CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 5 Ogos 2015

Tempahan Kek Pertunangan : Kek Fondant with Sugar Lace


Share & LIKES



Fondant cake / kek fondant with Sugar Lace 
Design Malay Traditional Kerongsang Flora blue + pink orange

Classic Butter Cake with Poppy Seed

Chef Obie ( Ampang / KL / Shah Alam / Subang / Putrajaya )

Whatsapp / Telegram
0172260719











Terima Kasih

Organisasi Dapur Profesional : Tugas Dan Tanggungjawab

TUGAS DAN TANGGUNG JAWAB ORGANISASI DAPUR PROFESIONAL

Tugas dan tanggung jawab organisasi dapur akan chef obie jelaskan berdasarkan tugas masing masing secara menyeluruh manakala secara terperinci akan chef  jelaskan dalam updated info dalam blog ini pada minggu hadapan :

Berikut merupakan organisasi dapur beserta tugasnya  :

1. Chief Cook  ( Executive Chef )  juga Chef De Cuisin atau dipanggil dengan  “Chef” sahaja. Pekerjaan seorang Chef lebih banyak bersifat administrative. Pada Hotel kecil  seorang Chef masih  diperlukan untuk turun padang @ turut mengolah makanan & menu . Tugas dan tanggung jawab seorang Chef antara lain seperti berikut :
 1. Mengelola dapur yang menjadi tanggung jawabya. 
2. Menyusun dan mereka cipta Menu 
3. Membuat standard recipe beserta food cost nya
 4. Membuat purchase order ( bahan-bahan ).
 5. Membuat perkiraan ( forecast ) yang akan dicapai.
 6. Memimpin staff dan bawahannya. 
7. Mengawasi perjalannya operasi dapur terutama pada ketika Hotel  atau  restaurant dibuka. 
2.  Assistant Chief Cook ( Sous Chef ) Tugas dan tanggung  jawabnya   a d a l a h  menggantikan  kedudukan  Chef apabila  dia berhalangan  atau sedang bercuti  ( day off ).
3.  Chef de Partie  Tugasnya  memastikan  kelancaran operasi, . Mengorganisasi  dan  membahagi   tugas  dan  pekerjaan  pada staff  bawahannya,   dan  ikut secara  Langsung dalam mengolah dan menyediakan makanan. 
4.  Demi Chef adalah wakil Chef de Partie, tugas dan tanggung jawabnya adalah sama.
 5.  Cook / Commis Setiap Chef de Partie dibantu oleh  juru  masak atau tukang masak ( Cook ) dalam melaksanakan tugas dan tanggung jawabnya dan jumlahnya bergantung pada volume  pekerjaan atau keperluan setiap bahagian di dapur seperti Cold Kitchen , Main Kitchen dan Pastry Kitchen . Commis 1  atau  1st Cook  ( Senior Cook ) a d a l a h   pangkat  yang   biasanya  diberikan Kepada  seorang  Cook   yang  dianggap  mampu    u n t u k    mengambil   alih   tanggung jawab  atasannya dan untuk beberapa hal dia diberi kebebasan untuk bertindak sebagai  Chef de Partie /Demi Chef” apa  bila   keadaan memerlukan,   contohnya nya sakit,  cuti,  (day off ) ataupun emergency leave,  sedangkan    Commis 2,   Commis 3 / Cook Helper adalah sebagai   pelaksana   y a n g  bekerja  atas   perintah   atasannya. Pangkat  mereka dinilai  berdasarkan  kecakapan / kemampuan  d a n  lamanya bekerja. 
Hubungi Pihak Chef Obie - Juri Pertandingan Masakan , Conduct Program Dan Berkaitan 




Terima Kasih

Belajar Buat Roti ? Dapatkan Roti 100 Resepi Chef Obie Popular

Ingin Belajar Buat Roti ? 

tetapi tidak berkesempatan dan kelas roti yang agak mahal ?
atau kelas roti yang diadakan sangat jauh dari tempat anda?

Kini masalah anda
mampu diselesaikan.
chef obie telah mencipta ebook " ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE" istimewa untuk anda yang amat berminat untuk membuat roti sendiri seperti professional.

ebook 'ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE ' ini telah menjadi pilihan Netizen sejak tahun 2012 sehingga kini 2015.

ebook 'ROTI 100 RESEPI CHEF OBIE' ini
amat sesuai kepada anda yang masih baru dan tidak tahu langsung 
dalam ilmu pembuatan roti , juga ia sesuai untuk anda yang profesional.

Disamping itu chef obie memberi PERCUMA ebook 'TIPS ROTI CHEF OBIE'
yang menyediakan 3 Pilihan ASAS MEMBUAT DOH ROTI bergambar sebagai rujukan anda!




Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  




Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit


Hanya RM30 

seunit


Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 



017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 






Terima Kasih

Resepi Chicken Chop Grill / Crispy Dan Blackpepper Sos Original Popular


ebook Chicken Chop (hottest!)

Grill & Crispy , Blackpepper Sauce 

-Pengenalan kpd asas chicken chop
-Teknik membuat chicken chop dgn betul
-Penggunaan ayam yang sesuai
-Cara membuat chicken chop menjadi lebih rangup @ crispy
-Resepi sos blackpepper asli dikongsikan


Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  




Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja seunit

Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM30.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.

Hanya RM30 

seunit


Cara Pembelian :

Bank In ke Akaun MBB ( Maybank )

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS: 

 Nama ebook  , RM30 , masa , tarikh dan

 email anda , kemudian sila hantar ke 

017 2260719
( whatsapp / sms )

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 





Terima Kasih

Resepi Asam Pedas Tetel Melaka


Resepi Asam Pedas Tetel Melaka





Bahan Kisar : 

Bahan :

500gm Tetel Lembu
1 Bawang merah 
1 ulas Bawang putih 
1 inci Halia
1/2 inci Kunyit hidup
1/2 sudu kecil Lada hitam 
1/2 cawan Cili kering dikisar
1 batang serai diketuk

1/2 cawan Air asam jawa
Daun  Limau Purut
1 biji Ubi kentang potong dadu
Garam Dan Gula secukup Rasa



Cara Membuat :

Tumis bahan  kisar sehingga naik bau
kemudian masukkan cili kering , serai dan  Tumis hingga garing
ApaBila telah garing garing, masukkan daging tetel . Kecilkan api, tutup periuk tunggu hingga air daging keluar, Bila air kering, tambah air lagi sehingga daging tetel  empuk bersama ubi kentang.
Daging sudah empuk, masukkan air asam jawa.
Masukkan Daun Limau Purut.
Masukkan Garam Dan Gula secukup rasa,Siap untuk dihidang



Terima Kasih

Kelas Masakan Barat 2015 Pasta

Kelas Masakan Barat 2015

 Modul western 4


 Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce


 Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce


 Sphagetti Aglio Alio


Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce


Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.
4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta
5.Teknik Pantas memasak pasta
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta
7.Cara hidang & garnishing untuk pasta
8.Kosting penyediaan hidangan barat
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015


 Hari   : Isnin hingga khamis juga 



            Sabtu Dan Ahad 


( Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )


Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign