CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 10 Julai 2014

Majalah SAJI : Kek Keju Popular Chef Obie - Kek Keju Buah Naga @ Dragonfruit Cheesecake


Kek Keju Buah Naga
@
Dragonfruit Cheesecake

Peralatan :
Tray 7  inci  , 8 inci & 9  inci
Mixer @ Hand Mixer , Spatula , Parcthment Paper , Piping bag
Bahan  ;
280ml         Whipping Cream
80 gm Krim Keju
45gm Gula Aising
18gm Gelatine
50gm Air
250gm        Puree Dragonfruit
Bahan Topping :
130gm        Puree Dragonfruit
1 sudu besar         Gelatine
60gm Air

Cara membuat :

1.Pukul whipping cream , krim keju bersama gula aising sehingga kental.( simpan dalam peti sejuk.

2.Air campur Gelatine (cairkan ), masukkan ke dalam puree dragonfruit.

3.Adunan puree mangga yang telah ade gelatin dimasukkan ke dalam whipping cream dan dikacau sebati dengan perlahan.

4.Gunakan base sponge cake untuk dragonfruit cheesecake ini, anda juga boleh buat 3 layer sponge dengan filling atau hanya menggunakan 1 base sponge sahaja.( spring form )

5.Topping, Cairkan gelatin dan campurkan ke dalam puree mangga dan tuang ke atas permukaan mango mousse cake.  Sejukkan dalam peti sejuk.

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .

PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Terima Kasih

Majalah SAJI : Kek Layer Tepung Hairan Popular Chef Obie - Kek Hazel Sandwich


Kek  Hazel Sandwich

Bahan Kek :

1 Paket Tepung Hairan
1 cawan @ 250 ml  Air
½ cawan @ 125 ml Minyak Masak
¼ cawan Serbuk Kacang Hazelnut
Sponge Kek secukupnya

240 gm Mentega
60gm Gula Kastor
60 gm Serbuk Badam

Cara Membuat :

1.Masukkan air, minyak , serbuk kacang hazelnut ke dalam tepung hairan, kacau sebati.Masukkan adunan ke dalam bekas@loyang pembakar 7 inci bakar pada suhu 160’c selama 35-40 minit Siap sejukkan dahulu.

2.Pukul mentega bersama gula hingga kembang, masukkan serbuk kacang hazelnut, pukul sebentar.

3.Sponge kek dijadikan base dan topping kek,sapukan krim kemudian letak kek coklat ditengah sapukan krim lagi dan akhir sekali sponge kek, hias mengikut kreativiti.

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .

PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Terima Kasih

Majalah SAJI : Resepi Kek Layer Popular Chef Obie - Lime Mint Gateau


Lime Mint Gateau

Bahan Krim  ;

240 gm       Mentega / Marjerin
80 gm Krim Keju
60gm Gula
120 ml Lime Concentrated ( dipanaskan )
2 sudu besar Mint esen
½  biji Parutan Limau Nipis
5 helai Daun Pudina ( dicincang halus )
Pewarna Hijau

Bahan Sponge kek :

Peralatan :
Tray 10 x 10  inci  atau  11 x 8 inci
Mixer @ Hand Mixer , Spatula , Parcthment Paper , Piping bag

3 biji telur gred A atau B
2 oz/ 60 gm/ 4 Tbsp gula kaster
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp asen vanilla
1/2 Tbsp ovallate
4 Tbsp tepung gandum
2 Tbsp susu tepung

2 oz/ 60 gm mentega / minyak (dicairkan )


1-Pukul semua bahan sponge kek kecuali minyak/mentega cair dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).

2-Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata.

3-Tuang adunan ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya.

4-Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.

5-Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika.
 

Cara membuat krim :

1.Pukul mentega atau marjerin , krim keju bersama gula sehingga gebu.Panaskan lime oncentrated sehingga mendidih, tuangkan perlahan lahan kedalam adunan krim sambil terus pukul pada kelajuan sederhana.

2.Masukkan parutaan limau nipis, mint esen dan daun pudina, pukul sebentar. Siap dan anda boleh bahagikan kepada 2 bahagian , sebahagian diwarnakan dan sebahagian tidak perlu warna.Dengan menggunakan kek sponge, cutter mengikut kreativiti dan paipkan krimhiaskan kek.

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .

PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719





Terima Kasih

Majalah SAJI : Resepi Kek Popular Chef Obie - Hairan Gateau Dan Kek Cherry Boy


Hairan Gateau

Bahan Krim  ;

240 gm       Mentega / Marjerin
80gm Gula
1 biji Buah Pala dicincang
1 paket Topping Hairan
¼ cawan Air

Bahan Kek :

1 Paket Tepung Hairan
1 cawan @ 250 ml  Air
½ cawan @ 125 ml Minyak Masak

Cara Membuat :

1.Masukkan air dan minyak ke dalam tepung hairan, kacau sebati.Masukkan adunan ke dalam bekas@loyang pembakar 7 inci bakar selama 35-40 minitSiap sejukkan dahulu.

2.Panaskan air sebentar, kemudian masukkan ke dalam topping hairan, kacau hingga menjadi ganache.Biar tepi

3.Pukul Mentega bersama gula sehingga kembang, masukkan buah pala,pukul sebentar.Bahagikan kepada 2 bahagian.

4.Topping hairan yang telah menjadi ganache di campurkan ke satu bahagian mentega yang telah dipukul.Paipkan atas kek coklat moist mengikut kreativiti.Sejukkan.

Kek Cherry Boy

Bahan

3 cawan      Tepung Gandum
½ sudu kecil         Soda Bicarbonate
1 sudu besar         Baking Powder
2 Cawan     Gula Castor
3 biji Telur
1 cawan      Minyak Canola / jagung / Masak
Essen Vanilla
½ cawan     Buah Cherry dikisar
3-4biji         Pisang Lembik

Topping:

Buah Ceri Maraschino sedikit
120 gm Coklat Susu Konvertur

Cara Membuat :

1.Satukan ke semua bahan kering dalam mangkuk besar ,

2.Gunakan spatula sahaja- telur , pisang , ceri dan esen vanilla

3.Masukkan bahan kering perlahan-lahan pada adunan tadi, jangan terlalu lama.

4.Tuangkan ke dalam acuan rim 9 inci dan bakar pada suhu 180 ‘ 35 minit.Siap sejukkan.

5.Double boiled coklat susu kouvertur dan tuang ke atas kek cherry, hiaskan dengan buah ceri maraschino.

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .

PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719







Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign