CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 18 Ogos 2020

APA ITU MASAKAN KOREA DAN KELAS MASAKAN KOREA DI AMPANG , SELANGOR

 Apa Itu Masakan Korea 


Jom selit sedikit ilmu 
Makanan Korea biasanya diperisakan dengan minyak bijan, doenjang, kicap, garam, bawang putih, halia dan pes cili (gochujang). Masyarakat Korea adalah pengguna bawang putih terbesar di dunia mengatasi warga Cina, Thailand, Jepun, serta negara-negara Mediterranean seperti Sepanyol, Itali dan Greece.
Makanan Korea berbeza mengikut musim. Ketika musim sejuk, biasanya makanan tradisional yang diambil adalah kimchi dan berbagai sayuran yang diasinkan di dalam tempayan besar yang disimpan di bawah tanah di luar rumah. Persediaan pembuatan masakan Korea biasanya sangat memerlukan gotong-royong atau kerja sesama ahli keluarga...
Masakan Korea sebahagian besar berasaskan beras, mi, tauhu, sayuran , ayam dan daging. Makanan tradisional Korea terkenal dengan sejumlah besar makanan sampingan (lauk) yang disebut banchan yang dimakan bersama dengan nasi putih dan sup. Setiap makanan dilengkapi dengan banchan yang cukup banyak.
Sharing is caring , *Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan

KELAS MASAKAN KOREA PERSENDIRIAN Chef Obie Untuk Perniagaan. ( kelas korea hanya diadakan secara persendirian semenjak 2014 sehingga kini )
PILIHAN 1
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Kimchee @ kimchi
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
PILIHAN 2
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Gimbap @ Kimbap
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
PILIHAN 3
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Ramyeon @ Ramen 
( Mee Segera Korea ) & Korea Noodle Soup @ Guksu
1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas penyediaan Guksu
PILIHAN 4
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi Dan Fries Korea
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Seasoning Korean Fries ( Spicy & Original )
PILIHAN 5
Yuran Istimewa RM2500
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100
Legasi Bibimbap
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.


Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )

Perhatian :
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Hari : Isnin Hingga Khamis , Sabtu Dan Ahad
( Jumaat dan Public Holiday Tiada kelas )
Lokasi : Merdeka Villa , Jalan merdeka , Ampang .Selangor KL
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran 70 %
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call,
Baki 30% perlu diselesaikan ketika hari kejadian ( kelas diadakan )
Antara Testimoni Pelajar Masakan Korea , 

 






Terima Kasih

KURSUS UNTUK BAKAL PESARA 2020

 KURSUS UNTUK BAKAL PESARA 2020 : KURSUS MASAKAN DAN BAKING PERNIAGAAN 

( Program Under Company & Persendirian )





Salam , 

Terima kasih kepada anda yang menghubungi pihak chef obie - MGJ CONSULTANCY untuk memenuhi keperluan anda memperkasa dalam ilmu MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING.

Pihak chef obie menerima pelajar dari pelbagai latarbelakang dan usia.
Terkini pihak Chef Obie telah menerima pelajar daripada sektor awam dan swasta yang sedang dalam proses memperkasakan ilmu kemahiran lain selain ilmu pekerjaan rutin yang sedia ada untuk membantu pekerja mereka meneruskan kehidupan dengan mempelajari extra ilmu baking atau masakan perniagaan daripada vendor seperti Chef Obie .
Majikan mereka memperuntukkan "KOS KEMAHIRAN PERSARAAN UNTUK BAKAL PESARA ".Ia merupakan perkembangan positif dalam membantu bekas pekerja menjana pendapatan sendiri dengan cara dan pilihan mereka sendiri.



Terima Kasih kerana memilih MGJ CONSULTANCY sebagai Vendor Anda.Kepada anda yang berminat untuk mengikuti KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING Boleh terus hubungi pihak kami 

p/s Anda wajib hubungi pihak MGJ CONSULTANCY untuk perbincangan selanjutnya bagi memudahkan urusan.

PILIHAN KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN UNTUK BAKAL PESARA 2019 & 2020

KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.

PAKEJ 1

YURAN /FEE : RM2500 


Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato 
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce

PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM2500 


Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce

PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM2500 

Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS 
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Irish Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese

PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM2500 


Spaghetti , Linguinie , Spiral , Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara 
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock

PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM2500 



Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup 
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock

PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM2500 


Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic 
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom 
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese

PAKEJ 7
YURAN /FEE : RM2500 

Beef steak
Southwestern Beef Stew With Soft Roll Herbs & Garlic
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) atau Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread )
Southwestern Black Pepper Sauce
Western Stock
Aioli Dressing
Garlic & Herbs Roasted Potato
Asparagus & grill tomatoes



KELAS MASAKAN STREET FOOD BELANDA @ DUTCH


Pakej 1  

BITTERBALLEN & DUTCH MUSTARD DIPPING
YURAN /FEE  RM2500 

Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )


Salah satu makanan popular di Belanda, 
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.



Pakej 2

KIBBELING & DUTCH TARTAR DIPPING
YURAN /FEE  RM2500 

 Kibbeling with Dutch Tartar Dipping


Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya 
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan 
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika. 

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.

Pakej 3

POFFERTJES WITH SNOW POWDER
YURAN /FEE  RM2500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Poffertjes with Snow Powder

Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder

-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.

Pakej 4

VLAMMETJES WITH SWEET SOUR CHILLIE SAUCE, GARLIC DRESSING & DUTCH DRESSING
YURAN /FEE  RM2500 

Vlammetjes with sweet sour chillie sauce , peanut sauce & dutch dressing

Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball dalam bentuk envelope dan popiah yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch , garlic dressing dan Dutch dressing

Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa 
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.


KELAS MASAKAN KOREA 

KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KIMCHI
YURAN /FEE : RM2500 

PILIHAN 1 


Intipati

1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea 
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )


KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI GIMBAP @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM2500 

PILIHAN 2 


Intipati

1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna 
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran


KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI RAMYEON @RAMEN & KOREA NOODLE SOUP @ GUKSU @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM2500 

PILIHAN 3

Intipati

1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran 
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu




KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KOREAN FRIED CHICKEN @ DAKGANGJEONG , KOREA SOY GARLIC FRIED CHICKEN @ KKAPUNGGI & KOREAN FRIES
YURAN /FEE : RM2500 

PILIHAN 4 

Intipati

1.Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed








KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI BIBIMBAP
YURAN /FEE : RM2500 

PILIHAN 5 

Intipati

1.Asas Penyediaan Bibimbap 
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea

KELAS MASAKAN TEMPATAN

KELAS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH 
YURAN /FEE : RM2000 


Intipati

-Nasi Kukus MEWANGI secepat 5-7 minit
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )

- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )

- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )

- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo

-Cadangan Harga

-Standard Resepi

KELAS MASAKAN KATERING 
YURAN /FEE : RM3000 


*PILIHAN untuk setiap satu kategori menu adalah 1

Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato atau Nasi Kabuli

Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang atau Ayam Masak Kuzi

Daging Masak Hitam Manis atau 
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging

Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau 
Kambing Vindaloo

Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan

Pajeri Nanas atau 
Pajeri Terung atau 
Pajeri Mentimun

Jelataah Mentah ( Percuma )

Intipati :

1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.


KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE : RM1500 

Intipati

Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan 

Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar 



KELAS MEE REBUS JOHOR + PES MEE REBUS
YURAN /FEE : RM1500 

Intipati

1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3. PES MEE REBUS JOHOR 

Intipati

1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " 
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended


KELAS MEE BANDUNG MUAR + PES MEE BANDUNG
YURAN /FEE : RM1500 


Intipati

1.Mee Bandung Muar
2. PES Mee Bandung Muar

Intipati

1.Penyediaan Asas Mee Bandung Muar ( Condiments )
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended


KELAS ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS
YURAN /FEE : RM2200 


Intipati
1.Penyediaan Condiments
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
2.Penyediaan IBU PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
3.Sukatan Standard Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
4.Penyimpanan yg better untuk peniaga
5.Penetapan Harga Jualan Dan Portion.


KELAS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED 
YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1600

Intipati 

Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit 
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan

KELAS NASI AYAM DARA TERIYAKI

YURAN /FEE : RM2000 


Intipati 

Rahsia Penyediaan NASI AYAM DARA TERIYAKI yg sedap dan cantek.
Cara memotong Ayam Dara Golden Teriyaki
Penyediaan Nasi Ayam Dara Teriyaki Marvoulles
Sup Bebola Original Nasi Ayam Dara Teriyaki 
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul ,
Cara Membuat Sos Klasik Teriyaki , Cili Merah Power, Kicap Cair dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS NASI AYAM DARA HAINAN


YURAN /FEE : RM1700 


Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Hainan Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan Ayam Haninan Supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul 
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Taugeh Hainan
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS NASI AYAM BBQ


YURAN /FEE : RM1700 


Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam BBQ Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan dan memilih bahagian Ayam BBQ supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Perapan Khas BBQ 
Sup Original 
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul 
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS NASI AYAM DARA KLASIK


YURAN /FEE : RM1700 


Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Dara Klasik Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan Ayam supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Perapan klasik 
Sup Asli
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul 
Cara Membuat Sos Cili dan Kicap Cair 
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS NASI AYAM PENYET

YURAN /FEE : RM2000 


Intipati 

Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Sup Original Autentik
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul 
Perapan Ayam Penyet , Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga Jualan


KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO & PES TOM YAM Oden ala Familymart 

YURAN /FEE : RM2000 


1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original 

2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original

3.PES Tom Yam Oden Ala Familymart

Intipati :

1.Belajar membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
5. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
6.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.


MEE KARI CINA, KARI AYAM KERING ,SAMBAL
 GARING DAN PES AIR LONGAN 

YURAN /FEE : RM2000 


Intipati 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA 
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan




KELAS MASAKAN CINA : SIZZLING

YURAN /FEE : RM1500 



Sizzling

Mee / Rice.

Sos Original Sizzling
Sos Blackpepper
Ayam / Daging
Sayuran Pilihan

Intipati :


1.Asas Penyediaan Mess En Place- 
2.Sos original Sizzling
3.Sos Black Pepper Sizzling
4.Sizzling Ayam / Daging
Sukatan ala Carte
5.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Penyimpanan
6.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi


KELAS MASAKAN CINA : 4 Season Dishes , Yong Chow Dan Cantonese Fried Noodles
YURAN /FEE : RM2200 


4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao

Cantonese Fried Noodles
Yong Chow

Intipati :

1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao 
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok 
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi


KELAS MASAKAN NASI LEMAK BERLAUK
YURAN /FEE : RM2000 


Intipati

Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang 
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam


KELAS MEMBUAT SATAY DAN SATAY FROZEN
YURAN /FEE : RM2200 

Intipati

-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap 
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan 
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Memotong daging dan ayam dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )* sila hubungi chef obie 

ADDS ON membantu anda untuk menambah menu dalam kelas masakan sedia ada supaya ia memenuhi kiteria seperti yang diinginkan.

1. *Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread                  RM700
2. Buat Tepung CRISPY                                                         RM700
3. Buat Tepung FISH & CHIPS                                               RM700
4. Garlic Butter Spread & Garlic Bread                                   RM500
5. Wild Mushroom Soup                                                          RM500
6. Burger - Beef Patties 3 jenis                                               RM600
Patties Classic 
Patties Herbs
Patties Spicy

7.Beef Stroganoff ( dish in pasta )                                          RM500
8.Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread )           RM500
9. Aioli Dressing                                                                      RM300
10. Irish Tartar Dressing                                                         RM300
11.Western Black Pepper Sauce                                            RM500
12. PES GULAI + Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus                 RM1000
13. PES PERAPAN Ayam Goreng Berempah                        RM1000
14. Teknik Cepat Nasi Kukus Mewangi Hanya 7 minit           RM700
15.Nasi Beriyani Katering                                                       RM700
16.Nasi Minyak Raja Sehari                                                    RM700
17.Ayam Masak Merah @ Ayam Masak Hijo                         RM500
18.Daging Masak Hitam Manis                                               RM500
19.Kambing Beriani                                                                 RM500
20.Dalcha Sayur Melayu                                                         RM500
21.Pajeri Nenas                                                                      RM500
22.Perapan Ayam BBQ untuk Nasi Ayam BBQ                      RM500
23.Sos Cili , Kicap Cair , Sos Halia Nasi Ayam                      RM500
24.Perapan Ayam Penyet Authentik                                       RM500
25.Sos Hitam Manis Yong Tau Foo                                        RM700
26.Sos Cili Yong Tau Foo                                                       RM700
27.PES Tom Yam Oden Ala Familymart                                RM700
28.PES Mee Kari Cina                                                            RM1000
29.PES Air Longan                                                                 RM700
30.Sos Original Sizzling                                                          RM1000


Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )



Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )


Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi

Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan




Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie



FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman

MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak

Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 

Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 
Desaru Bandar Penawar, Johor

DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur

THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )

FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu

NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman

STEAKHOUSE
Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI
Ipoh, Perak
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.
*kebenaran dari student utk sharing pic
Semua merupakan students personal class Chef Obie.



CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / 

DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN 

BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL

Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 6 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.


Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.


Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .


Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan ,  NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.


Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .


Sila Klik link yang dibawah 



Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun , Syiria , Pakistan dan Indonesia .

Selamat Maju Jaya,






Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi 

Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia

email : gunawan.jamil@gmail.com

PLEASE FOLLOW


IG : chef_obie_official 

Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )




Chef Obie




"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign