Lime Mint Gateau
Bahan Krim ;
240 gm Mentega / Marjerin
80 gm Krim Keju
60gm Gula
120 ml Lime Concentrated
( dipanaskan )
2 sudu besar Mint esen
½ biji Parutan Limau Nipis
5 helai Daun Pudina (
dicincang halus )
Pewarna Hijau
Bahan Sponge kek :
Peralatan :
Tray 10 x 10
inci atau 11 x 8 inci
Mixer @ Hand Mixer , Spatula , Parcthment
Paper , Piping bag
3 biji telur gred A atau B
2 oz/ 60 gm/ 4 Tbsp gula kaster
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp asen vanilla
1/2 Tbsp ovallate
4 Tbsp tepung gandum
2 Tbsp susu tepung
2 oz/ 60 gm mentega / minyak (dicairkan )
1-Pukul semua bahan sponge kek kecuali minyak/mentega cair dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).
3 biji telur gred A atau B
2 oz/ 60 gm/ 4 Tbsp gula kaster
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp asen vanilla
1/2 Tbsp ovallate
4 Tbsp tepung gandum
2 Tbsp susu tepung
2 oz/ 60 gm mentega / minyak (dicairkan )
1-Pukul semua bahan sponge kek kecuali minyak/mentega cair dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).
2-Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata.
3-Tuang adunan ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya.
4-Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
5-Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika.
Cara membuat
krim :
1.Pukul mentega atau marjerin ,
krim keju bersama gula sehingga gebu.Panaskan lime oncentrated sehingga
mendidih, tuangkan perlahan
lahan kedalam adunan krim sambil terus pukul pada kelajuan sederhana.
2.Masukkan parutaan limau nipis, mint esen dan
daun pudina, pukul sebentar. Siap dan anda boleh bahagikan kepada 2 bahagian ,
sebahagian diwarnakan dan sebahagian tidak perlu warna.Dengan menggunakan kek
sponge, cutter mengikut kreativiti dan paipkan krimhiaskan kek.
As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :
1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!)
Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti
Sila Tempah sekarang ! Hanya RM10.00 sahaja
Hottest!
Cara Pembelian ebook :
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima .
PERHATIAN : Promosi ebook chef obie ini akan berakhir pada 29 Ramadhan 1435 / 26 Julai 2014 Hari Sabtu *** Sila Dapatkan Segera Untuk Mengelakkan sebarang kesulitan.Terima Kasih
P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
jika anda ingin membeli 3 ebook daripada 6 ebook diatas sila buat pembayaran RM30 ke akaun chef obie- SMS : 3 nama ebook pilihan anda, RM30, Masa, tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719