CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 18 Julai 2016

Resepi Aneka Nasi : Resepi Nasi Mandy ( Arab Yaman )


RESEPI NASI MANDY POPULAR

Bahan ayam:


2 ekor ayam ~  seekor dibelah 4 dan di cuci bersih

1 sudu besar  serbuk ketumbar

1 sudu besar serbuk jintan manis

1 sudu besar serbuk lada hitam
1 1/2 sudu kecil serbuk zaafaran atau sekiranya tiada kunyit
1 sudu besar serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran ) chef kongsikan macam mana nak buat rempah kabsa di bawah resepi ni ok...
4 biji bawang besar ~ dihiris bulat
4 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning/ saffron
Aluminium foil.



Cara Penyediaan ayam:



1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 20 minit.

2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.

3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.

**Semasa ayam dibakar, ayam akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air didalam ayam tersebut dan barulah bakar semula selama 10 minit atau sehingga ayam sedikit garing.
**Kuah dari ayam tadi, boleh campurkan dgn saffron/pewarna kuning sebelum dimasukkan ke dalam nasi.Aroma akan lebih menyengat... sennngaat!



Nasi: 



4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan

3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis hitam dan golden Yellow
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 4 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.



Cara Penyediaan Nasi:



1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditengah nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 3 titis pewarna kuning, kacau dan gembar gemburkan nasi dan masak nasi sehingga masak.






Sos:


2 biji tomato ~ hiris
10 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
2 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus
Garam dan Gula secukup rasa
Perahan lemon.

Cara penyediaan:


~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.


Ulam:


~ Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato dan lettuce

Resepi Rempah Kabsa buat sendiri...


Resepi Rempah Kabsa 



Bahan - bahan: 


1 sudu makan bunga cengkih

**1 sudu makan lada hitam 

**1 sudu makan jintan manis

**1 sudu makan jintan putih
**2 sudu makan biji ketumbar 
**1 sudu makan buah pelaga 
**1 sudu buah pelaga hitam
(black cardamom pods)
**1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit 



Cara penyediaan: 


1. Goreng tanpa minyak

bahan-bahan yg bertanda **

sehingga naik bau dan

angkat.
2. Kemudian kisar semua
bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara. Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan
daging.

Terima kasih juga yang sudi bersama chef berkongsi resepi ini...layan.. semoga anda semua diberkati..Amiin



Boleh follow & LIKES chef obie di 

IG : chef_obie_official

Page: smallplate by chef obie


Terima Kasih

Cara Memasak Daging Dengan Mudah Dan Sedap : RESEPI DAGING MASAK KEDAYAN


Masakan Daging Semudah ABC dan sedap oleh chef obie , kali ini resepi dari negara Brunei Darussalam yang popular itu.. Iaitu " DAGING MASAK KEDAYAN "
bahan- bahan yang digunakan juga mudah dan simple !

Share & LIKES
MASAKAN BERASASKAN DAGING


" RESEPI DAGING MASAK KEDAYAN "

( menu dari Negara Brunei )



Langkah Demi Langkah
Bahan :
400gm Daging Lembu Segar ( dihiris )
200gm Lemak Daging ( dihiris )
1 cawan Bawang Besar ( dikisar )
2 ulas Bawang Putih ( dikisar )
1 inci Halia ( dikisar )
1 inci Kunyit Hidup( dikisar )
1 sudu besar Cili Kering ( dikisar )
1 batang serai ( dikisar )
Air secukupnya
Garam & gula sebagai perasa

Cara Penyediaan :


1. Satukan bahan kisar-seperti bawang putih,kunyit,halia,serai dan cili kering. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama daging dan lemak daging. ( daging masak kedayan tidak menggunakan minyak masak )


2.Masukkan air secukupnya.Biar ia mereneh ,diatas dapur,kacau perlahan-lahan.


3.Kemudian masukkan bawang besar yang telah dikisar.Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam.Kacau sehingga kuah daging mengering.Siap untuk di hidang bersama nasi putih dan lauk pauk lain.


Boleh follow & LIKES chef obie di 
IG : chef_obie_official
Page: smallplate by chef obie
Website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com




Britney spear- Break The Ice

It's been a while
I know I shouldn't have kept you waiting
But I'm here now

I know it's been a while
But I'm glad you came
And I've been thinking 'bout
How you say my name
Got my body spinning
Like a hurricane
And it feels like
You got me going insane
And I can't get enough
So let me get it up

Ooh, looks like we're alone now
You ain't gotta be scared
Where you going now?
I'm a have to floss on you
Let's get it blazin'
We can turn the heat up if you wanna
Turn the lights down low if you wanna
Just wanna move you
But you're frozen
That's what I'm saying

Let me break the ice
Allow me to get you right
But you warm up to me
Baby I can make you feel
Let me break the ice
Allow me to get you right
But you warm up to me
Baby I can make you feel

So you warming up yet?
You got me hypnotized
I never felt this way
My heart's beating like an 808
Can you rise to the occasion?
I'm patiently waiting
Cause it's getting late
And I can't get enough
So let me get it up

Ooh, looks like we're alone now
You ain't gotta be scared
Where you going now?
I'm a have to floss on you
Let's get it blazin'
We can turn the heat up if you wanna
Turn the lights down low if you wanna
Just wanna move you
But you're frozen
That's what I'm saying

Let me break the ice
Allow me to get you right
But you warm up to me
Baby I can make you feel
Let me break the ice
Allow me to get you right
But you warm up to me
Baby I can make you feel

I like this part
Feels kinda good
Yeah

Let me break the ice
Allow me to get you right
But you warm up to me
Baby I can make you feel
Let me break the ice
Allow me to get you right
But you warm up to me
Baby I can make you feel
Hot (more)

Let me break the ice
Allow me to get you right
But you warm up to me
Baby I can make you feel
Let me break the ice
Allow me to get you right
But you warm up to me
Baby I can make you feel
Hot (more)










Terima Kasih

Resepi Katering 50 pax : Resepi Nasi Kabuli Kambing

Chef dengan sukacita berkongsi resepi nasi kabuli kambing ini.
semoga nada dapat membuat dengan cantik..pastikan gunakan beras Basmathi keluaran FAIZA...

I Like...


SHARE & LIKES 



RESEPI NASI KABULI KAMBING ( 50 orang )


Bahan

5 kg Berad Basmathi ( chef obie suka menggunakan beras jenama FAIZA )
3 senduk Minyak Sapi ( ghee )
3 kg Kambing dipotong kiub
3/4 cawan Serbuk ketumbar
3/4 cawan Serbuk Jintan Manis
10 kuntum Bunga Lawang
3 batang Kulit Kayu Manis
10 sudu besar Lada Hitam kisar
1 liter Susu Segar
Air Secukupnya ( nisbah 1 beras : 1 1/2 air )
Gula Dan Garam Sebagai Perasa
15 helai Daun Limau Purut
Daun Selasih Segar
Kismis emas 1 cawan

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak sapi bersama sedikit marjerin,Tumiskan semua rempah ratus hingga wangi.

2.Masukkan Kambing dan lada hitam masak hingga empuk.( boleh tambah 2 cawan air ).lebih kurang 30 minit masukkan susu.

3.Perasakan dengan garam dan gula.

4.Tuangkan bahan tumisan kambing ke dalam periuk nasi berisi beras basmathi bersama air secukupnya.

5.Gaulkan mesra bersama daun limau purut.

6.Masak seperti nasi biasa

7.Apabila telah masak gemburkan nasi perlahan lahan dan masukkan kismis dan daun selasih segar .tutup dgn penutup periuk sebentar 5 minit. Siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba.




Boleh follow & LIKES chef obie di 
IG : chef_obie_official
Page: smallplate by chef obie



Terima Kasih

Resepi Katering 50 pax : Resepi Ayam Kapitan

Salam Lebaran Dan Sejahtera kepada anda yang rajin melayari blog chef obie,
hari ini chef kongsikan resepi untuk katering 50 pax @ 50 orang.
Sesuai juga diselitkan menu ini dalam menu open house anda !

Selamat Mencuba


SHARE & LIKES



RESEPI AYAM KAPITAN
(masakan peranakan) 50 pax

Bahan

4 ekor Ayam ( seekor dipotong 14@16 )dan cuci bersih
4 cawan Bawang Besar kisar
1 bunga Bawang putih kisar
4 inci Halia kisar
1 inci Lengkuas kisar
4 inci Kunyit Hidup
1/2 cawan Cili Merah Kisar
10 sudu besar Rempah Kari Daging
4 helai Daun Pandan & Daun Kari Secukupnya
1 liter Santan Kotak ( chef suka jenama KARA @ HARMUNI )
1/2 cawan Tomato Puri
1 inci Belacan
1/2 cawan Air Asam Jawa
2 sudu besar Kerisik
Gula Dan Garam sebagai perasa
3/4 cawan Minyak Masak
2 batang Lobak Merah @ 15 biji ubi kentang potong kiub ( optional jika tidak letak juga boleh )
Air secukupnya

CARA PENYEDIAAN : 

1.Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar.

2.Masukkan Daun Pandan & Daun kari , tumis sehingga wangi dan pecah minyak.

3.Masukkan rempah kari dan kacau perlahan sehingga pecah minyak sekali lagi.

4.Masukkan ayam , kacau mesra dan masukkan sedikit air. Biar mendidih , masukkan tomato puri dan air asam , masukkan santan,lobak merah @ubi kentang.

5.Sesuaikan rasa Gula dan Garam, dan akhir sekali masukkan kerisik.Biar mereneh .

6.Boleh tambah air lagi jika inginkan kari kapitan sedikit cair.

FOLLOW & LIKES

IG : chef_obie_official
Page : smallplate by chef obie
Whatsapp : 0172260719






Terima Kasih

Bilik Untuk Disewa di Pandan Utama Apartment ( Kemasukan Segera )

Pandan Utama Apartment



Sewa Bilik RM500 sebulan
Kemasukan Segera !!!




1 + 1
Termasuk Bil eletrik & Air
24 jam Kawalan Keselamatan
Swimming Pool


Lelaki Islam
( Ahli Sunnah Wal Jamaah )
Bekerjaya 
Single


Juga kemudahan sampingan seperti :

Single Bed
Almari
Astro
Peti Sejuk
Tv
Microwave
Meja Makan
Sofa
Bilik Air
Dapur
Ketuhar

Lokasi : 

 Pandan Utama / Pandan Dalam 

Berdekatan dengan kemudahan pengangkutan :

1.Stesen LRT Pandan Indah
2.Bas
3.Teksi 
4.Ke Kuala Lumpur 10 -15 minit
5.Susur keluar ke MRR2
6.Berdekatan Kg Pandan , Desa Pandan dan Bandar Baru Ampang
7.Susur Keluar Jalan Ampang

Berdekatan Kemudahan Asas :

1.Pasaraya 99 seedmart
2.7 eleven
3.Restauran 24 jam
4.Axis Atrium shopping Complex
5.Ampang Point Shopping Complex
6.Spectrum Shopping Complex- One Cinema
7.Galaxy Ampang SHopping Complex- MBO Cinema
8.Stesen Minyak Petronas / Petron / Caltex dan Shell

Hubungi Segera : 

Tuan Rumah 
Haji Rahim Bin Abdullah atau Wakil 
di talian 0172260719 ( whatsapp )
email : malaysiapropertiespure@gmail.com










Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign