CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 28 November 2015

Rahsia Satay Ayam Sedap !



Alhamdulillah, sihat semua? Bie hari ni sihat dan ceria...
dalam pada kite sibuk dengan kerja ni kan...
ape salahnye.. rajin-rajin lawati blog masakan tempatan...
kalau kite malas memasak pun sekurangnye bertambah sikit ilmu masakan..

Korang mesti suke makan satay..
hari ni bie nak sharing resepi satay ayam terbaik punye..
sedap dan marbeles...



Resepi Satay Ayam Popular Chef Obie



Bahan

1.5 kg- 1.6kg Daging Ayam beserta kulit ( dipotong dadu )
1 ½ suudu besar Biji Ketumbar ( disangai dan dikisar )
1 ½ sudu besar Jintan Manis ( disangai dan dikisar )
Segenggam Serai ( dipotong halus dan dikisar )
1 sudu besar Serbuk Kunyit
10 biji Bawang Merah ( dikisar )
500gm Gula
½ cawan Minyak Masak
Lidi Satay secukupnya ( perlu direndam dalam air sebelum dicucuk pada daging ayam )

p/s- Resepi diatas boleh digandakan sekiranya ingin membuat dalam kuantiti yang banyak


Cara Membuat :



1.Daging ayam beserta kulit ayam yang telah dipotong dadu diletak dalam penapis biar seketika.

2.Kisar sekali bahan seperti biji ketumbar , jintan manis , serai dan bawang merah sehingga halus.

3.Marinate ayam yang telah dipotong dadu dengan bahan yang telah dikisar, masukkan gula , serbuk kunyit dan akhir sekali minyak masak, pastikkan daging ayam dimarinate sekata.Biar 30 minit dalam peti sejuk.

4.Cucuk daging ayam yang telah dimarinate ke lidi satay, anggaran 4-5 potongan dadu ayam bercampur kulit ayam dalam sebatang lidi satay.Cucuk sehingga selesai.Siap untuk dibakar…sebaiknya dengan kayu arang@charcoal..terbaik.

5.Sediakan minyak dan serai untuk disapu ke atas satay apabila dibakar, supaya aroma satay akan lebih wangi dan menyelerakan.

6.Jika korang nak bakar satay lambat lagi, boleh lah korang packingkan satay dalam plastic 10 batang 1 plastik.dan simpan dalam freezer, bila hendakgunakan baru lah defrost.Selamat Mencuba!


Satay ayam sedap dimakan dengan kuah kacang marbeles dan sambal garing, beserta potongan bawang merah , timun dan nasi impit.

Boleh gunakan resepi ini untuk berniaga





Tips – Jangan sesekali korang letak garam walau secubit dalam resepi membuat satay.Pantang adalah garam, bile korang letak garam dah tak jadi satay, jadi ayam panggang atau daging panggang, satay perlu manis dan aroma rempah ratus sahaja.




Resepi satay ni dah lame chef obie gunakan..malah menjadi kewajipan satay ayam ini dibuat untuk setiap kali party atas kapal..kire resepi satay ni orang eropah , middle east, far east dapat r merase juge…. Sweet memory…MT BUNGA ANGGERIK




 "Muhamad Gunawan Jamil atau dikenali dengan panggilan 
mesra  'chef obie ' .Cukup sinonim dengan pentas kulinari .
Namanya gah seiring dengan barisan chef-chef hebat negara ini acapkali
memenuhi undangan pelbagai program masakan 
di stesen televisyen dan radio disamping mendapat liputan 
media tempatan , bahkan jejaka berusia 34 tahun ini sering 
menjalinkan kerjasama dengan Majalah AROMA "

Editor Siti Dimiate - Suri Media Sdn Bhd
2015





Day after day, time pass away
And I just can't get you off my mind
Nobody knows I hide it inside
I keep on searching but I cant find

The courage to show to letting you know
I've never felt so much love before
And once again I'm thinking about
Taking the easy way out

But if I let you go, I will never know
What my life would be holding you close to me
Will I ever see you smiling back at me?
How will I know if I let you go?

Night after night I hear my self say
Why can't this feeling just fade away?
There's no one like you, you speak to my heart
Its such a shame we're worlds apart

I'm too shy to ask, I'm too proud to lose
But sooner or later I've got to choose
And once again I'm thinking about
Taking the easy way out

But if I let you go I will never know
What my life would be holding you close to me
Will I ever see you smiling back at me?
How will I know if I let you go?
If I let you go, oh baby

Once again I'm thinking about
Taking the easy way out

But if I let you go I will never know
What my life would be holding you close to me close to me
Will I ever see you smiling back at me?
How will I know if I let you go ?

But if I let you go I will never know
Will I ever see you smiling back at me?
How will I know if I let you go?
If I let you go









Terima Kasih

Info Glucose Syrup


Assalammualaikum, 

Hari ni Bie nak bersharing info mengenai "liquid glucose atau Sirap gulosa"
antara bahan asas untuk membuat Fondant Aising...
dan banyak lagi fungsinya dalam industri makanan ni.
semoga perkongsian info ini dapat menambah sedikit pengetahuan
kite mengenainye..





Sirap Glukosa adalah makanan sirap , dibuat daripada hidrolisis daripada kanji . 

Jagung biasanya digunakan sebagai sumber kanji di Amerika Syarikat, di mana sirap dipanggil " sirap jagung ",
tetapi sirap glukosa juga dibuat dari tanaman kanji yang lain , termasuk kentang , gandum , barli , beras dan ubi kayu .



sirap glukosa yang mengandungi lebih 90% glukosa digunakan dalam industri penapaian , 
tetapi sirap digunakan dalam kuih-muih pembuatan mengandungi jumlah yang berbeza daripada glukosa , 
maltosa dan lebih tinggi oligosakarida , bergantung kepada gred, dan biasanya boleh mengandungi 10% kepada 43% glukosa.
sirap glukosa digunakan dalam makanan untuk melembutkan tekstur, menambah jumlah, menghalang penghabluran gula,
dan meningkatkan rasa.
Dengan menukar beberapa glukosa sirap jagung ke dalam fruktosa (menggunakan enzim proses),
produk yang lebih manis, tinggi fruktosa sirap jagung boleh dihasilkan.



Jenis-jenis Liquid Glucose atau sirap glukosa



Bergantung kepada kaedah yang digunakan untuk hydrolyse kanji dan sejauh mana tindak balas hidrolisis itu telah dibenarkan untuk meneruskan, gred yang berbeza sirap glukosa dihasilkan, yang mempunyai ciri-ciri yang berbeza dan kegunaan. The sirap secara meluas dikategorikan mengikut mereka setaraf dekstrosa (DE). Lagi hasil proses hidrolisis, gula lebih mengurangkan dihasilkan, dan semakin tinggi DE. Bergantung kepada proses yang digunakan, sirap glukosa dengan komposisi yang berbeza, dan ciri-ciri teknikal itu berbeza, boleh mempunyai DE sama.



The sirap glukosa asal telah dikilangkan oleh hidrolisis asid kanji jagung pada suhu dan tekanan yang tinggi. Produk tipikal mempunyai DE 42, tetapi kualiti adalah berubah-ubah disebabkan oleh kesukaran untuk mengawal tindak balas. Sirap DE lebih tinggi yang dibuat oleh asid hidrolisis cenderung mempunyai rasa yang pahit dan warna yang gelap, kerana pengeluaran hydroxymethylfurfural hasil sampingan dan lain-lain. [1] p.26 Ini jenis produk kini diperbuat dengan menggunakan proses yang berterusan [4] dan masih digunakan secara meluas kerana kos yang rendah asid hidrolisis. Profil gula sirap yang penjual Manisan juga boleh mimicked oleh hidrolisis enzim. [4] sirap A penjual Manisan yang biasa mengandungi 19% glukosa, maltosa 14%, 11% maltotriose dan 56% lebih tinggi jisim molekul karbohidrat



Sirap glukosa tinggi maltosa 



Dengan menggunakan β-amilase atau kulat α-amilase , sirap glukosa yang mengandungi lebih 50% maltosa, atau lebih 70% maltosa (sirap tambahan tinggi-maltosa) boleh dihasilkan. Ini tidak mustahil kerana enzim ini mengeluarkan dua unit glukosa (iaitu molekul satu maltosa) pada satu masa dari akhir molekul kanji. Prestasi tinggi maltosa sirap glukosa mempunyai kelebihan yang besar dalam pengeluaran gula-gula keras: di peringkat kelembapan dan suhu tertentu, penyelesaian maltosa mempunyai kelikatan yang lebih rendah daripada larutan glukosa, tetapi masih bersedia untuk produk yang keras. Maltosa juga Pelembap kurang daripada glukosa, jadi gula-gula yang dihasilkan dengan sirap maltosa tinggi tidak akan menjadi melekit semudah gula-gula yang dihasilkan dengan sirap glukosa standard.



Penyediaan 



Sebelum penukaran kanji kepada glukosa boleh mula, kanji mesti dipisahkan daripada bahan tumbuhan. Ini termasuk menghapuskan serat dan protein (yang boleh berharga oleh-produk, contohnya gandum atau jagung gluten [1] p.22). Protein menghasilkan perisa dan warna kerana reaksi Maillard , dan serat tidak larut dan perlu dikeluarkan untuk membolehkan kanji untuk menjadi terhidrat. Bahan tumbuhan juga perlu tanah sebagai sebahagian daripada proses ini untuk mendedahkan kanji ke air.



Soaking



Kanji perlu bengkak untuk membolehkan enzim atau asid untuk bertindak ke atasnya. Apabila bijirin digunakan, sulfur dioksida ditambah untuk mencegah kerosakan.



Penggelatinan



Dengan memanaskan tanah, dibersihkan bahan mentah, kanji penggelatinan berlaku: ikatan antara molekul daripada kanji molekul dipecahkan, membenarkan ikatan hidrogen tapak untuk melibatkan lebih banyak air. Ini tak boleh balik larut kanji butir , jadi rantai mula memisahkan ke dalam amorfus bentuk. Ini menyediakan kanji untuk hidrolisis.



Hidrolisis



Sirap glukosa boleh dihasilkan oleh hidrolisis asid , hidrolisis enzim, atau gabungan kedua-dua. Pada masa ini, bagaimanapun, pelbagai pilihan boleh didapati.
Dahulu, sirap glukosa hanya dihasilkan dengan menggabungkan kanji jagung dengan mencairkan asid hidroklorik , dan kemudian memanaskan campuran di bawah tekanan. Pada masa ini, sirap glukosa terutamanya yang dihasilkan oleh pertama menambah enzim α- amilase untuk campuran kanji jagung dan air. α-amilase dirembeskan oleh pelbagai spesies daripada bakteria Bacillus ; enzim adalah terpencil daripada cecair di mana bakteria ditanam. Enzim memecahkan kanji ke dalam oligosakarida , yang kemudiannya dipecahkan kepada molekul glukosa dengan menambah enzim glucoamylase , yang dikenali juga sebagai "γ-amilase". Glucoamylase dirembeskan oleh pelbagai spesies daripada kulat Aspergillus ; enzim adalah terpencil daripada cecair di mana kulat ditanam. Glukosa kemudiannya boleh berubah menjadi fruktosa dengan melepaskan glukosa melalui ruangan yang penuh dengan enzim D-xylose isomerase , satu enzim yang diasingkan daripada sederhana pertumbuhan mana-mana beberapa bakteria.



Penjelasan



Selepas hidrolisis, sirap cair yang boleh diluluskan melalui ruangan untuk membuang kekotoran, memperbaiki warna dan kestabilannya



Penyejatan



Sirap mencairkan glukosa akhirnya sejat di bawah vakum untuk meningkatkan kepekatan pepejal.



Kegunaan 



Kegunaan utama dalam makanan yang disediakan secara komersial adalah sebagai pemekat, pemanis, dan Pelembap (bahan yang mengekalkan kelembapan dan dengan itu mengekalkan kesegaran makanan itu). [8] sirap glukosa juga digunakan secara meluas dalam pembuatan pelbagai produk gula-gula.
Di Amerika Syarikat, tebu kuota menaikkan harga gula, [9] oleh itu, dalam negara dihasilkan sirap jagung dan tinggi fruktosa sirap jagung (HFCS) adalah alternatif yang lebih murah yang sering digunakan dalam makanan diproses dan besar-besaran buatan Amerika , gula-gula, minuman ringan dan minuman buah-buahan untuk membantu kos kawalan. [8]
Sirap glukosa adalah pemanis jagung utama di Amerika Syarikat sebelum penggunaan berkembang pengeluaran HFCS. HFCS adalah variasi di mana enzim yang lain digunakan untuk menukar beberapa glukosa ke fruktosa. Sirap terhasil lebih manis dan lebih larut. Sirap jagung juga boleh didapati sebagai produk runcit.


Apa pun Liquid Glukosa merupakan antara bahan asas yang penting dalam membuat Fondant !
chef obie memang suka sangat dengan Pembuatan Fondant  & Gumpaste !




Kredit : wikipedia & gambar courtesy google



Terima Kasih

Membuka Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri




ANDA INGIN MEMULAKAN 

Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri?

Tetapi TIADA pengalaman TIADA ilmu ?

Assalammualaikum wbt .

Tuan / Puan / Encik / Dato' / Datuk / DatinPihak chef obie merupakan Perunding Profesional-Gastronomi / Perniagaan Berasaskan Makanan.Salah satu program pihak kami rundingkan ialah

PROGRAM PROFESSIONAL ASAS 

MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL 

BAHAN BAKERI

KIT FILE MANUALFee RM3800 

( Promosi kini hanya RM3000 sahaja sah sehingga 1 

Disember 2015 )

Promosi sah sehingga 1 Disember 2015

selepas tamat tarikh promosi , Harga kembali klepada 

Normal.




FILE KIT MANUAL -

Intro-

Permintaan Pengguna-

Cabaran & Halangan-

Ilmu Pengusaha Pembekal Bahan Bakeri-Landskap & Trends

Kepelbagaian

Kosting-

Pemasaran-

Kejuruteraan List Bahan Bakeri-



Rahsia Membuat Tepung- tepung kek Segera

Rahsia Membuat Tepung-tepung Cookies Segera



Pembekal-pembekal Utama Bakeri 

& banyak lagi untuk dijadikan rujukan dan pedoman 

sebagai" Pengusaha Pembekal bahan Bakeri Yang Berjaya

 " *** Rahsia Membuat Tepung Kek Segera & Tepung 

Cookies Segera di BONGKAR!

Ianya Kosting terendah..Pengusaha Pembekal Bahan 

Bakeri 

Perlu Anda Tahu!

Chef sebagai consultant kepada pengilang & pengusaha 

tepung kek tempatan akan berkongsi ilmu... Semuanya 

dalam .. Kit Manual ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN 

PEMBEKAL BAHAN BAKERI




Berminat ?


Sila Buat Pembayaran Penuh ke Akaun MBB 

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Selepas Membuat Pembayaran 
Sila beri Info melalui perkhidmatan Whatsapp , Direct Hubungi pihak chef di nombor talian dibawah

017 2260719

Pelanggan perlu memberi email yang aktif dan alamat tetap untuk memudahkan Proses penghantaran File Kit

Pembeli akan menerima - 

1 Manual File Kit + CD ROM +PDF soft copy 






Terima Kasih





Amanah & Usaha 
chef obie
Profesional Chef / Trainer / Consultant
MGJ CONSULTANT KUALA LUMPUR
Since 2011


Terima Kasih

Selongkar Harta Karun #throwback

Assalammualaikum wbt ,
Hari sabtu..kebanyakkan yang bekerja setengah hari hari ini..
dah terfikir balik kerja nanti nak singgah kat SOGO , kat Kg baru..kat Mid Valley...Klcc la..kalau yang berada kat area Kl ni..huuuu nak cuci mate la..kan dah Bergaji.. merupakan Situasi normal.

Pagi ni chef obie saje share pix Rare..akibat dari Selongkar Harta Karun... #throwback !
X jumpa lah harta karun..tapi jumpa pix yang sungguh Sentimental value...pada diri ini..huuu gitu!



Chef obie , bersama adik @akmal 
& kak long. @masni ( pic terhalang dgn bayangan )uuuiit..masa ni bawah 5 tahun lagi..Polos suci gitu..hee..kt rumah Perjiranan Pasir Gudang.
Zaman tu kamera x canggih macam hari ni. Boleh guna smartphone aje..masa tu x ada kodak film x boleh ambik pic la..kamera pun pakai bateri AA...





Kiri : kakak chef - Masni , tengah adik chef - Akmal & yg kanan sekali chef obie la..yang gembeng..sikit2 nangis memanjang...


Kiranya ni zaman suci polos gitu...tiada dosa la...heeee..okaylah.
kite layan westlife- season in the sun..


Goodbye to you my trusted friend
We've known each other since we were nine or ten
Together we've climbed hills and trees
Learned of love and ABC's
Skinned our hearts and skinned our knees
Goodbye my friend it's hard to die
When all the birds are singing in the sky
Now that spring is in the air
Pretty girls are everywhere
Think of me and I'll be there

We had joy, we had fun
we had seasons in the sun
But the hills that we climbed
Were just seasons out of time

Goodbye Papa please pray for me
I was the black sheep of the family
You tried to teach me right from wrong
Too much wine and too much song
Wonder how I got along
Goodbye Papa it's hard to die
When all the birds are singing in the sky
Now that the spring is in the air
Little children everywhere
When you see them, I'll be there

We had joy, we had fun
We had seasons in the sun
But the wine and the song
Like the seasons have all gone
We had joy, we had fun
We had seasons in the sun
But the wine and the song
Like the seasons have all gone







Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign