CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 6 Mac 2017

chef obie : ke Itali ke kite ?

Salam semua, hari ni chef obie nak bercerite dan berkongsi resepi mengenai masakan Itali,

Masakan Itali

Bile sebut aje masakan itali mesti secare automatic korang terbayang kan keenakan pelbagai jenis masakan dari sane..seperti ..

pasta , pizza , lasagna dan sup seperti minestrone ,mussel soup, clam soup mahupun lentil soup.





Kebanyakan Bahan asas dalam masakannye juge agak mudah disediakan, korang mesti tau punye.. buah tomato.sama ada di masak / direbus sendiri atau beli aje tomato cans kat pasaraya, sama aje.
Chef obie pernah tinggal di itali , iaitu di Agusta, Sicilia. Tak lame sebulan juge…tapi dah beberapa kali disini.. atas urusan kerja sebagai steward dan merangkap tukang masak.. mase tu la..sweet memori.

saje layan kamera dulu-dulu yang guna kodak filem..kalau nak petik gambo.



petik gambo pakai kamera canon yang guna kodak 32 filem..petik jadi atau tak itu nasib aje lah..paling sadis..kawan ynag jadi kameraman sanggup bergadai nyawa untuk memetik momen-momen yang indah itu...heeee...ni atas bot alju mewah di Sicilia, Augusta






Berbalik kepada ape yang ingin bie kongsikan, iaitu masakan itali- bermula dengan masakan berasaskan sayuran , sup , sauce untuk pelbagai jenis pasta , Pasta dan nasi ( bahagian utara dan selatan itali mereka gemar makan nasi ), gnocchi dan polenta- termasuk pizza , masakan daging , salad ,kek , biskut ,manisan dan roti itali- seperti ricotta kek ,, siena kek , panettone, biskut anise ,amaretti, Florentines ,cannoli , Sicilian cheesecake , cassata , lemon gelato dan bebrape lagi kategori ekstra yang akan bie kongsikan dalam blog ni.. InsyaAllah… selagi terdaye cewah! Jadi korang kena alert dan rajin-rajin lawat blog bie ni.. so sweet : )

kalau korang nak layan chef obie yang lebih personal perlu ke blog 

 http://chefobie.blogspot.my/


blog lebih personal ni masih baru..23 hb Febuari yang lepas baru diwujudkan...




Untuk mendapatkan resepi terkini sila klik link dibawah




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign