CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 3 Jun 2015

Resepi Biskut Dahlia Popular

Resepi Biskut Dahlia Popular



 Bahan-bahan

3 biji merah telur
2 biji putih telur
2 sudu besar susu pekat manis
1 tin tepung jagung brand Brown &polson
2 cawan tepung gandum

1 sydy besar Tepung Susu
2 cawan mentega
2 ½ cawan gula halus
½ sudu kecil serbuk penaik

Cara Penyediaan

Pukul telur bersama gula halus sampai naik. Tepung jagung dan tepung gandum digaul, masukkan mentega, serbuk penaik, telur, susu dan vanila. Uli kesemuanya sampai lembut kemudian terap. Bakar pada suhu 160'c 35 minit

Terima Kasih

Resepi Rempah Kari Ikan Chef Obie



Serbuk / Rempah Kari Ikan

juga dikenali sebagai rempah kari 7 lautan;

Serbuk atau rempah Kari 7 Lautan atau mat salleh panggil Seven-seas Curry Powder-
pelikkan tak pernah dengar, kena biase kan dengar..heee, kali ni nak bercerita mengenai rempah kari ikan atau sesuai untuk semua jenis seafood.Mane datang nama serbuk kari 7 lautan ni- nilah citernye-
Ianya Dipanggil Serbuk kari 7 lautan kerana asal usul serbuk kari ini telah digunakan dalam masakan yang ada di Indonesia dan Malaysia, termasuk dari arah laut cina selatan , Andaman , selat Melaka dan kepulauan Indonesia yang lain.

Resepi Rempah kari ikan @ seafood

( untuk mendapatkan 26 sudu besar rempah )



16 biji pelaga @ white cardamons

12 sudu besar Biji Ketumbar

6 sudu besar Jintan Manis

4 inci Kulit Kayu Manis

3 sudu besar biji saderi @Celery seeds

12 biji Cengkih

2 sudu besar Serbuk Cili


Cara membuat

1.Sangai kesemua bahan kering kecuali serbuk cili,pastikan pelage bijinya dikeluarkan, kite kan gunakan bijinye sahaja, kulitnya tidak digunakan dalam membuat serbuk kari ikan.

ebook masakan PERCUMA

2.giling kesemua bahan atau blender sehingga menjadi serbuk, camparkan serbuk cili, kacau sebati dan siap untuk digunakan sebagai serbuk kari ikan.

Selamat Mencuba... jangan kedekut ilmu...kalau anda dah tahu..beritahu kepada kawan-kawan...ilmu ni pun chef obie telah sharingkan bersama anda.

Semoga ilmu yang bermanfaat kita akan mendapat keberkatannya sampai bila-bila...



Terima Kasih

Resepi Rempah Kari Daging Ala Singapura





Sebelum ni Chef obie dah bercerite mengenai
rempah kari 7 lautan...

Hari ni nak berkongsi pula rempah kari Daging dari temasik,
walaupun ianya tidak sepopular rempah kari tempatan,
tapi korang perlu tahu juge asal usul kari singapura ni...

Mengape kari ikan 7 lautan ni tak termasuk temasik atau singapura?

Macam ni citernye, para pedagang dulu suka pi pelabuhan Melaka –parameswara, juga pi pelabuhan majapahit tapi bukan tak lalu temasik ,hanya temasik bukan tempat dagangan utama waktu itu, jadi rempah ratus ni sampai cume tempiasnye tu lambat sedikit, dan citarase dalam membuat serbuk kari juga berbeza disebabkan pedagang dan penerimaan citarasa orang temasik.Jadi kite boleh panggil serbuk kari daging Ala Singapura juga serbuk kari ikan Ala singapura, Ianya masih mengekalkan citarasa kari tersendiri dan agak klasik juge autentik gitu…


korang perlu tau juge cara memasak dan cara membuat rempah kari singapura ni,supaya tahu perbezaan dalam citarase.Baru world.. boleh jadi chef yang disegani..semua kena ambil tau…nanti bie sharing rempah ratus benggali pulak atau asas rempah ratus masakan orang sikh.







Resepi Serbuk Kari Daging Ala Singapura



( menghasilkan 20 sudu besar rempah )



Bahan



6batang Cili Kering

12 sudu besar Biji Ketumbar

2 sudu besar Jintan putih

2 sudu besar Jintan Manis

4 sudu kecil Lada Hitam
2 inci Kulit Kayu Manis
8biji Pelaga Hijau atau pelaga biase
12 biji Cengkih
4 sudu kecil Serbuk Kunyit


Cara membuat

1.Sangai kesemua bahan kecuali serbuk kunyit.pastika pelage biji didalam shaja diambil.
2.apabila telah disangai, sejukkan sebentar sebelum bahan digiling @blender sehingga halus . Kemudian baru campurkan serbuk kunyit kacau rata, siap.Boleh lah digunakan untuk memasak kari daging singapura.

ebook masakan PERCUMA



Lirik Doa Solat Dhuha : Unic

Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal  Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka

Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu

Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin

Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU

Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah

Berkat waktu Dhuha
KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU

Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign