gambar : courtesy google
RESEPI AYAM MASAK MERAH SEDAP
untuk hidangan Nasi Buryani , Nasi Tomato & Nasi Minyak
( Hidangan 14-16 orang Dewasa )
Bahan untuk ayam
1 ekor Ayam ( dipotong 16- berat melebihi 2kg ke atas )
2 sudu besar Serbuk Kunyit
1 sudu besar Garam Halus
Minyak Masak secukupnya
Bahan Menumis
5 biji Bawang Besar ( dikisar )
10 biji Bawang kecil ( dikisar )
1 ½ cawan Cili kering ( direbus dan dikisar- buang biji )
4 biji Buah Tomato ( dikisar )
1 sudu besar Serbuk Kunyit
1 batang kulit kayu manis
4 butir Bunga Lawang
3 helai Daun Pandan ( diikat rapi )
1 inci Belacan Tumbuk
1 cawan Air
Gula & Garam Secukupnya
Tips chef : Anda digalakkan lebihkan gula dalam menyediakan Ayam Masak Merah ini.
Cara Membuat :
1. Goreng ayam yang telah diperap dengan kunyit dan
garam sehingga masak.( jika anda ingin masak untuk
tempahan catering atau perkahwinan anda perlu goring
sehingga garing supaya lambat basi )
2. Bahan menumis, -isi minyak secukupnya, tumiskan kulit
kayu manis , bunga lawang dan daun pandan sehingga
naik baunya, kemudian masukkan kedua jenis bawang
yang telah dikisar, tumis hingga separuh garing.Masukkan pula cili kering dan tomato yang telah
dikisar, biar ia mereneh sambil anda kacau dengan
spatula agar tidak hangit, pastikan api sederhana.
3. Apabila tumisan telah mendidih, masukkan belacan , air
dan serbuk kunyit.Biar mendidih seketika, masukkan pula
gula dan garam sebagai perasa. ( anda boleh lebihkan
gula dalam masak merah ).Siap untuk dihidang bersama
Nasi Buryani , Nasi Tomato @ Nasi Minyak- Hiasan gunakan Kacang
peas / Daun ketumbar / Daun bawang / Bawang Goreng sebagai hiasan