CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 21 Mei 2018

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : AYAM MADU QILAT

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : AYAM MADU QILAT 

Assalammualaikum wbt,
ramadhan ke 5 , syukur Alhamdulillah masih diberi peluang menikmati..nikmat-nikmat hidup yg percuma ini.

Petang ni, chef obie ingin kongsikan satu menu dan resepi untuk berbuka mahupun sesuai untuk waktu bersahur, boleh dinikmati bersama nasi putih mahupun bubur nasi !

Menu berasaskan ayam menjadi pilihan chef obie malah bahagian wing ( kepak ) dan Buffalo ( drummet ) sebagai yang utama.



Bahan Utama

600 gm Kepak Ayam & Buffalo ( drummer )
2 sdb Marjerin @ Mentega
2 ulas Bawang Putih cincang
1 sdt Lada Hitam
2 sdb Sos Tiram Lee Kum Kee
1 sdt Lada sulah
1 biji Jus Limau Nipis
1 sdb Gula Pasir
1 sdt Serbuk Kunyit
1 sdt Serbuk Kari Ikan
1 sdb Serbuk Stok Ayam
1 sdb Tomato Soup
1 1/2 sdt Garam 
1/2 cawan Air
1 sdb Bijan disangai
2 sdb Madu 

Cara Penyediaan

























1.Dalam satu bowl,Kepak dan buffalo ayam diperapkan dgn semua bahan kering , kecuali jus limau,gula,garam,madu,tomato dan bijan juga air. Perap 15- 20 minit sahaja.







































2. Panaskan Mentega Dlm non stick pan.Tumis Bawang Putih hingga kekuningan, masukkan ayam yg telah diperap,buka api besar dlm 3 mnt,bolak balikkan ayam. ( Ayam Akan kelihatan seperti dipanggang @ roasted )





















3.kecilkan api,masukkan air,tomato,jus limau,gula,Garam,Dan madu,kacau mesra Dan Akhir sekali masukkan bijan yg telah disangai.Enakk dimakan begitu sahaja juga boleh dinikmati bersama hidangan lain.

Selamat Mencuba



#5ramadhan #resepiberbukapuasa #resepiramadhan #chefobie #mgjconsultancy #ayammadu #ayammadubijan #ayammaduqilat



KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018:

Asalammualaikum wbt & Salam Sejahtera netizen,
Chef obie nak war-warkan..

Ada Lebih 20 Jenis Kelas Masakan Perniagaan Yg Menjadi Pilihan Para Pelajar- Bakal Peniaga/ Peniaga Offline @ Online / Usahawan...
& Terbaru!!!
KELAS MASAKAN MALAM CHEF OBIE ( kelas 3 Jam shj )

Anda Boleh Klik link dibawah ini untuk informasi selanjutnya :






👇
WhatsApp
+60172260719 chef obie
+60169166010 PA Nesa


Terima Kasih

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE :AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN

Dalam bulan penuh keberkatan ini ,
Pasti ada yang cukup suka terutama anak-anak mahupun korang yang bekerja ni 
melayan mencari makanan pilihan untuk berbuka puasa nanti di BAZAAR RAMADHAN.

Ada yang mencari ayam percik ,ayam golek , kuih muih , nasi , lauk pauk dan sebagainya termasuklah minuman.



Bila cakap bab minuman pasti ada yang terbayang air blender , air katira mahupun air pelbagai jus dan kordial.Pasti ada yang suka dengan air bewarna ungu bersusu diatas ni ..iaitu AIR JUS KELADI.
Ramadhan pertama ni chef obie nak share satu resepi air iaitu AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN yang sesuai sangat anda gunakan untuk berniaga dibazaar ataupun pasar malam.



RESEPI AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN

Bahan Utama

3 cawan Serbuk Perisa Keladi atau TAKO FLAVOUR POWDER BAVARAGES ( Boleh dibeli dikedai pembekal bahan bakeri mahupun dipasaraya )
3 Tin Susu Pekat Manis
1.5 kg  Gula Pasir
500 gm Coffemate
12 liter Air & Sedikit Air Panas
6 Tin Susu Cair ( jika anda ingin rasa lebih berkrim )
Ais Secukupnya

Cara Penyediaan :

1.Campurkan serbuk minuman , gula , coffemate , susu pekat ke dalam satu bekas.

2.Masukkan air panas dan kacau sehingga semua bahan larut bersama.

3.Sediakan Ais separuh balang air.

4.Bahan yang telah larut dimasukkan ke dalam balang air . Kacau sebentar dan sipa untuk di jual.



5.Anda boleh tambahkan susu cair sekiranya ingin rasa lebih berkrim.











chef obie 

Profesional , Selebrity chef ,Gastronomy Consultant , Food Stylish ,
Properties Advisor For Hotel & Resorts





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign