CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI. DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
Tarikh Hari Raya Haji 2014 Atau Aidiladha Di Malaysia
Umat Islam di negara ini akan menyambut Idul Adha pada tarikh 5 Oktober 2014 bersamaan 10 Zulhijjah1435 Hijrah, demikian merujuk kepada tarikh-tarikh penting dalam Islam untuk tahun 2014 / 1435 -1436 H bagi negara Malaysia
Bagaimanapun, tarikh rasmi Hari Raya Korban/ Idul Adha adalah tertakluk sepenuhnya kepada pengisytiharan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja
Umat Islam di Malaysia akan menyambut Aidiladha pada Ahad, 5 Oktober, demikian menurut pengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Syed Danial Syed Ahmad pada Rabu Malam 24 September 2014
Berikut adalah teks pengumuman beliau yang disiarkan menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM)
“Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, maka dengan ini saya mengisytiharkan bahawa 1 Zulhijah 1435 Hijrah ialah pada 26 September 2014 Masehi
“Oleh yang demikian, Hari Raya Korban (10 Zulhijah) bagi negeri-negeri di seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Ahad, 5 Oktober 2014″
Chef obie juga ini ingin mengucapkan " Selamat Hari Raya Haji / Qurban "
1.Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.- paling cepat 2 jam,
kalau ade kes-kes urgent!
2.Goreng ayam hingga garing dan ketuk apabila telah siap digoreng!
3.Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu..
Setelah perap semalaman, campurkan pula pada tepung beras.digolek-golekan yea..Kemudian-
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Untuk Sambal Penyet
1.Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng pula belacan sekejap aje tau.
2.Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
Sejukkan semua bahan yang telah digoreng.
3.Kemudian, Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa hancur.Dan masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan,lepas tu masukkan gula merah dan gaul rata, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.
Untuk Sup
1.Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Nasi Ayam Penyet
1.Panaskan mentega atau marjerin. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 4-5 minit.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam Tunggu sehingga menggelegak kemudian bolehlah pindahkan ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa ea..
atau
1.Masak macam nasi biasa, letak daun pandan sahaja.
Biskut tiada menggunakan telur ayam , juga sesuai kepada mereka yang alergik kepada telur ayam .
sesuai dimakan untuk pelbagai majlis dan perayaan
1 tub RM30.00 sahaja
Cara Membuat Tempahan
Jumlah Kuantiti tempahan : ( xx ) Jumlah Harga : ( RMxx ) Bank In ke akaun : MBB Muhamad Gunawan Jamil 151409098193 Setelah Pembayaran : P/M atau MSG terus hubungi 017 22607119 Tetapkan Tarikh Pick up Tempahan : ( xx/0x/14 )
Lokasi Pick Up Tempahan : Merdeka Villa, Jalan Merdeka, Ampang ( landmark- spectrum mall )
Biskut tiada menggunakan telur ayam , juga sesuai kepada mereka yang alergik kepada telur ayam .
sesuai dimakan untuk pelbagai majlis dan perayaan
1 tub RM30.00 sahaja
Cara Membuat Tempahan
Jumlah Kuantiti tempahan : ( xx ) Jumlah Harga : ( RMxx ) Bank In ke akaun : MBB Muhamad Gunawan Jamil 151409098193 Setelah Pembayaran : P/M atau MSG terus hubungi 017 22607119 Tetapkan Tarikh Pick up Tempahan : ( xx/0x/14 )
Lokasi Pick Up Tempahan : Merdeka Villa, Jalan Merdeka, Ampang ( landmark- spectrum mall )
jadi tak salah lah kan kalau Bie sharing resepinye...
korang boleh lah mencube sendiri..
boleh dikecilkan resepinye..
ape pun resepi yang bie beri ni
pun dah kire kecik juge...
Resepi Telur Pindang @ telur rebus berempah
( Masakan Johor )
Telur Ayam atau itik 20 biji
Jintan Manis 1 sudu kecil
Biji Ketumbar 1 sudu besar
Cili Kering 10 batang
Bawang merah 8 ulas ( kulit bawang tidak dibuang-dicuci bersih )
Bawang putih 4 ulas ( kulit bawang tidak dibuang-dicuci bersih )
Serai 2 batang
Halia 2 inci
Lengkuas 2 inci
Daun Jambu Biawas ( muda ) segenggam atau seikat ( boleh beli dipasar borong )
Asam Jawa 2 sudu besar
Garam 3 sudu besar
Cara Membuat
1.Rebus terlebih dahulu telur .pastikan air biar mendidih dahulu barulah masukkan telur dan biarkan 3/4jam barulah diangkat dan disejukkan.
2.Bahan – bahan seperti jintan manis, biji ketumbar , cili kering, halia, bawang merah dan bawang putih ( berserta kulit sekali )dimasukkan ke dalam blender, kisar hingga kesemua bahan separuh halus.
3.Manakala daun jambu ditumbuk atau diramas sahaja.
4.Panaskan periuk dengan menjerang air separuh periuk terlebih dahulu,pastikan air melebihi paras telur yang ingin direbus.Masukkan kesemua bahan tadi juga perahan asam jawa, masukkan garam dan rebuslah sehingga 4 jam lamanya dengan api yang sederhana, setelah siap bolehlah diangkat.
Info daripada chef- sebelum diangkat telur keluar dari periuk-sebaiknya setelah matikan api biarlah telur itu dalam periuk 15 minit,kemudian barulah diangkat.
Telur pindang sinonim dengan majlis perkahwinan, kenduri, juga boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan sebagai lauk tambahan daan boleh juga untuk dijual.