurang perlu campur sedikit bahan ni dalam air suam , dan rendamkan kaki lebih kurang 15 minit , jangan terkejut bila air bertukar warna..dan kaki korang pun bertukar warna ..dan bersih..tinggal korang gosok-gosok sikit kat permukaan kulit kaki, tumit dan bilas dengan air.
Bahan buatan dari Garam Himalaya , Garam Epsom , minyak badam sweet , peppermint oil , Orange oil , cedarwood oil , Lemon oil dan menthol crystal
Yang Kanan  sekali
3.LIME ROSEMARRY BODYCRUB 100gm
Yang ini korang yg ade daki dibahagian leher mahupun gelap di bahagian tersebut , ketiak yang gelap kerana penggunaan deodorant..inilah jawapan kepada permasalahan korang tu , guna bodyscrub ni..sapu dan gosok di bahagian tersebut selain korang sapu lah satu badan...hahah akan luntur kedegilan kulit hitam yang korang risaukan selama ini , especially kaum hawa...
chef berani rekemen..sebab chef pengguna tegar produk ni...selain akan membuat chef rase segar dan muda selalu...walau dah kertu juge ni.
chef ambik pic ni pun guna smartphone aje tiada edit-edit yea...
PRODUK YANG SESUAI UNTK LELAKI DAN PEREMPUAN unisex gitew...YANG PALING PENTING SESUAI UNTUK SEMUA JENIS KULIT...sensitif ke meletif ke berjerawat ke ruam ke gatal-gatal ke semua boleh layan....
Harga untuk 3 botol ini Hanya RM29.90 sahaja..
Produk juga mudah dibawa ke mana-mana , ke sekolah , ke pejabat , travel pi holiday , balik kampung , camping dan sebagainya...chef lagi lah sekarang ni kan banyak masa di hospital..bahagian waris tu kan..memang bwak la..produk ni,sejuk aircond..kulit kering..bila guna produk ni..kulit rase segar dan minyak semulajadi !
yea..murah dan berbaloi dari segi kualiti...produk ni ramai amoi-amoi yang pakai...kali ni nak tengok jugak awek-awek kite guna pakai selain abam-abam diluar sana ! adik-adik remaja lagi sesuai...bertambah tegang lah kulit korang kalau pakai ni !
chef setiap kali pi bath layan facial & body scrub Roots ni...natural beb !
Chef dah guna pakai..korang bila lagi ? rasa bersih dan segar...tau
Senang aje.. BERMINAT ingin menggunakan produk ni..
Jangan segan contact chef obie atau DM atau PM ...
JIKA BERMINAT NAK JADI EJEN juga boleh
ke talian Hot
0172260719

TRAVEL KIT 
3 x 100g 
Hanya RM29.90

 Relax&Repair Scented BathSalt 100g
 LimeRosemary Face Scrub 100g
 LimeRosemary Body Scrub 100g
Semua diatas ni Dalam TRAVEL KIT RM29.90

Rase Fresh & Cleans 🍍🍓🍉🍋🍊🍏
DM FOR MORE INFO


 0172260719 chef obie

Ampang.Kuala lumpur.Telok Panglima Garang
#travelkit #rootsbypchaie #homemade #natural #preorder


Terima Kasih

4 Ramadhan 1438H / 2017 Dan Resepi Talam Keladi Popular

gambar courtesy google

Terima kasih kerana sudi pagi-pagi subuh ni menjengah
blog bie ni, ape yang spesial hari ni?yang sepsel ialah puasa dah masuk hari yang ke empat, bie dari icu / ccu hospital banting berlari sebentar ke homestay Lorong Hj Jonid Kanchong Darat , Banting !
Tadi Alhamdulilah sempat bersahur ..lauk semalam aje , baki lauk jangan membazir... kite layan sup ayam dengan sambal kicap & teh o panas juge kopi minn kaffe oka kan heee...



Doakan mak bie kembali sihat macam selalu , mak chef di icu / ccu Hospital Banting


Bie akan sharingkan satu resepi kuih tradisional..
iaitu sejenis kuih talam....
resepi untuk berniaga atau untuk makan sendiri..
Bahan nak buat pun mudah nak dicari.. jadi ape lagi korang..
sila rujuk resepi dibawah ni..

Kuih Tradisonal


Resepi Talam Keladi Untuk Berniaga atau Untuk Family



Bahan



Lapisan Bawah



( A )



200 gm Tepung Beras ( Cap Teratai )

20 gm Tepung Ubi

1 ½ sudu kecil Garam Halus

300ml Santan Pekat

700ml Air



( B )



200 gm Keladi Ungu ( Keladi Cina )- Buang kulit, potong dadu , kukus dan timbang.

Cara membuat :

1.Bancuh ke semua bahan ( A ) dan tapiskan ke dalam periuk.

2.Kacau atas api hingga naik wap. Masukkan Bahan ( B ) kacau sebentar.

3.Tuang dalam Loyang dan kukus hingga masak.

* Lap atas kuih sekiranya terdapat lebihan air wap.


Lapisan Atas



100 gm Tepung Gandum

250 gm Gula Castor / Gula Halus

4 Biji Telur gred A / B

200 ml Santan Pekat

400 ml Air

¾ penutup Pewarna Violet / Purple


Cara Membuat

1.Campurkan semua bahan dan kacau rata, kacau rata supaya tepung tidak bergentil.

2.Tapis ke dalam periuk.Masak Hingga naik wap.

3.Tuangkan ke atas lapis bawah dan kukus lagi selama 15-20 minit.

4.Sekali – sekala tudung hendaklah dilap.

Tips :

Sila gunakan Loyang segiempat 10 inci x 10 inci untuk 1 resepi ini

Jika menggunakan Loyang 11 inci x 11 inci = gunakan 1 ¾ resepi

Jika menggunakan Loyang 12 inci x 12 inci = gunakan 1 ½ resepi

Gunakan plastik yang disapu minyak / marjeri dalam loyang – bagi memudahkan mengeluarkan kuih talam yang dikukus dalam Loyang, potong menggunakan pisauplastik @ pisau potong kek birthday.
Resepi Talam ini Chef Obie telah menggunakannya semenjak 2004 semasa chef obie berkhidmat di Kuala Lumpur Inflight Catering Services KLAS KLIA.Terima kasih kepada sifu chef obie yang berada di Bangi,beliau juge merupakan pensyarah di UKM pada waktu itu… terbaik.

Kepada anda yang sentiasa menyokong aktiviti dan kerja yang bie lakukan.Sila gunakan resepi ini sebaik mungkin, resepi ini sesuai untuk berniaga .Semoga kite same-same mendapat kebaikan.Enjoy!



Ops! Korang perlu alert sebab bie akan sharing resepi kuih tradisional untuk berniaga- koleh kacang , Kuih Lapis merah Putih , Kuih Lapis Kacang Merah dan Bahulu kemboja atau kuih bakar semuanya resepi telah distandardkan untuk para peniaga atau pembuat kuih tradisional, malah resepi ini juga digunakan di KLIA, Sepang untuk VIP. Jadi rajin-rajinlah lawati blog bie ni.Dalam pada tu korang boleh juga dapatkan pelbagai resepi kuih muih dan macam lagi lah..dalam ebook terhangat 2017 chef obie..gitew...sila scroll ke bawah lagi yea..


57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017

Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran diluar kebiasaan .
Fenomena itu dipanggil 

 'BAZAAR RAMADHAN'

Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..

Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.

Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ? 

Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?

Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana 
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...


*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian






Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !




Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni , 
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?


Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook 

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'




Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.


Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering 
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor  & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'



menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !







Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.

Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen. 


Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '

*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian




Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'

Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'


*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian


57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !

EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !

 p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit

YA ! BUKAN pada harga RM299.00  seunit

TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit

YA ! RM90.00 Sahaja

HARGA BERBALOI BALOI 
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN 
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !

Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal 
sebagai TANDA TERIMA KASIH 

DAPATKAN SEGERA !

CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

whatsapp / sms info pembayaran  @ pembelian SEBAGAI BUKTI 


ke 



0172260719 

( chef obie & sweetMEDIA )





PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign