CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 21 April 2016

30 Resepi Biskut Raya Terbaru Daripada Chef Obie & Chef Rahim

Share & LIKES

#smallplate #ebook #resepibiskut

#melodibiskutraya
#ebookbiskutraya


Buku e Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 󾕎 RM40.00 sahaja 



PERCUMA 1 eBook Biskut Raya
2014 & 2015




Cara Pembelian :

󾓡Bank In RM40.00 
Ke Akaun MBB ( MAYBANK )
151409098193
Muhamad Gunawan Jamil

Info Bukti Pembelian / Pembayaran

󾕎Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda 

Whatsapp@sms HANTAR ke 

0172260719






P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.



Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com



ebook masakan PERCUMA

Terima Kasih

Resepi Gulai Ayam Kawah Terengganu

gambar : courtesy google

RESEPI GULAI AYAM KAWAH ( TERENGGANU )

 Bahan 

3 ekor ayam potong ( seekor potong  8 ) 
3 batang Serai diketuk 
7 biji Bawang besar dikisar
20 biji bawang kecil dikisar
12 ulas bawang putih dikisar 
3 inci halia dikisar 
25 batang cili padi dikisar 
3 inci lengkuas dikisar
12 sudu besar Rempah Kari daging 
12 sudu besar Cili Kering Kisar 
3 batang Kulit Kayu Manis, 
12 bunga Lawang ,
3 sudu Buah pelage 
1 sudu besar halba
Minyak Masak 1/2 liter 
3  liter Santan
3 liter  air 
15 sudu besar Kerisik
15 Helai Daun Limau Purut 
6 keping Asam Gelugor @ asam keping
Gula Dan Garam sebagai Perasa 


ebook PERCUMA


Cara Membuat :

 1. Tumis –serai, kulit kayu manis , bunga lawang , buah pelage, halba dan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.

 2. Masukkan rempah kari dan cili kisar tumis sehingga menjadi pes dan keluar minyak. 

3. Masukkan ayam dan sedikit air, biarkan mereneh ,kemudian masukkan ayam, asam gelugor , daun limau purut dan kerisik, kacau sekali sekala jangan sampai ayam hancur.

 4. Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam.Siap untuk dihidang.

Terima Kasih

Resepi Ayam Masak Merah Sedap Dan Popular


gambar : courtesy google


RESEPI AYAM MASAK MERAH SEDAP 
untuk hidangan Nasi Buryani , Nasi Tomato & Nasi Minyak 
( Hidangan 14-16 orang Dewasa )

 Bahan untuk ayam 

1 ekor Ayam ( dipotong 16- berat melebihi 2kg ke atas ) 
2 sudu besar Serbuk Kunyit 
1 sudu besar Garam Halus 
Minyak Masak secukupnya

 Bahan Menumis 

5 biji Bawang Besar ( dikisar ) 
10 biji Bawang kecil ( dikisar ) 
1 ½ cawan Cili kering ( direbus dan dikisar- buang biji ) 
4 biji Buah Tomato ( dikisar )
1 sudu besar Serbuk Kunyit
1 batang kulit kayu manis
4 butir Bunga Lawang 
3 helai Daun Pandan ( diikat rapi ) 
1 inci Belacan Tumbuk
1 cawan Air Gula & Garam Secukupnya

Tips chef : Anda digalakkan lebihkan gula dalam menyediakan Ayam Masak Merah ini.
 Cara Membuat : 

1. Goreng ayam yang telah diperap dengan kunyit dan garam sehingga masak.( jika anda ingin masak untuk tempahan catering atau perkahwinan anda perlu goring sehingga garing supaya lambat basi )

 2. Bahan menumis, -isi minyak secukupnya, tumiskan kulit kayu manis , bunga lawang dan daun pandan sehingga naik baunya, kemudian masukkan kedua jenis bawang yang telah dikisar, tumis hingga separuh garing.Masukkan pula cili kering dan tomato yang telah dikisar, biar ia mereneh sambil anda kacau dengan spatula agar tidak hangit, pastikan api sederhana.

 3. Apabila tumisan telah mendidih, masukkan belacan , air dan serbuk kunyit.Biar mendidih seketika, masukkan pula gula dan garam sebagai perasa. ( anda boleh lebihkan gula dalam masak merah ).Siap untuk dihidang bersama Nasi Buryani , Nasi Tomato @ Nasi Minyak- Hiasan gunakan Kacang peas / Daun ketumbar / Daun bawang / Bawang Goreng sebagai hiasan


Terima Kasih

Menu di Bazaar Ramadhan : Resepi Roti Jala






Resepi Roti Jala Bazaar Ramadhan


150gm atau 1 cawan Tepung Gandum

1 Biji Telur

150ml Air
150ml susu segar atau santan
3 sudu Minyak Masak atau marjerin yang dicairkan
Garam
Serbuk kunyit atau pewarna kuning



Cara membuat;



1.Masukkan susu, air ,telur , garam kunyit atau pewarna ke dalam blender dan blend seketika, kemudian masukkan tepung gandum dan blend sehingga sebati.

2.Masukkan adunan ke dalam plastic piping bag,Chef obie menggalakkan menggunakan piping bag kerana ianya mudah untuk anda membuat tirai jala tanpa ada isu adunan tersumbat pada bekas roti jala.

3.Panaskan kuali atau non stick pan , kemudian letakkan sedikit minyak.
4.Kiraikan diatas kuali, apabila roti kelihatan kekuningan dan bahagian tepi kirai mengering bolehlah digulung dan dihidangkan bersama kari ayam.

Tips Chef Obie : Anda boleh gandakan resepi diatas sebanyak 10 x untuk jadikan 1 batch yang besar dan sesuai untuk penggunaan berniaga seperti di bazaar ramadhan dan sebagainya.  


ebook PERCUMA




Resepi Kari Ayam Roti Jala




400-500gm ayam cincang atau isi ayam dipotong dadu.

1 biji Bawang Merah di hiris

1 ulas bawang putih
2 biji kentang dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
2@3 biji bunga lawang
1 cawan santan
Air
5 sudu Rempah Kari Daging 
Gula
Garam
2 batang Cili kering digunting
Daun Kari
1 keping asam keping atau 1 sudu asam jawa
Minyak Masak secukupnya





Cara Membuat:



1.Panaskan kuali dengan minyak masak, masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering, bunga lawang , kulit kayu manis dan daun kari, tumis sehingga naik bau.Masukkan rempah kari kacau selalu dan pastikan tiada mengerak dibahagian tengah, masukkan air secukupnya.Biar mereneh



2.Masukkan ayam kacau sebentar ,masukkan kentang



3.Apabila mendidih, masukkan asam keping atau air asam jawa.



4.Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa, siap dihidang.
\

Tips- Chef Obie : Anda Boleh Gandakan Resepi Sebanyak 10 x untuk kegunaan yang lebih besar . 


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign