CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 19 Julai 2014

Resepi Kuah Kacang Popular


Resepi Kuah Kacang Sate 







Bahan -



1kg kacang tanah
1 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas ( ketuk )
3 senduk gula pasir 
1 senduk Gula merah atau gula melaka
1 cawan air asam jawa
1 cawan cili kering atau giling ( blender )
10 ulas bawang kecil ( shallot- blender )
1 inci belacan
100 gm Udang Kering
5 biji bawang merah ( blender )
1 inci Kunyit Hidup ( bleender )atau 1 sudu besar serbuk Kunyit
1 1/2 liter Air Rebusan Ayam atau air kosong
2 sudu besar Kicap pekat Manis
3 senduk minyak masak
garam secukup rasa.




Cara-caranya




1.Goreng kacang dengan sedikit minyak hingga kuning angkat toskan juga boleh gunakan cara sangai (goreng tanpa minyak).




2.Tumis cili giling, baw.merah ,shallot dan belacan hingga naik bau,kemudian masukkan
Serai, lengkuas juga halia .lebih kurang 2 minit menumis matikan api.



3.Panaskan air rebusan ayam1 1/2 liter, kemudian masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk atau diblender . Apabila mendidih masukkan Air asam jawa, pastikan sederhana kecil, masak secara tradisional akan lebih sedap bila menggunakan api sederhana kecil dan masa yang agak lame juge...heeee



4.Masukkan Bahan yang ditumis tadi, kemudian masukkan udang kering, gula merah ,kicap pekat manis dan garam, kacau perlahan hingga pecah minyak. Siap.. anda boleh tambah sedikit air jika tidak berapa suke kuah kacang yang agak pekat... obie suke kuah kacang yang pekat marvellous tau!!



PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719






Terima Kasih

Resepi Laksa Johor Dan Sambal Belacan Laksa johor Popular

gambar courtesy google

Resepi Laksa Johor


Bahan:

1 paket spageti (direbus terlebih dahulu)


Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)


1 kg ikan kembung / selayang@sardine / selar mata besar
120 gm udang basah
1 sudu besar udang kering


Bahan B (dikisar):


4 biji bawang besar
10-15 tangkai cili kering 
1/2 inci  halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai 
2 keping asam gelugur@ keping
1 1/2 cawan santan pekat
1 liter air
1 paket kerisik
3 sudu besar rempah kari

Bahan hiasan:
8 biji limau kasturi
1 biji timun (dihiris halus)bahagian tengah dibuang
segenggam tauge segar
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih

Bahan sambal belacan:
15 btg Cili kering ( direbus terbih dahulu )
1 inci belacan (dibakar)
Garam secukup rasa
3 biji limau kasturi @ 1 biji limau nipis ( perahan air sahaja )

Cara membuat

Pertama sekali- Rebus spageti dan tos terlebih dahulu.

Rebus ikan, udang, udang kering dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.

Untuk menyediakan kuah , tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wang

Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa  minit.

Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.

Masukkan santan pekat , kerisik diikuti dengan air dan masukkan asam keping.

Perasakan garam dan gula secukup rasa.

Masak sehingga kuah pekat dengan api kecil selama lebih kurang 1 - 1 ½  jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.


 sambal belacan laksa johor

* mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.



PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719


Terima Kasih

Petang ni berbuka buat roti jala dengan kari ayam jom!



Dibawah ni chef obie sharingkan lah..resepi roti jala dengan kari ayam, maklumlah lah dah semua family ade tu, layan lah buat roti jala petang ni, senangkan...




Resepi Roti Jala


150gm atau 1 cawan Tepung Gandum
1 Biji Telur
150ml Air
150ml susu segar atau santan
3 sudu Minyak Masak atau marjerin yang dicairkan
Garam
Serbuk kunyit atau pewarna kuning

Cara membuat;

1.Masukkan susu, air ,telur , garam kunyit atau pewarna ke dalam blender dan blend seketika, kemudian masukkan tepung gandum dan blend sehingga sebati.

2.Masukkan adunan ke dalam plastic piping bag,Chef obie menggalakkan menggunakan piping bag kerana ianya mudah untuk anda membuat tirai jala tanpa ada isu adunan tersumbat pada bekas roti jala.

3.Panaskan kuali atau non stick pan , kemudian letakkan sedikit minyak.

4.Kiraikan diatas kuali, apabila roti kelihatan kekuningan dan bahagian tepi kirai mengering bolehlah digulung dan dihidangkan bersama kari ayam.

Resepi Kari Ayam Roti Jala

400-500gm ayam cincang atau isi ayam dipotong dadu.
1 biji Bawang Merah di hiris
1 ulas bawang putih
2 biji kentang dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
2@3 biji bunga lawang
1 cawan santan
Air
5 sudu Rempah Kari Daging 
Gula
Garam
2 batang Cili kering digunting
Daun Kari
1 keping asam keping atau 1 sudu asam jawa
Minyak Masak secukupnya

Cara Membuat:

1.Panaskan kuali dengan minyak masak, masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering, bunga lawang , kulit kayu manis dan daun kari, tumis sehingga naik bau.Masukkan rempah kari kacau selalu dan pastikan tiada mengerak dibahagian tengah, masukkan air secukupnya.Biar mereneh

2.Masukkan ayam kacau sebentar ,masukkan kentang

3.Apabila mendidih, masukkan asam keping atau air asam jawa.

4.Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa, siap dihidang.

Selamat Mencuba.


PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih


As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Terima Kasih

MH17,MH370,Gaza Palestine, Lubnan,Syria,Afghanistan,Iraq dan seluruh negara umat Islam

Assalammualaikum wbt,
Jumpa lagi hari ni & sempat lagi chef berkongsi sedikit info yang harapnye ada kebaikan bersama - 

Hari ini kite rakyat Malaysia sekali lagi diuji dengan peristiwa yang amat menyaynyat hati dan perasaan regarding- pesawat MAS mh17 yang membawa 298 penumpang termasuk 15 anak kapal terhempas disempadan Russia-Ukrain,Tak Pernah terjangka!malah kite masih lagi dengan kesedihan kehilangan pesawat mh370 yang hingga kini masih misteri.Dalam masa negara diuji dengan tragedi ini jangan lahkite bertelagah dan menuding jari kepada mana-mana pihak,tapi ini lah masanya kite sebagai rakyat bersama bersatu padu mengharungi detik-detik sukar seperti ini.

Takziah kepada ahli keluarga dan waris penumpang dan anak kapal.
Marilah kita bersama-sama mendoakan kesejahteraan roh mereka dan sedekahkan Al-Fatihah kepada yang beragama Islam semoga roh mereka ditempatkan bersama-sdama orang yang beriman sementara bertafakur kepada yang bukan Islam.


Dalam pada chef war-warkan berita ni, chef juga ingin kite semua bersama -sama mendoakan akan kesajahteraan , dilindungkan dan dipelihara keselamatan saudara-saudara Islam kite seperti di GAZA palestin, Syrian dan dimerata dunia yang sedang dalam kesusahan dan menderita.Kite di Malaysia dalam bulan bulan puasa ni amat sempurna dan makmur rezeki, jadi apalah salahnya mengingati dan menghulurkan bantuan mengikut kemampuan, tabung-tabung untuk mereka juga banyak diwujudkan- derma lah ikut keikhlasan anda, pastikan yang betul salurannya.





"Ya Allah, bantulah muslimin dan pejuang Islam dalam petempurannya dengan Yahudi, Ya Allah bantulah kami untuk mengalahkan mereka di mana-mana sahaja, Ya Allah tunjukkanlah kepada mereka keajaiban kuasaMu, Ya Allah jadikanlah mereka boleh dibilang, dan bunuhlah mereka sebinasanya, dan janganlah engkau lepaskan mereka walau seorang. Ya Allah jadikanlah senjata dan harta mereka sebagai harta rampasan di tangan kaum Muslim, Ya Allah jadikanlah senjata mereka mengenai dada mereka sendiri, dan helah mereka mengenai tengkuk mereka, dan perancangan mereka penghancur mereka sendiri, Ya Allah jadikanlah para Malaikat membantu kaum Muslimin,Ya Allah tepatkanlah tembakan dan lontaran mereka.Amin 


Mmmmm..pagi ni ada yang hubungi chef mengenai resepi biskut raya dan kuih raya dan ebook kuih raya chef obie tu...yang akan berakhir jualan kepada umum (alam maya) pada penghujung Ramadhan ini.Terima kasih yea kepada yang menghubungi..dan kepada anda yang telah mendapatkannya semenjak bulan lepas lagi. 

dibawah ni chef obie sharingkan resepi biskut raya tradisional iaitu biskut dahlia semoga sedikit membantu anda yang mencari resepi dan cara mendapatkan ebook chef obie.Layan...

Resepi Biskut Suji Popular


Bahan-bahan

250 gm mentega
60 gm tepung gandum

40gm tepung susu
2 biji kuning telur
200 gm gula halus
200 gm tepung suji
50 gm tepung jagung
50 gm Serbuk Badam
1 camca teh esen vanila
Sedikit garam dan buah ceri untuk hiasan

Cara Penyediaan

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan semua jenis tepung dan serbuk badam. Gaul rata.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit.
6. Kemudian bulatkan-bulatkan adunan. Bubuh ceri di atasnya. Bakar hingga masak.

Assalammualaikum wbt, diam tak diam.. dah nak masuk bulan Ramadhan ,bulan yang yang ditunggu-tunggu oleh umat Islam seluruh dunia, bulan memperbanyakkan segala amalan dan bulan untuk umat Islam menjalani ibadah puasa, InsyaAllah semoga dibulan mulia itu nanti segala amalan kite diberkati dan lebih baik dari bulan sebelumnya. Amin...

Hari ini dikesempatan ini, chef obie dengan rase syukur atas limpah kurnianNYA
 dengan kesihatan yang baik, rezeki dan kasih sayang dariNYA dapatlah bie berkongsi sedikit ilmu masakan... iaitu Resepi Biskut Suji. Pasti anda dah lihatkan resepinya, sukacita sekiranya dapatlah digunakan sebagai rujukan .

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719









Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign