CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 11 Ogos 2014

Masakan India @ India CuisineMasakan India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempahherba dan sayur-sayuran lain ditumbuh diIndia dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang banyak bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainan dari subbenua India yang secara etnik berpelbagai.
Kepercayaan agama dan budaya India telah memainkan suatu peranan berpengaruh dalam evolusi masakannya. Meskipun, masakan di sepanjang India juga timbul oleh kerana interaksi kebudayaan skala besar subbenua dengan Parsi yang berjiran, Greece kunoMongol dan Asia Barat, membuatnya suatu pemaduan unik dari pelbagai masakan di sepanjang Asia. Perdagangan rempah di antara India dan Eropah sering dipetik sebagai suatu mangkin untuk Zaman Penjelajahan Eropah.[4] zaman penjajahmemperkenalkan gaya masakan Eropah ke India menambahkan pada kelenturan dan kepelbagaian masakan India. Masakan India telah mempunyai suatu pengaruh luar biasa pada masakan di sepanjang dunia, khususnya dari Asia Tenggara.[7][8]

Sebagai sebuah negara yang mengalami imigrasen yang luas dan bercampur gaul melalui banyak alaf, masakan India telah bermanfaat dari beberapa pengaruh makanan. Cuaca yang berbeza di rantau ini, berlingkungan dari hutan tropis ke alpain, telah juga membantu dengan banyak meluaskan muatan ramuan yang sedia ada pada banyak sekolah masakan di India. Dalam banyak perkara, makanan telah menjadi penanda agama dan pengenalan sosial, dengan berlainan pantang dan kelebihsukaan (misalnya, suatu segmen dari penduduk Jain tidak memakan sayur-sayuran bawah tanah; lihat vegetarian Jain). Satu pengaruh kuat ke atas makanan India adalah vegetarian yang berlarutan dalam berbahagian dari masyarakat HinduBuddha dan Jain India. Orang yang mengikut suatu diet vegetarian terhad mendirikan 20–42% dari penduduk di India, sementara daripada 30% adalah pemakan daging.

Sejarah Dan Pengaruh : 


Masala dosa berkhidmat dalam sebuah kedai makan di India selatan. Masakan India dicirikan oleh amalan tersebar di sepanjang penduduk India.
Di sekitar 7,000 SM, bijanterung, dan humped cattle telah dibelajinak di Lembah Indus. Pada 3000 SM, kunyit,cardamomlada hitam dan biji sawi dituai di India. Banyak resipi mula-mula timbul sewaktu mulanya zaman Veda, apabila India masih diliputi tebal oleh hoten dan pertanian dilengkapi dengan pemburuan game dan hasil hutan. Pada zaman Veda, suatu diet biasa terdiri dari buah, sayur-sayuran, biji-bijian, hasil tenusu dan madu.[14] Dari masa ke masa, sesetengah segmen dari penduduk memeluk vegetarian, oleh kerana dengan falsafah Hindu kuno ahimsa.[15]Amalan ini memanfaatkan lebih kemasyhuran oleh kerana suatu cuaca yang bekerjasama di mana suatu pelbagaian buah-buaharan, sayur-sayuran, dan biji-bijian dapat mudah ditumbuh sepanjang tahun. Agama Buddha, di kalangan kepercayaan dan amalan yang lain meminjam vegetarian dari agama Hindu untuk memelukAhimsa. Suatu sistem klasifikasi makanan yang mengkategorikan mana-mana bahan sebagai sattvarajas atautamas dimajukan dalam Ayurveda. Setiapnya dianggap mempunyai suatu kesan berkuasa pada badan dan minda.
Kemudian, penyerbuan dari Asia TengahSemenanjung ArabEmpayar MughalParsi, dan tempat lain telah mempunyai suatu kesan dalam dan asas pada masakan India. Pengaruh dari para pedagang seperti Arab dan Portugis mempelbagaikan citarasa dan makanan subbenua. Seperti dengan masakan lain, masakan India telah menyerap sayur-sayuran Dunia Baru seperti tomatocili, dan potato, sebagai makanan asasi. Ini sebenarnya secara relatif tambahan kini.
Pemerintahan Islam memperkenalkan kuah kaya, pilaf dan makanan bukan-vegetarian seperti kebab, mengakibatkan masakan Mughlai (Mughal pada asal-usul), dan juga seperti buah-buahan seperti buah aprikot, tembikai, pic, dan buah plum. Orang sewaktu pemerintahan Mughal adalah penaung besar makanan. Hidangan mewah telah disediakan sewaktu pemerintahan Jahangir dan Shah Jahan. Orang Nizam dari negeri Hyderabad sementara itu membangunkan dan menyempurnakan gaya masakan mereka sendiri dengan hidangan yang terkenal dijadikan Biryani.
Sewaktu tempoh ini Portugis dan British memperkenalkan makanan dari Dunia Baru seperti kentangtomatosquash, dan cili dan juga teknik masakan seperti membakar.

Makanan asasi masakan Indian adalah nasiatta (tepung gandum keseluruhan), dan suatu pelbagaian pulses, yang terpenting dari mana adalah masoor (paling seringkalinya lentil merah), chana (bengal gram), toor (pigeon pea atau yellow gram), urad (black gram) dan mung (green gram). Pulses dapat digunakan dengan keseluruhan, dehusked, contohnya dhuli moong atau dhuli urad, atau split. Pulses digunakan secara luas dalam bentuk dal (split). Sesetengah pulses seperti chana dan "Mung" juga diproses ke dalam tepung (besan).
Kebanyakan kari India dimasak dalam minyak sayur. Di India Utara dan Barat, minyak kacang telah secara tradisional menjadi masyhur untuk masakan, smenetara di India Timur, minyak biji sawi digunakan lebih umum.Minyak kelapa digunakan secara luas di pesisir pantai barat dan India Selatan, Minyak gingelly digunakan di Selatan juga. Dekad-dekad yang baru ini, minyak bunga matahari dan minyak soybean telah mendapat kemasyhuran di sepanjang India. Minyak sayur hydrogenated, dikenali sebagai ghee Vanaspati, adalah juga suatu pengantara masakan masyhur yang menggantikan Desi ghee, mentega dijelaskan (pepejal susu telah dialihkan).
Rempah-rempah yang terpenting/digunakan secara sering dalam masakan India adalah lada cili, benih biji sawi hitam (rai), cumin (jeera), turmeric (haldi, manjal), fenugreek (methi), asafoetida (hing, perungayam), halia (adrak, inji), coriander (dhania), dan garlic(lassan, poondu). Campuran rempah masyhur adalah garam masala, yang biasanya serbuk lima atau lebih rempah kering, biasanya termasuk kepulaga, kayu manis dan clove. Setiap rantau, dan kadang-kadang tiap pemasak individual, mempunyai suatu campuran berbeza garam masala. Goda masala adalah suatu campuran rempah manis masyhur di Maharashtra. Sesetengah daun biasanya digunakan seperti tejpat (daun cassia), dauncoriander, daun fenugreek dan daun pudina. Kegunaan umum daun kari adalah biasa dari semua masakan India selatan. Dalam hidangan manis,kepulagasafronbuah pala, dan intisari kuntum mawar diperasakan.

Masakan India Utara : 
Masakan India Utara dibezakan oleh kegunaan tinggi hasil tenusususu, menggunakan "tawa" (griddle) pembakaran roti rata seperti roti dan paratha, dan kulcha, hidangan utama seperti ayam tandoori juga masak dalam tandoor. Roti-roti lain seperti puri dan bhatoora, yang digorang dalam dalam minyak, juga umum. Dagingkambing dan biri-biri digemarkan ramuan banyak resipi India utara.
Samosa adalah sebuah snek India Utara, dan kini secara umum ditemu di bahagian lain India, Asia Tengah,Amerika UtaraBritainAfrika dan Timur Tengah. Suatu kepelbagaian umum dipenuhi dengan kentang rebus, goreng, atau lecek. Intisari lain termasuk daging cencang, keju (paneer), cendawan (khumbi), dan kacang kuda.
Makanan asasi kebanyakan India Utara adalah suatu kepelbagaian lentil, sayur-sayuran, dan roti (roti asas gandum). Kepelbagaian itu digunakan dan kaedah persediaan dapat berbeza dari tempat ke tempat. Snek masyhur, hidangan tepi dan minuman termasuk pakodabhujiyachaatkachoriimarti, beberapa jenis acar,murabbasharbataam panna dan aam papad. Gula-gula masyhur digelarkan mithai (bermakna daging manis Bahasa Hindi), seperti gulab jamunjalebipedapetharewadigajakbal mithaisingorikulfifaloodakhajaras malaigulkand, dan beberapa kepelbagaian laddubarfi and halwa.
Sesetengah makanan India Utara seperti pelbagai kebab dan kebanyakan dari hidangan daging berasal dengan penyurbuan Islam ke dalam negara. Menganggapkan warisan bersejarah dan budaya dikongsi mereka, masakan Pakistan dan masakan India Utara adalah sangat mirip.

Masakan India Timur :
Masakan India Timur masyhur dengan pencuci mulut, especially sweets such as rasagolla, chumchum, sandeshrasabalichhena podachhena gajachhena jalebi dan kheeri. Banyak hidangan gula-gula kini masyhur di India Utara bermula di tempat asal-usul rantau Bengal dan Orissa. Selain dari gula-gula, masakan India Timur memberikan kegembiraan posta (benih poppy).
Masakan tradisional OrissaBengal, dan Assam dirempahkan dengan teliti. Ramuan umum digunakan dalam kari Oriya, Bengal, dan Assam adalah benih biji sawi, benih jintan putih, nigella, cili hijau, pes jintan putih dam campuran rempah panch phoron atau panch phutana. Pes biji sawi, curd, kacang, pes benih poppy dan pes gajus dilebihsuka dimaasak dalam minyak biji sawi. kari diklasifikasikan ke dalam bata (pes), bhaja (goreng), chochchoree (kari berwap yang kurang pedas) dan jhol (kari peas nipis). Ini dimakan dengan nasi putih atau ghonto (nasi rempah). Sarapan pagi tradisional termasuk pantabhat atau pakhaal, dan juga bijirin seperti nasi hembusan atau nasi tekan, dalam susu, sering dengan buah-buahan. Masakan Bangladesh adalah sangat mirip masakan India timur, khususnya yang dari West Bengal. Ikan dan kerang-kerangan secara umum dimakan dalam bahagian timur India. Hidangan sayur masyhur Orissa adalah Dalma dan Santula. Hidnagan sayur masyhur Bengal adalah Sukto. Sayur-sayuran goreng dalam, goreng cetek dan lecek adalah juga sangat masyhur. Seperti di India selatan, nasi adalah biji-bijian asasi di India Timur juga. Sebuah makanan terdiri dari lentil, sebuah hidangan bukan vegetarian tepi perdana biasnaya diperbuat dari ikan dansedikit hidangan tepi menengah diperbuat dari sayur-sayuran.

Masakan India Selatan :
Masakan India Selatan dibezakan oleh suatu emfasis lebih besar pada nasi sebagai biji-bijian asasi, terdapat di merata-rata tempat sambar dan rasam (juga digelar chaaru/saaru dan rasam), suatu kepelbagaian acar, dan kegunaan liberal kelapa dan terutamanya minyak kelapa dan daun kari. Kari digelar Kozhambu juga adalah masyhur dan adalah secara lazim rebusan sayur-sayuran dimasak dengan rempah, dan ramuan lain. Dosai,pooriidlivadabonda dan bajji adalah kegemaran India Selatan yang lazim. Ini biasanya dimakan sebagai sebahagian dari sarapan pagi. Other popular dishes include KesaribathUpma/Uppittu, Bisibele Bath, Rice Bath, Tomato Bath, Pongal, Poori & Saagu, PulaoPuliyogarai dan Thengai SadhamHyderabadi biryani, suatu jenis masyhur biryani, mencerminkan kepelbagaian masakan India selatan.Masakan India Selatan memperolehi perisa berbezanya dengan kegunaan asam jawa, kelapa, lentil, dan suatu kepelbagaian sayur-sayuran.Masakan Udupi adalah sebuah masakan masyhur India Selatan.
Masakan AndhraChettinadTamilHyderabad, Mangalore, dan Kerala tiap mempunyai citarasa berbeza dan kaedah-kaedah masakan. Ternyata tiap negeri-negeri India Selatan mempunyai suatu cara berlainan menyediakan sambar; suatu pakar masakan India Selatan akan sangat secara mudah memberitahu perbezaan di antara sambar dari Kerala, sambar dari Masakan Tamil, Sambaru dari Karnataka danpappu chaaru dalam Masakan Andhra. Sesetengah hidangan masyhur termasuk Biriyani, Nasi Ghee dengan kari daging, makanan laut (udang, sejenis siput, mackerel) dan Pathiris yang kertas nipis dari kawasan Malabar.

Masakan India Barat :
Masakan India Barat mempunyai tiga rantau utama: Gujarat, Maharashtri dan Goa. Masakan Maharashtrimempunyai kebanyakannya dua bahagian ditakrifkan oleh bahagian-bahagian geografi. Rantau-rantau tepi pantai, secara geografi lebih mirip dengan Goa bergantung lebih pada nasi, kelapa, dan ikan. KegunaanKokumtriphala adalah suatu ciri unik masakan Goa dan Konkan. Rantau berbukit-bakau Western Ghats dan dataran tinggi Deccan menggunakan kacang tanah sebagai pengganti kelapa dan bergantung lebih pada jowar (sorghum) dan bajra (millet) sebagai asasi. Pada pelbagai perayaan khas bergelar Pav Bhaji. Ia menjadi masyhur dalam kedai makan India di keliling dunia. Masakan Saraswat membentuk suatu bahagian penting masakan India pantai KonkaniMasakan Gujarat secara yang banyak vegetarian. Banyak hidangan Gujarat mempunyai tanda kemanisan oleh kerana kegunaan gula atau gula melaka atau gur (juga digelar jaggery).Masakan Goa dipengaruh oleh penjajahan Portugis Goa.


Masakan India Timur Laut :
Masakan Assam secara utamanya berasaskan ikan dan nasi. Di Arunachal Pradesh, orang sini biasanya mengambil diet bukan-vegetarian. Apong adalah minuman Arunachali masyhur diperbuat dari nasi dan millet.Uti (lentil dimasak dengan soda untuk perisa), hawwai jar (kacang soya ditapai), otonga (ikan ditapai), dan ngari(ikan kering) adalah sesetengah makanan lazat yang termasyhur dalam masakan ManipuriUshoi (pucuk rebung segar) adalah sebuah hidangan Manipuri ditapai unik. Ada suatu kepelbagaian jenis hidangan rebus dan ditapai dalam budaya Manipuri, walaupun adanya suatu kepelbagaian bagus hidangan goreng juga. Irombaadalah sebuah suatu lagi hidangan masyhur diperbuat dari ikan, sayur-sayuran dan pucuk rebung
Jadoh — sebuah hidangan pedas nasi dan daging babi — adalah salah satu hidangan yang termasyhur di negeri Meghalaya di India. Kyat, suatu membuat bir tempatan dari nasi, adalah suatu bahagian penting dan perlu perayaan Meghalayan tempatan.Zu adalah sebuah minuman asas teh dari Meghalaya. Keistimewaan Sikkim termasuk thupka danmomos Tibet.

Kemasyuran Dan Pengaruh :

Masakan India adalah salah satu masakan yang termasyhur di sepanjang globe. Masakan ini adalah masyhur bukan hanya di kalangan diaspora India yang besar tetapi juga penduduk arus Amerika Utara danEropah. Pada 2003, ada sebanyak 10,000 kedai makan mengkhidmat masakan India di England dan Wales sendiri. Suatu survey dijalankan pada 2007 mendedahkan bahawa lebih daripada 1,200 hasil masakan India telah dikenalkan di Amerika Syarikat sejak 2000.Menurut dengan Agensi Piawai Makanan Britain, industri makanan India di United Kingdom bernilai £3.2 bilion, accounts mempertimbangkan dua pertiga dari semua kedai makan luar dan berkhidmat lebih kurang 2.5 juta pelanggan British tiap minggu.

Ayam Mentega, juga digelarkanMurgh Makhani, adalah sebuah hidangan masyhur di negara-negara Barat dan dunia Arab
Selain dari Eropah dan Amerika Utara, masakan India adalah masyhur diAsia Tenggara juga oleh kerana pengaruh sejarah kuatnya pada masakan tempatan rantau itu. Masakan India telah mempunyai suatu pengaruh yang agak besar pada gaya masakan Malaysiadan juga menikmati kemasyhuran kuat di Singapura. Pengaruh India pada masakan Melayu bermula sejak kurun ke-19.Masakan lain yang meminjam gaya masakan India termasuk masakan Vietnammasakan Indonesia dan masakan Thailand.[29]Penyebaran vegetarian di bahagian lain Asia juga sering dihargaikan dengan amalan Buddha India.Masakan India juga afak masyhur di dunia Arab oleh kerana kemiripan dan pengaruhnya pada masakan Arab.
Kemasyhuran kari, yang berasal dari India, di sepanjang Asia telah sering membawa hidangannya dilavel sebagai hidangan "pan-Asia". Curry's international appeal has also been compared to that of pizza.[33]Walaupun tandoor tidak berasal dari India, hidangan tandoori India, seperti ayam tikka diperbuat dengan ramuan India, menikmati kemasyhuran tersebar. Mengikut sejarah, rempah India dan herba adalah salah satu komoditi perdagangan yang sangat dicarikan. Perdagangan rempah di antara India dan Eropah membawa kenaikan dan penguasaan pedagang Arab ke suatu tahap yang penjelajah Eropah, seperti Vasco da Gama danChristopher Columbus, keluar untuk mencari jalan perdagangan baru dengan India membawakan Zaman Penjelajahan

Minuman : 
Teh adalah sebuah minuman asasi di sepanjang India; kebezaan terhalus dibesarkan di Darjeeling dan Assam. Ia biasanya disediakan sebagai masala chai, di mana daun teh dimasak dalam suatu campuran air, rempah seperti kepulaga, bunga cengkih, dan halia, dan jumlah besar susu untuk menciptakan suatu campuran bersusu. Berlainan kepelbagaian dan perisa teh disesiakan untuk menyesuaikan berlainan citarasa di sepanjang negara. Sebuah lagi minuman masyhur, kopi, secara besar dikhidmat di India Selatan. Salah satu dari kepelbagaian Coffea arabica dibesarkan di keliling MysoreKarnataka, dan dipasarkan di bawah nama perdagangan "Mysore Nuggets". Kopi tapis India, atau kaapi, juga khususnya masyhur di India Sealtan. Minuman lain termasuk nimbu pani (lemonad), lassichaachbadam doodh (susu buah badam dengan kacang dan kepulaga), sharbat dan air kelapa. Di India Selatan adanya sebuah minuman dikhidmat sejuk digelarkan Panner Soda atau Gholi Soda yang adalah suatu campuran air karbonatair mawar, dan gula. Sebuah lagi minuman dari India Selatan adalah susu mawar, yang dikhidmat sejuk.
India juga mempunyai banyak minuman alkohol tempatan, termasuk wain palmafenny dan bir India. Ada jugabhang, disediakan mengguna kanabis, dan biasanya diminum, terutamanya di India Utara, sewaktu Holi dan Vaisakhi. Meskipun amalan meminum minuman khusus dengan makanan, atau penyesuaian wain dan makanan, tidak tradisional atau umum di India.
Walaupun di atas minuman diseranaikan adalah masyhur, orang sering lebih suka meminum air minuman dengan makanan mereka, kerana air minuman dianggapkan tidak membayangi rasa makanan. Ternyata ia adalah kelaziman untuk memberikan air minuman kepada tetamu sebelum mengkhidmat apa-apa minuman panas atau sejuk.

Etika Makan :

Beberapa adat berkaitan dengan cara makan makanan. Terdahulunya, makanan dimakan sementara diduduk sama ada di lantai atau di bangku rendah atau kusyen. Makanan paling sering dimakan tanpa sudu, garpu atau pisau, menggunakan jari-jari dari tangan kanan. Seringnya roti ( istilah umum untuk roti leper India) digunakan untuk mencedok tanpa membiarkan kari menyentuh tangan-tangan. Etiket lain termasuk memakan dengan satu tangan sahaja lebih bagus dengan tangan kanan dan membiatkan makanan untuk mencapai hanya ke hujung jari-jari.
Gaya-gaya berkhidmat tradisional berlainan dari rantau ke rantau di India. Suatu aspek sejagat penyampaian adalah thali, sebuah pinggan besar dengan meyampel hidangan serantau berlainan ditemani oleh raita, roti-roti seperti naanpuri, atau roti, dan nasi. Kebanyakan makanan India Selatan berakhir dengan curd sederhana dan Nasi. Di India Selatan, sebuah daun pisang dibersih dan pinggan-pinggan daun lain, yang dapat dibuang selepas makan, adalah sering digunakan sebagai suatu pilihan lain kebersihan dan ramah alam pada pinggan. Daun pinggan bertujuan digunakan untuk perayaan bertuah dan berpesta, tetapi lebih kurang umum selain itu.
Meskipun, cara-cara tradisional bilik makan ini dipengaruhi dengan gaya memakan dari bahagian-bahagian lain dunia. Di kalangan darjat tengah di sepanjang India, sudu dan garpu telah digunakan.
Di selatan India, perkhidmatan makan tengah hari biasa adalah seperti yang berikut: sup sebagai pembukaan selera; nasi kecil dengan kari dhaal dan ghee; nasi campur dengan kuah tanpa lemak pedas (yang terumumnya saambar untuk makanan vegetarian atau kuah daging ayam/kambing/lembu) atau mana-mana kepelbagaian nasi; nasi campur dengan tebal dan kuah pedas (biasanya kulambu untuk makanan vegetarian atau kuah makanan laut (ikan); campuran nasi dengan rasam (sebuah hidangan dalam bentuk cecair disediakan dengan herba dan/atau rempah, pes asam jawa, kunyit dan/atau tomato dan/atau dhaal); nasi dengan curd (yogurt); akhirnya, daun pisang atau kacang sirih (beeda). Pappad dan acar dikhidmat di sepanjangnya.

Kredit : Wikipedia

Terima Kasih

Budget Katering RM9.90 open house , kenduri dan sebagainya

Tempahan Memasak 

" Selera Sky Chef Katering "


50 pax / 100 pax / 200 pax / 300 pax & 500 pax
( open house , kenduri , birthday party & sebagainya )

Budget Menu RM9.90 pax 

*tiada penghantaran


Nasi Putih Mewangi / Nasi Hujan Panas / Nasi Minyak Seri Murni / Nasi Kabuli / Nasi Jagung Emas

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Masak Hijau Berempah

Sayur Dalcha Mahameru

Acar Rampai Sari / Jelataah Mentah Abadi

Pappadom

@

Nasi Buryani 

Ayam Masak Merah Delima / Ayam Kurma Buryani

Jeelatah Mentah 

Pappadom


Hubungi:

SELERA SKY CHEF KATERING

017 226 0719
( Ampang - Selangor - KL )


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign