CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 20 September 2016

MASAKAN BERASASKAN AYAM : MAKARONI AYAM ALFREDO DAN PUFF AYAM RADISH

Share & likes


MAKARONI AYAM ALFREDO DAN PUFF AYAM RADISH


Bahan Alfredo

100 gm  Macaroni ( direbus  dengan minyak dan sedikit garam terlebih dahulu )

60 gm  Hirisan Daging Ayam Panggang
1biji  Bawang merah ( dicincang )
1 ulas  Bawang Putih ( dicincang )
½ sudu kecil  Lada Hitam ( diketuk )
½ cawan  Krim Masakan
Garam secubit
1 sudu  Keju Parmesan
Daun Selasih segar secukupnya
Minyak zaitun


Cara membuat :

1.Panaskan pan, sedikit minyak zaitun, tumis bawang merah , bawang putih sehingga naik bau, masukkan ayam, kacau sebentar.

2.Masukkan krim masakan, apabila mendidih, masukkan pasta macaroni dan kacau mesra , mesukkan sedikit garam , lada hitam dan daun selasih segar. Kacau lagi . Matikan api dan taburkan diatas macaroni dengan keju parmesan.

Bahan inti Puff

100gm  Hirisan Daging Ayam / Daging Ayam Cincang

1batang  Lobak Putih ( kecil – dan dipotong memanjang )
½ batang  Timun Jepun ( dipotong memanjang )
1batang  Cili merah ( dipotong memanjang )
2 ulas  Bawang putih ( dicincang )
1 sudu kecil  Lada Hitam
½ cawan  Krim Masakan
1 ½ sudu kecil  Garam
8potongan  Puff Pastry ( boleh buat sendiri atau beli )
1 biji  Telur Kuning
Minyak zaitun


Cara Membuat

1.Tumis bawang putih sehingga naik bau, Masukkan ayam dan kacau mesra.Kemudian masukkan lobak putih , timun jepun , cili merah dan lada hitam.

2.Masukkan pula krim masakan, apabila agak pekat masukkan garam ,kacau sebentar dan matikan api.Sejukkan dahulu sebelum di isi dalam puff. Apabilla siap diisi dalam puff, sapukan telur kuning pada permukaan puff.

3.Bakar puff pada suhu 180'-200'c 35 minit -40 minit. Siap untuk dihidang

Follow my ig : chef_obie_official

Kelas / Bengkel Masakan & Baking
Untuk Amateur & Profesional -0172260719 chef obie





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign