CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 26 Mac 2025

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2025 " Resepi Istimewa Pagi Syawal Chef Obie "

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2025 Maaf Zahir & Batin 

Di kesempatan ini Chef Obie ingin kongsikan satu resepi sedap dan  mudah untuk disediakan iaitu 

RESEPI PAGI SYAWAL AYAM GORENG KASTURI - Chef Obie
Bahan
2 ekor Ayam , Seekor Potong 10 ( Goreng Kunyit + Garam )
Bahan Sos Lemon Kasturi Chef Obie
5 biji Lemon ( Jus )
30 biji Limau Kasturi (Jus )
1 sdb Vinegar
2 cawan Air
1 sdt Lada hitam diketuk
1/4 cawan Gula Perang
2 sdb gula pasir
1/2 sdb Garam Kasar
1 sdb Chicken Stok ( option )
2 sdb cornstarch ( dibancuh + air )
Cara Penyediaan
Dalam kuali / wok / periuk
Masukkan ke semua Bahan diatas didihkan dengan API sederhana.
Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jagung Kacau hingga memekat.
Masukkan Ayam goreng Kunyit gaul mesra Matikan api .
Enak dinikmati dengan Pelbagai Hidangan yg lain , selain enak dimakan begitu Sahaja

Follow FB Chefobie Untold & Tik Tok @chefobie
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/.../kelas...
Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie, lebih 300 Pilihan Pakej Sejak 2012 hingga kini " MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE " Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin

 Resepi Kek Marble Chiffon Guna Senduk Nasi - Chef Obie Malaysia Food Consultant



Salam Syawal 1446H / 2025 muslimin muslimat dan kesayangan Chef Obie semua
Syukur Alhamdulillah kita masih diberi peluang menikmati bulan yang penuh dengan keberkatan kemenangan bagi orang Islam.

Dikesempatan ini Chef Obie ingin kongsikan satu resepi kek orang dulu-dulu atau kek raya dulu-dulu yang kalau ada menu ni dalam satu-satu rumah tu memang up to date dan menjafi pilihan orang datang beraya ke rumah tersebut selain kalau budak-budak nak tunggu angpaw duit raya.

Jom Buat..

Bahan Utama

2 cawan Gula Pasir
2 cawan Marjerin Pelangi / Planta / Buttercup / Butter Golden Churn
2 penutup Perisa Vanilla

* Masukkan bahan-bahan diatas ke dalam bowl, kemudian guna senduk kacau atau pukul perlahan lahan sehingga adunan ringan , adunan bertukar warna cerah masa yang diambil lebih kurang 10 minit.


7 Biji Telur Ayam Kampung atau mat saleh panggil Range Eggs.

Kemudian masukkan telur ayam kampung satu persatu ke dalam adunan sambil kacau pukul perlahan lahan hingga mesra.

3 cawan Tepung Gandum
1 sudu teh Soda Bicarbonat
1 sudu teh Serbuk Penaik

Selepas adunan dan telur telah mesra , tiba bahan kering seperti tepung gandum , soda bicarbonat dan serbuk penaik di ayak bersama dan tuang sedikit demi sedikit bahan kering ke dalam adunan. Guna senduk plastik atau spatula plastik untuk teknik kaup balik lakukan langkah yang sama hingga selesai.

Sediakan 3 mangkuk
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian , letakkan pewarna pilihan
Pewarna Pink
Pewarna Hijau Epal
Pewarna Kuning Telur kacau adunan menjadi warna pilihan
dan mangkuk ke 4 tiada sebarang pewarna.

Sediakan loyang chiffon dilapik bersama silicon atau partchment paper , Sudukan adunan secara berselerak dan bertindih sehingga selesai.
Kemudian ketuk atau hentak perlahan loyang chiffon beberapa kali. Lorekkan permukaan adunan untuk lebih rata.


panaskan oven 10 minit sebelum digunakan.
bakar pada suhu 160-170 masa 50 minit atau 1 jam ( bergantung kepada oven masing-masing )

Apa kata cubalah jual kek marble chiffon ini kepada rakan sekerja , jiran tetangga terlebih dahulu . Kemudian dah ada yang beli baru lah up dekat socmed ..FB , Tik Tok , Ig atau ape ajelah yang boleh diiklankan percuma sebab kita dah ada pelanggan yang membeli. Selamat Mencuba dan semoga bermanfaat -
Chef Obie dokan sesiapa yang ikhlas menggunakan resepi ini dan dikongsikan kepada orang lain agar..apabila dia buat kek ini mesti lancar dan cantik kejadiannya selain sentiasa makmuk rezekinya. InshaAllah Aamiin Ya Robbal Alamiin.

Kalau rasa tak bersapa yakin nak buat , boleh rujuk link yang dikongsikan ini sebab resepi in chef Obie ada buat video di Youtube . Jangan lupa subscribe channel youtube Chef Obie iaitu OB TV.
I like KEK MARBLE CHIFFON GUNA SENDUK NASI Chef Obie
Dah boleh jual macam ni..sempoi dan menarik , silicon/ parcthment paper biarkan.

 MAJALAH RASA NASI KURMA BERSAMA AYAM MASAK MERAH Chef Obie


Salam Syawal , sukacita Chef Obie kongsikan kembali resepi - resepi di scomed & Majalah-majalah masakan tempatan, resepi kali ini  merupakan NASI KURMA BERSAMA AYAM MASAK MERAH yang telah dikongsikan tahun 2016. InshaAllah semoga perkongsian ulangan kecil ini bermanfaat .

BAHAN-BAHAN:

2 cawan Beras Basmathi | rendam 30 minit
2 sudu sudu makan mentega
½ inci halia | kisar
1 sudu besar rempah Kurma-
1 biji bawang Holland |dicincang halus
2 ulas bawang putih |di halus
1 sudu kecil bunga Lawang
1 batang kulit Kayu Manis
1 sudu kecil buah Pelaga
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 tangkai daun ketumbar
Gula dan garam secukup rasa
3 ½ cawan air rebusan ayam

CARA MEMASAK:

Panaskan mentega. Tumis bawang Holland, putih, halia,kulit kayu manis, buah Pelaga, bunga lawang hingga wangi.
Masukkan rempah Kurma, kemudian tambah sedikit air, tumis hingga pencah minyak.
Kemudian tuangkan tumisan ini ke dalama periuk nasi yang berisi beras dan air rebusan ayam. Kacau rata.
Lengkapkan rasa dengan garam dan gula secukupnya.
Setelah nasi separuh masak masukkan daun ketumbar, kemudiaan biarkan nasi masak.
Nasi siap dihidangkan dengan Ayam Masak Merah.

AYAM MASAK MERAH:

BAHAN-BAHAN AYAM GORENG


500gm ayam | bersihkan dan potong lapan
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan garam halus
Minyak masak secukupnya

BAHAN-BAHAN MENUMIS:

2 biji bawang besar |kisar
5 ulas bawang merah |kisar
3 sudu makan pes cili kering
2 biji tomato |kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang kulit Kayu Manis
2 kuntum bunga lawang
1 helai daun pandan | simpul
2cm belacan | kisar

Air secukupnya

Garam, gula dan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

Untuk ayam goreng. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing dan ketepikan.
Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis, tumis bahan penumis hingga wangi.
Masukkan bahan kisar diikuti pes cili, kacau lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sedikit air dan biarkan ia mereneh,

masukkan belacan, garam, gula dan perasa secukupnya.
Setelah secukup rasa, kecilkan api dan masukkan ayam goreng dan gaul rata.
Ayam sedia dihidangkan dengan Nasi Kurma.


INFO CHEF OBIE :

Selain Ayam Masak Merah, nasi ini boleh dipelbagaikan lauknya, termasuk dengan daging atau kambing. Ikut kesukaan keluarga anda.

Saiz Hidangan : 4-5 orang

Waktu memasak: 45 minit

Jenis masakan: Menu utama

Keistimewaan: Sedap dan berperisa

Cara memasak, tumis dan reneh

Anggaran kos: RM26.00

MAJALAH RASA NASI PILAF AYAM Chef Obie


Salam Jumaat , sukacita Chef Obie kongsikan kembali resepi - resepi di scomed & Majalah-majalah masakan tempatan, resepi kali ini  merupakan NASI PILAF AYAM yang telah dikongsikan tahun 2016. InshaAllah semoga perkongsian ulangan kecil ini bermanfaat .


BAHAN-BAHAN:

500gm Beras Basmathi | rendam 30 minit
300gm daging ayam + tulang
2 sudu makan minyak Sapi
1 sudu makan Marjerin
½ cawan susu cair @ susu segar
1 sudu makan serbuk Jintan Manis
2 kuntum bunga Lawang
1 batang Kayu Manis
½ sudu kecil serbuk lada hitam
4 kuntum bunga Cengkeh
2 helai Daun Pandan
Daun Pudina & Selasih secukupnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya

CARA MEMASAK:

Panaskan minyak sapi bersama marjerin. Tumiskan rempah ratus,jintan manis,bunga lawang dan kayu manis hingga wangi.
Masukkan susu cair, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Tuangkan tumisan dalam periuk nasi yang telah berisi beras dan air secukupnya.
Kacau rata, masukkan daun padan dan masak seperti nasi biasa.


INFO CHEF OBIE :

Nasi Pilaf dan nasi yang popular dinegara-negara Timur Tengah. Lauk pauknya boleh dipelbagaikan. Ikut citarasa anda.

Saiz hidangan: 4-5 orang

Waktu memasak: 30 minit

Jenis masakan: Menu utama

Keistimewaan: Ringkas dan mudah sajikan

Cara memasak: Tumis dan reneh

Anggaran kos: RM20.00

 MAJALAH RASA NASI BRYIANI AYAM YOGURT Chef Obie


Salam Jumaat , sukacita Chef Obie kongsikan kembali resepi - resepi di scomed & Majalah-majalah masakan tempatan, resepi kali ini  merupakan NASI BRIYANI AYAM YOGURT yang telah dikongsikan tahun 2016. InshaAllah semoga perkongsian ulangan kecil ini bermanfaat .


BAHAN-BAHAN:

500gm Beras Basmathi | rendam 30 minit dan tos
400gm daging ayam | potong sederhana
2 sudu makan minyak Sapi
1 sudu makan Marjerin
1/2 cawan yogurt
1 biji Lemon | jusnya sahaja
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu teh bunga Lawang
1 batang Kayu Manis
2 sudu besar tomato puree
Daun Pudina secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Sedikit Saffron | direndam dalam 1/2 cawan air panas
Gula & Garam
Air secukupnya
Pewarna kuning telur

CARA MEMASAK:

Panaskan minyak Sapi bersama Marjerin. Tumiskan rempah ratus, jintan manis,bunga lawang,kayu manis hingga wangi.
Masukkan ayam, kacau rata sehingga masak.
Masukkan tomato puri dan yogurt perasakan dengan gula dan garam.
Masukkan beras basmathi dalam periuk nasi bersama air secukupnya, tuangkan bahan tumisan tadi kacau mesra masak seperti biasa.
Apabila hampir masak,masukkan air safron,tutup dan biar masak.
Setelah masak percikkan sedikit pewarna kuning dan masukkan daun pudina segar dan tutup 5 minit lagi.
Nasi sedia dihidangkan.


INFO CHEF OBIE :

Elakkan rendam beras Basmathi, terlalu lama dan kerap digaul semasa memasak. Ia akan menyebabkan beras patah dan nasi tidak cantik selepas dimasak.

Saiz hidangan: 5-6 orang

Waktu memasak: 45 minit

Jenis hidangan: Menu utama

Keistimewaan: Mudah dan ringkas disajikan

Anngaran Kos : RM22. 00

2 RESEPI PUDING SEDAP , MUDAH Di Pagi Syawal 1446H / 2025

 AGAR AGAR PANDAN KLASIK CHEF OBIE, resepi ini juga telah dikongsikan dalam majalah SAJI hari raya yang lepas...




1) Agar - Agar Pandan  Klasik

1 paket agar-agar tali
1000 ml Air
8 helai Daun Pandan kisar+1 cawan air
1/2 cawan gula batu
1 paket Santan+1 cawan air
1 biji telur


Cara Penyediaan :

1.Didihkan air 1000ml+agar-agar tali +air pandan kisar + gula batu.

2.Bancuhkan Santan bersama telur Dan air secawan.

3.Masukkan bancuhan ke dlm air disihan agar-agar,kacau perlahan sehingga mendidiih sekali lagi agaran 2 minit matikan api.

4 .Tuang ke acuan pilihan anda.Biar seketika diluar sebelum simpan dlm peti sejuk.

Yang penting korang kena mencuba dahulu resepi ini..memang mudah dan sempoi..selain kejadian juga syantik...






2)Puding Marble Zebra Chef Obie 

Bahan 1 

1 paket Serbuk Agar-agar
500ml Susu Uht
30gm Serbuk Koko
1 sdt Kicap Karamel
120gm gula
2 sdb Tepung jagung
Sedikit Vanilla esen 

Bahan 2

1 paket Serbuk Agar-agar
500 ml Susu Uht
120 gm gula
 sdb Perasa Vanilla
Sedikit Vanilla esen
2 sdb Tepung Jagung



Cara Penyediaan

1.Sedia kan 2 pot berasingan,Setiap pot mewakili bahan 1 juga bahan 2.

2.Masukkan kesemua bahan dlm pot.Kecuali Tepung Jagung.Masak bahan pada api sederhana Dan kacau perlahan-lahan.

3.Apabila mendidih masukkan bancuhan Tepung jagung( letak sedikit air ) ke Dlm pot 1 Dan pot 2.Kacau memekat sahaja matikan api.

4.Gunakan loyang 8'inci atau 7'inci yg telah dibasahkan, sudukan adunan secara bertindih sehingga selesai,biar seketika diluar kemudiN simpan didalam peti sejuk...mudah kan...yang penting korang kena mencuba dahulu resepi ini..memang mudah dan sempoi..selain kejadian juga syantik...

Terima Kasih

Rabu, 12 Mac 2025

Chef Obie : Doa Berbuka Puasa - Kredit JAKIM

 JAKIM : Doa Berbuka Puasa 

Doa yang masyhur dalam masyarakat kita apabila hendak berbuka adalah, daripada Muaz bin Zuhrah, telah sampai kepadanya bahawa Nabi SAW bersabda apabila hendak berbuka:

اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلىَ رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ بِرَحْمَتِكَ يَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ


Maksudnya:
“Ya Allah Ya Tuhan kami kerana Engkau aku berpuasa dan dengan rezeki Engkau aku berbuka”. [Riwayat Abu Daud (2358)] [Imam al-Nawawi di dalam al-Azkar menghukum hadith ini sebagai mursal iaitu sanadnya terputus iaitu nama sahabat gugur di dalam sanad hadith ini]


Mufti Wilayah Persekutuan, dalam kesimpulannya, menukilkan bahawa kita dituntut untuk sentiasa berdoa kepada Allah SWT dalam apa jua keadaan sekalipun dan berpandangan bahawa setiap orang boleh dibolehkan berdoa dengan apa jua doa selagi mana maksud atau makna doa itu tidak bertentangan dengan al-Quran dan hadith Nabi SAW tanpa menyandarkannya kepada Rasulullah SAW.

Doa Ketika Sendirian / Beramai-ramai

i) Doa Berbuka Puasa Ketika Seorang


اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلىَ رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ بِرَحْمَتِكَ يَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ


Maksudnya :


“Ya Allah kerana-Mu aku berpuasa, Dengan-Mu aku beriman, kepada-Mu aku berserah dan dengan rezeki-Mu aku berbuka (puasa) dengan rahmat-Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih”


ii) Doa Berbuka Puasa Ketika Ramai

اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْنَا وَبِكَ آمَناَّ وَعَلىَ رِزْقِكَ أَفْطَرْناَ بِرَحْمَتِكَ يَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ


Maksudnya :
“Ya Allah kerana-Mu kami berpuasa, Dengan-Mu kami beriman, kepada-Mu kami berserah dan dengan rezeki-Mu kami berbuka (puasa) dengan rahmat-Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih” 


Selamat Berpuasa dan menunaikan ibadah yang lain - Chef Obie

Assalammualaikum wbt kesayangan semua ,

Dengan rendah hati Chef Obie war-warkan 'Mobile Cooking Class Chef Obie 2025' Chef akan datang mengajar di lokasi pelajar di seluruh Malaysia , termasuk di Sabah Dan Sarawak.

Ia meliputi pilihan pelbagai jenis kelas masakan perniagaan dan juga baking - Pastri , Bakeri Dan Konfeksi , Jika anda sedang dalam proses kosting dalam menguruskan production pengeluaran berskala kecil atau sederhana , boleh join Kelas personal ini. Jika anda ingin kan menu diluar subjek pilihan yang diberi juga boleh utarakan kepada pihak Chef Obie untuk menilaikan akan kesesuaian permintaan dan yuran.

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai jenis masakan tempatan dan luar negara , pastry , kek & Konfeksi untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia yang lain , juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt - Wimbledon , juga berpengalaman mengurus dan memasak untuk 20 , 000 pax & yang berkaitan dengan industri F&B

Lebih 300 Pilihan Jenis Kelas Masakan Yang Anda Ingin Pelajari Ada Dibawah Ini :

KELAS MASAKAN WESTERN FOOD
Yuran RM2200 seorang
Yuran RM1800 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1.Set Chicken Chop ( 3 Type ) - Platting
2.Set Lamb Chop & Lamb Shank - Platting
3.Set Steak - Platting
4.Set Fish & Chips - Platting
5.Set Itali Lasagna Beef & Chicken - Platting
6.Set Itali Pasta Bolognese, Carbonara & Aglio Olio - Platting
7.Set Itali Pasta Pesto , Marinara & Stroganof - Platting
8.Set Western Cold & Hot Soup - Clam Chowder, Wild Mushrooms , French Onion , Spanish Gazpacho, Asparagus & Broccoli
9.Set Belanda Bitterballen & Dutch Mustard Dipping
10.Set Belanda Kibbeling & Dutch Tartar Dipping
11.Set Belanda Hotspot & Stammpot
12.Set Belanda Vlemmetjes & Croquettes -Sweet Sour Chilli Sauce , Garlic & Dutch Dressing
13.Set Belanda Cake Pastry - Boeterkoek Dutch Butter Cake & Poffertjes With Snow Powder & Dutch Chocolate Sauce
14.Set Smash Burger & Sloppy Joes , Cheeszy Sauce ,Black Pepper Sauce & Hot Sauce
15.Set Western Seafood - Clam , Mussel , Prawn, Lobster & King Crab - With 3 Secret Type Of Dressing
16.Set Fried Chicken Ala KFC / Wendy / A&W / Broasted
17.Set Pizza Italiano - 2 doh Istimewa
18.Set 6 Killer Sauces Untuk Poultry , Lamb, Mutton , Beef , Fish & Seafood
19.Set Quiche Lorraine
20.Set Shepherd Pie & Meat Gratin Potato
21.Set Beef & Mutton Stew ( Europe Goulash )
22.Set American & English Breakfast
23.Set English Tea Sandwiches
23.Set Canapes & Bruschetta 10 Jenis ( Savoury )
24.Set Western Skewer - Chicken , Beef & Fish + Seafood With Sauces , Plus Fruits Skewer .
24.Set Tables Sauces & Dipping 10 Jenis ( Suitable for Poultry, beef, lamb , mutton ,fish & Seafood )
25.Set Classic Ratatouille & Roman Style Ratatouille
26.Set Mayonis - Plain, Euro , US & Japan

KELAS ANEKA NASI TEMPATAN DAN ARAB

Yuran RM2200
Yuran RM1800 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1.Set Gorengan Wok - Nasi Goreng Kg , Nasi Goreng Cina @ Yong Chow , Nasi Goreng Ikan Asin , Mee Goreng , Maggie Goreng , Bee Hoon Goreng
2.Set Nasi Jagung Johor
3. Set Nasi Minyak Mewangi
4. Set Nasi Beriyani Johor
5. Set Nasi Hujan Panas
6. Set Nasi Tomato
7. Set Nasi Kebuli
8. Set Nasi Beringin
9. Set Nasi Ambeng Jawa
10. Set Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
11. Set Nasi Ayam Hainan & Condiments
12. Set Nasi Ayam Golden Roasted & f
13. Set Nasi Arab Ayam Mandi & Condiments
14. Set Nasi Arab Lamb Mandi & Condiments
15. Set Nasi Asam Pedas Johor & Condiments
16. Set Nasi Asam Pedas Melaka & Condiments
17. Set Nasi Ikan Bakar & Air Asam
18. Set Nasi Seafood Bakar Portugis & Condiments
19. Set Nasi Masak Lemak Daging Salai & Condiments
20. Set Nasi Masak Lemak Itik Salai & Condiments
21. Set Nasi Ayam Penyet & Geprek
22. Set Nasi Dagang Terengganu
23. Set Nasi Minyak Terengganu
24.Set Nasi Ayam Kam heong & Kung Pao
25. Set Nasi Chili Crab & Salty Egg Prawn
26..Set Nasi Lemak Antarabangsa & Condiments - Ibu Sambal , Sambal Bilis & Ayam Goreng Berempah
27.Nasi Kabuli Afghanistan & Condiments
28.Set Nasi Arab Mandy Ayam & Condiments ( Yemen )
29.Set Nasi Mandy Ayam & Condiments ( Syrian )
30.Set Nasi Mandy Lamb & Condiments ( Yemen )
31.Set Nasi Mandy Lamb & Condiments ( Syrian )
32.Set Nasi Mandy Beef & Condiments ( Yemen )
33.Set Nasi Mandy Beef & Condiments ( Syrian )
34.Set Nasi Biryani Pakistan & Condiments
35.Set Nasi Arab Khabsah & Condiments
36.Set Fried Fish Saffron Mandy & Condiments ***
37.Set Nasi Arab Zurbiyan & Condiments***Nasi Kahwin Arab
38.Set Nasi Arab Lamb Shank & Condiments
39.Set Nasi Arab Qidra Palestine & Condiments
40.Set Nasi Ayam & Ikan Geprek bersama Condimets
41.Set Nasi Ikan Pencek & Condiments
42.Set Nasi Kandar 1 - Ayam Bawang , Daging Masak Hitam , Sayur Goreng & Kuah Kari
43.Set Nasi Kandar 2 - Ayam Goreng Mamak , Kari Kambing , Sayur Goreng & Kuah Madu
44.Set Nasi Kandar 3 - Ayam Madu , Kari epala Ikan , Sayur & Kuah Kurma

KELAS ANEKA MEE POPULAR

Yuran RM2200
Yuran RM1800 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1. Set Mee / Nasi Ayam Sizzling
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments
9. Set Soto Mee / Bee Hoon / Nasi Impit & Condiments
10.Set Prawn Mee & Condiments
11.Set Pan Mee & Condiments ( Kering Dan Soup )
12.Set Mee Kari Nyonya & Condiments
13.Set Laksa Singapore & Condiments
14.Set Mee Goreng Mamak & Mee Goreng Basah ( Pes )
15.Set Char Kuey Teow ( Kering )- Asli & Kuey Teow Goreng ( Versi Basah Pasar Malam ) - Pes & Kicap
16.Set Laksa Sarang & Condiments .

KELAS ANEKA MAKANAN KOMERSIAL 1

Yuran RM2200
Yuran RM1800 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1.Set Rojak Passembur & Condiments
2.Set Rojak Buah , Sengkuang Calit & Condiments
3.Set Gado- Gado & Condiments
4 Set Rojak Pecel , Sotong Kangkung& Condiments
5.Set Satay Ayam & Condiments
6.Set Satay Daging & Condiments
7.Set Char Kuey Teow Pasar Malam & Kopitiam
8.Set Yong Tau foo , 2 Sos & 1 x Stock Soup , 1 x Tom Yam Soup
9.Set Tom Yam Seafood & Oden Tom Yam ( Ibu Pes Tom Yam )
10.Set Bubur Lambuk bersama condiments istimewa ( Beras 5 kg )
11. Set Bubur Nasi Ayam bersama 3 Sambal Istimewa & Condiments ( 3 kg )
12.Set Satay Ayam Cirebon Indonesia - nasi lontong , kuah kacang dan bumbu
13.Set Satay Ayam & Kambing Madura - kuah kacang madura dan kuah hitam kambing bersama lontong ketupat.
14.Set Roti Puri & Chapati Bersama Dhal Kerala , Chutney Kelapa , Chutney Tomato & Chutney Sambar
15.Set Klasik Cakoi & Baby Cakoi + Klasik Kaya , Pandan Kaya & Sos Cili
16.Set Sup Mamak - Ayam , Daging , Kambing dan Ekor
17.Set Sup Melayu - Ayam , Daging , Kambing dan Ekor
18.Set Karipap Pusing - Kentang , Ayam , Daging & Sardin ( Frozen )
19.Set Karipap Jerawat Crispy - Kentang , Ayam , Daging & Sardin ( Frozen )
19.Set Cucur Badak Klasik & Serunding Kelapa Udang Kering Pedas ( Frozen )
20.Set Cucur Udang Gebu Dan Rangup , Bersama Gorengan Tepung Dan Ber Sos Cili Istimewa & Kuah Kacang Sambal

KELAS ANEKA MAKANAN KOMERSIAL 2

Yuran RM3000
Yuran RM2600 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1.Set Shawarma Ayam & Condiments***( Juicy , Lemak & Berempah )
2.Set Shawarma Daging & Condiments*** ( Juicy , Lemak & Berempah )
3.Set Kebab Daging & Condiment
4.Set Kebab Ayam & Condiment
5.Set Taco Mexicano - Daging ,Ayam Minced & Crispy , hot sauce , sourcream , jalapeno sauce, tomato salsa, nacho cheese sauce
6.Set Quesadilla Mexicano -Daging , Ayam Minced & Crispy , hot sauce , sour cream, jalapeno sauce , tomato salsa, nacho cheese sauce
7.Set Buritto Mexicano - Daging, Ayam Minced & Crispy , hot sauce , sour cream , jalapeno sauce , tomato salsa , nacho cheese sauce ,
8.Set Menu Viral - Nachos loaded - Ayam grill, Ayam minced , Daging minced , red nacho sauce , nacho cheese sauce , sweet nacho sauce ,hot sauce , cilantro lime sauce ,creamy salsa sauce
9.Set Menu Viral - Meatball Grill Ala Satay - kuah kacang istimewa , cheeszy sauce , Black pepper sauce , BBQ sauce , Jalapeno Sauce , Terihaki Sauce , Hot Sauce , Green Chili Sauce , Tom Yam Sauce
10.Set Menu Viral - Apam Balik Pizza - Pizza Souvary & Pizza dessert ( 6 Jenis )

Aneka Masakan Ala Carte

Yuran RM1500
Yuran RM1300 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1.Set Nasi Goreng Kampung & Nasi Goreng Cina @ Yong Chow - Condiments & Hiasan ( Hotel & Restaurant )
2.Set Nasi Goreng Ikan Masin & Nasi Goreng Ladna - Condiments & Hiasan 
3.Set Nasi Goreng Pattaya & Nasi Goreng Paprik Campur - Condiments & Hiasan
4.Set Nasi Goreng USA & Nasi Goreng Paprik Seafood - Condiments & Hiasan
5.Set Nasi Goreng Ayam & Nasi Goreng Chicken Chop - Condiments & Hiasan
6.Set Nasi Goreng Seafood & Nasi Goreng Tom Yam- Condiments & Hiasan
7.Set Nasi Goreng Ayam Penyet - Condiments & Hiasan
8.Set Nasi Goreng Ayam Geprek - Condiments & Hiasan
9.Set Nasi Goreng Kerabu , Nasi Goreng Petai & Nasi Goreng Kencur - Condiments & Hiasan
10.Set Nasi Goreng Kungfu & Nasi Goreng Belacan - Condiments & Hiasan
11.Set Nasi Goreng Daging Merah & Nasi Goreng Ayam Paprik - Condiments & Hiasan
12.Set Nasi Putih Tom Yam Campur , Paprik Seafood & Telur Dadar - Condiments & Hiasan
13.Set Nasi Putih Sup Ekor , Paprik Campur & Telur Dadar - Condiments & Hiasan
14.Set Nasi Putih Tom Yam Seafood , Kangkung Belacan & Ayam Kunyit - Condiments & Hiasan
15.Set Nasi Putih Tom Yam Campur , Ayam Goreng kunyit & Sambal Belacan - Condiments & Hiasan
16.Set Ikan Siakap Goreng Nyonya - Condimets & Hiasan ( Pes )
17.Set Siakap Steam Halia - Condiment & Hiasan ( Pes )
18.Set Siakap 3 Rasa - Condiments & Hiasan ( Pes )
19.Set Siakap Steam Limau Ala Thai - Condiments & Hiasan ( Pes )
20.Set Siakap Steam Lemon - Condiments & Hiasan ( Pes )
21.Set Siakap Sweet Sour - Condiments & Hiasan ( Pes )
22.Set Siakap Paprik Ala Thai - Condiments & Hiasan ( Pes )
23.Set Siakap Kicap Pedas Thai - Condiments & Hiasan ( Pes )
24.Set Siakap Kengsom Thai - Condiments & Hiasan ( Pes )
25.Set Siakap Goreng Kerabu Mangga Ala Thai - Condiments & Hiasan ( Pes )
26.Set Siakap Masak Kicap Pedas Thai -  Condiments & Hiasan ( Pes )
27.Set Talapia Goreng Rangup Sambal Kicap & Tempoyak Petai Pedas - Hiasan 
28.Set Talapia Goreng Rangup Sambal Matah & Bumbu Padang - Hiasan
29.Set Talapia Masak Nyonya - Hiasan
30.Set Talapia Goreng Rangup Air Asam Kerisik & Sambal Pedas Daun Kemangi - Hiasan
31.Set Talapia Bakar Air Asam Kerisik & Sambal Pedas Daun Kemangi - Hiasan
32.Set Ketam Masak Kam Heong - Hiasan ( Pes )
33.Set Ketam Cili - Hiasan ( Pes )
34.Set Ketam Goreng Telor Masin - Hiasan ( Pes )
35.Set Ketam Goreng Masam Manis - Hiasan ( Pes )
35.Set Ketam , Udang , lala , Kupang Masak Shellout - Hiasan ( Pes ) ***
36.Set Ketam Masak Nyonya - Hiasan ( Pes )
37.Set Udang & Sotong Goreng Tepung Gebu - Sos Thai & Sos Seafood ( Buat Tepung & Sos  )
38.Set Udang & Sotong Goreng Rangup - Sos Thai & Sos Seafood ( Buat Tepung & Sos) 
39.Set Udang Butter - Sos Thai & Sos Seafood ( Pes & Sos )
40.Set Udang Masak DiRaja - Hiasan ( Pes )

Aneka Masakan Korea

Yuran RM2200
Yuran RM1800 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1.Set Kimchi
Asas Membuat Kimchi Asli Korea
Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )

2.Set Gimbap / Kimbap
Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
Asas Membuat Gimbap Tuna
Asas Membuat Gimbap Telur
Asas membuat Gimbap Sayuran

3.Set Bibimbap
Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea

4.Set Ramyeon
Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
Asas Penyediaan Ramyeon Telur
Asas Penyediaan Guksu

5.Set Korean Fried Chicken
Asas Penyediaan Tepung Rangup  Istimewa Korea
Asas Membuat Sos Korea
Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
Cara Menggoreng dengan betul
Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken

Aneka Pastri , Bakeri & Konfeksi

Yuran RM3000
Yuran RM2600 seorang - Penjaga Oku , Oku , Bapa & Ibu Tunggal & Pesara
* Yuran Untuk 1 Set Menu

1.Set Austria Strudel ( Expert ) 2 Type
2.Set Roti Benggali / Hainan & Kacang Pool
3.Set Baguette Vietnam Banh Mi Ayam & Daging
4.Set Aneka Grissini & Lavosh
5.Set Austria Linzer & Chocolate Pear Tart ( Expert ) ex menu for KLM & Lauda Air
6.Set Bavarian Pistachio Cake ( Whole & Petit 4 )
7.Set Mascarpone Cake ( Whole & Petit 4 ) ex menu for KLM & Lauda Air
8.Set 1 Christmas - Gingerbread & Brunsli Cookies
9,Set 2 Christmas - Christmas Stollen & Christmas Pudding ( Halal - No Beer & Rum )
10.Set 3 Christmas - Vanilla Kipferl & Cinnamon star Cookies
11.Set 4 Christmas - Anisseed & Almond Bread Cookies
12.Set 5 Christmas - Christmas Fruit Cake ( Halal - No Beer & Rum ) & Basler Leckerli
13.Set 6 Christmas - Christmas Carrot Cake & Uncle Sam's Cookies
14.Set 7 Christmas - U Log Chocolate & Pineapples Fillings
15.Set 8 Christmas - U Log Vanilla & Almond Chartilly Yoghurt Fillings
16.Set 9 Christmas - U Log Chocolate & Mascarpone Cream With Strawberry
17.Set 1 Mousse - Mangosteen Mousse & Durian Mousse
18.Set 2 Mousse - Mandarins Mousse & Lemon Mousse
19.Set 3 Mousse - Tea Mousse & Coffee Mousse
20.Set 4 Mousse - Soft Dark Chocolate Mousse & White chocolate Mousse
21.Set 5 Mousse - Mocca Mousse & Nougat Mousse
22.Set Creme Brulee  & Rice Kheer
23.Set Blinese For Caviar ***
24.Set Aneka Soft Rolls
25.Set Sour Dough Baguette
26.Set Rye Roll
27.Set Quiche Lorraine & Salmon Asparagus
28.Set Classic American Chocolate Cake With Chocolate Ganache & American Chocolate Cupcakes With Vanilla Chantily Cream
29.Set Classic Strawberry Shortcake with fluffy whipped cream & Strawberry Cupcakes with Vanilla Chantily Cream
30.Set Matcha Rose Cake With Caramel Toffee Sauce
31.Set Classic Tiramisu Cake & Mascarpone Cream With Strawberry
32.Set Classic Black Forest Cake & Mascarpone Cream With Strawberry
33.Set German Black Forrest Cake & Macarpone Cream With Cocoa 

Aneka Lauk Pauk Adds On ( Jika Pelajar Ingin Menu Tambahan )

1.Rendang Ayam Minang RM500 ( 5 ekor )
2.Rendang Ayam Berkuah RM500 ( 5 ekor )
3.Rendang Ayam  Pilihan Cara Jawa / Bugis / Melayu RM500 ( 5 ekor )
4.Rendang Ayam Gaya Masak Hotel RM500 ( 5 ekor )
5.Rendang Tok ( Daging ) RM500
6.Rendang Daging Berkuah RM500
7.Masak Lemak Ayam RM500 ( 5 ekor )
8.Masak Lemak Cili Api Ayam Berkentang RM500 ( 5 ekor )
9.Ayam Masak Kapitan RM500 ( 5 ekor ) 
10.Ayam Masak Beriani Johor RM500 ( 5 ekor )
11.Kari Ayam Berkentang RM500
12.Gulai Kari Ayam RM500
13.
Ayam Masak Merah Mewangi RM500 ( 5 ekor )
14.Ayam Masak Rose RM500 ( 5 ekor )
15.Ayam Masak Tomato RM500 ( 5 ekor )
16.Ayam  Masak Bumbu Bali RM500
17.Ayam   Masak Kalio RM500 ( 5 ekor )
18.Ayam  Goreng Berempah RM500 ( 5 ekor )
19.Ayam  Ayam Bangladesh RM500 ( 5 ekor )
20.Ayam  Goreng Mamak RM500 ( 5 ekor )
21.Ayam / Daging Masak Paprik Hotel RM400 
22.Ayam Masak Madu Mamak RM500 ( 5 ekor )
23.Ayam Masak Varuval RM500 ( 5 ekor )
24.Sup Ayam Thai RM400 ( 3 ekor )
25.Sup Ayam Mamak RM400 ( 3 ekor )
26.
Ayam Masak Kerutuk RM500 ( 5 ekor )
27.Ayam  Masak Ungkep RM500 ( 5 ekor )
28.Ayam  Masak Kicap Nasi Ambeng RM500 ( 5 ekor )
29.Ayam  Masak Kung Pao Ala Hotel RM500 ( 5 ekor )
30.Ayam  Masak Kam Heong Ala Hotel RM400 
31.Ayam Masak Halia Ala Hotel RM400
32.Ayam  Masak Hijau RM500 ( 5 ekor )
33.Ayam  Masak Sos Tiram & Cili Kering RM500 ( 5 ekor )
34.Gulai Ayam Kelantan RM500 ( 5 ekor )
35.
Ayam Masak Kuzi RM500 ( 5 ekor )
36.Ayam Percik RM1000 ( 5 ekor )
37.Kari Ayam Kentang Berkerisik RM400 ( 5 ekor )
38.
Ayam Masak Berlado RM500 ( 5 ekor )
39.Ayam Masak Kurma Berkentang RM500 ( 5 ekor )
40.Ayam  Goreng Korea RM500 ( Hot Spicy ) 
41.Ayam Goreng Korea RM500 ( Soy Sauce )
42.
Ayam  Buttermilk RM400
43.Ayam Masak Teriyaki RM400
44.Bergedil Ayam RM400 ( 5 kg )
45.Kari Daging Berkentang RM500 
46.
Daging  Black Pepper Chinese Style RM500
47.Daging  Masak Hitam Mamak RM500 ( 5 kg )
48.Daging  Goreng Kunyit RM400
49.Daging  Masak Kerutuk Terengganu RM500 ( 5kg )
50.Gulai Daging Utara RM500 ( 5 kg )
51.Bergedil Daging RM400 ( 5 kg )
52.Stew Daging RM500
53 Tulang / Gearbox  Singapore ( Merah ) RM500
54.
Daging  Masak Beriani RM450
55.Sup Tulang Mamak RM500
56.Sup Kambing RM500
57.Kambing Masak Beriani RM500
58.Srew Kambing RM500
59.Kambing Masak Kurma RM450
60.Kambing Masak Kuzi RM450
61.Sup Kambing Mamak RM450
62.Sambal Sotong Kering RM400
63.Sambal Tumis Sotong RM400
64.Sotong Goreng Tepung RM400
65.Sotong Masak Hitam RM400
66.Sotong Rendam Masak Kicap RM400
67.Sambal Sotong Sumbat Telur RM500
68.Kerabu Sotong RM400
69.
Sotong  Masak Lemak Padang RM400
70Sotong  Masak 3 Rasa RM400
71.Masak Lemak Sotong RM400
72.
Sotong  Masak Serai Berkuah RM400
73.Sotong  Masak Kari RM400
74.Sotong  Masak Sos Tiram RM400
75.Sotong  Goreng Kunyit RM400
76.Sotong  Udang Petai RM400
77.Udang Masak Di Raja RM400
78.Kari Udang Berkentang RM400
79.
Sotong  Nenas Masak Lemak Cili Api RM400
80.Ikan Asin Talang Masak Lemak Nenas RM400
81.Kari Udang Masak India Selatan RM40
82.Udang Masak Berempah RM400
83.Udang Masak Merah RM400
84.Udang Masak Manis RM400
85.Rendang Udang / Udang GalahRM400
86.Udang Goreng Berempah RM400
87.Udang Masak Salted Egg RM400
88.Udang Masak Sos Tiram RM400
89.Udang Masak Kari Masalah RM400
90.Udang Masak Lemak Hijau RM400
91.Udang Masak Kam Heong RM400
92.Udang / Lala / Ketam Masak Shellout RM6000 Ibu Pes ( 30 kg )*** Popular dikalangan pelajar 
92.Sos Lada Hitam / Black Pepper Sauce Chef Obie Trademark* RM10,000 (60kg) ***Popular dikalangan pelajar 
93.Sos Lada Hitam / Black Pepper Sauce Chef Obie Trademark ** RM6,000 (30kg) ***Popular dikalangan pelajar 
94.Udang / Lala / Ketam Masak Shellout RM10,000 Ibu Pes (60kg)*** Popular dikalangan pelajar 
95.Beef Bolognese RM6000 (30kg) *** Popular dikalangan pelajar 
96.Chicken Bolognese RM6000 (30kg) *** Popular dikalangan Pelajar
97.Tepung Crispy Chicken Chop RM6000 (30kg) *** Popular dikalangan Pelajar
98.Tepung Crispy Fish & Chips RM6000 (30kg)*** Popular dikalangan Pelajar
99.Doh Original Classic Strudle ( Austria Dessert ) Chef Obie Expert RM10,000 (30kg) 
100.Sos Teriyaki - sesuai untuk Ayam & Daging RM6000 ( 30 kg ) *** Popular dikalangan Pelajar

✅Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

Chef Obie MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
gunawan.jamil@gmail.com

Peringatan : MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025
✅ Terbuka Kpd Sesiapa Shj
✅ 1 to 1 / Face To Face
✅ Fully Hands On
✅ Tiada Dikenakan Kos Pengangkutan / Penginapan ( Semenanjung Malaysia ) , Sabah & Sarawak shj pelajar tanggung utk tiket flight pergi & balik
✅ Pelajar Dapat Standardize Resepi
✅ Pelajar Dapat 1 x Sijil
✅ Pelajar akan diberi Market List

Cara Join MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025
Isi Maklumat Penting Di bawah :

✅ Nama Penuh Pelajar : Haikal XXXXXX
✅ No Kad Pengenalan : 80XXXX XX XXXX
✅ Alamat Rumah Atau Premis - Lokasi Untuk Chef Obie Datang Mengajar : Lot 1418 Jalan XXXXX, XXXXX, Kota Bharu 15050 , Kelantan
✅ Kelas Pilihan : Kelas Masakan Western Food Set Steak - Platting
✅ Hari Dan Tarikh Pilihan Untuk Kelas Diadakan : 16 Januari 2025
✅ Masa Kelas Diadakan : 1030 Pagi
✅ Resit Pembayaran / Deposit : Sila share melalui WhatsApp ke









Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus pelajar , tukang masak , baker , surirumah ,  peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia. Tidak kira latarbelakang juga khas untuk bakal surirumah mahupun surirumah yang inginkan ilmu masakan dan baking eksklusif diajar 1 to 1 face to face ( Personal Class ) .

Mengapa Anda Perlu Ikuti KURSUS/KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL atau MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025 INI ?

Sejak kursus/kelas ini diadakan pada tahun 2012 hingga kini , para pelajar tempatan mahupun luar berjaya mengimplankan ilmu masakan / baking / komersial yang dipelajari dalam rutin kerjaya sebagai peniaga kecil-kecilan mahupun sebagai usahawan . Alhamdulillah

Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan yang diceburi mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline, 



Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .

 Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2025 ini ! 

Terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kelas atau kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini. 

Anda juga diberi pilihan  subjek" Lauk Pauk Adds On ( tambahan ) "Ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.

InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL atau MOBILE COOKING CLASS CHEF OBIE 2025 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.



✅Antara Testimoni-testimoni Pelajar Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie juga melalui food consultant ✅
PAK MAON KITCHEN / PORT PAK MAON
Yan / Guar Chempedak Kedah

LOLA'S KITCHEN
Alor Gajah Melaka

RESTAURAN RONEY SATAY ( Satay & Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah )
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

RESTORAN MAI SHAH D'SEMPALIT
Disempalit Raub Pahang

ANNYEONGHASEYO ( Korean Halal Food )
Kota Bharu , Kelantan

DECEMBER RESTAURAN ( Western & Fried )
Kota Belud Sabah

ORANGE Masakan Cina & goreng
Bangi Foodcourt 1
Jln reko , Kajang

BURN CAFE
Tok Molor Kuala Terengganu & Bandar Seri Putra Bangi

KEDAI NASI AYAM PENYET ( Adik )
Kerteh , Terengganu

FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam

MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )

RESTORAN TAT NASI AYAM
Desaru Bandar Penawar, Johor

DAPUR AISHAH Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah
Wisma Central , Kuala Lumpur

THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )

FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu

NEVER BACK DOWN ( Western Food )
Kedah Darul Aman

STEAKHOUSE XXXX
Kota Bharu , Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN
Penang

STATION MEE ( Mee Rebus & Mee Bandung )
Bukit Mertajam ,Penang

TASIK BERA STATION ( TBS )
Tasik Bera , Pahang

WESTERN BROTHERS
Kulai , Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

KATERING EMAS
Klang

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW ( Adik )
Kg baru, Kuala Lumpur

CHAR KUEY TEOW PJ
Pasar Malam Petaling Jaya

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM ( Food Truck )
Pahang Darul makmur

IPOH CAKOI
Ipoh, Perak
Dan banyak Lagi outlet ,kiosk ,kedai Makan , lunchbox dari para pelajar Chef Obie merata Malaysia .
✅Kepada Anda Peniaga Dan Usahawan Makanan jangan lepaskan peluang menambahkan lagi ilmu kemahiran Memasak Menu-menu yg jelas menjadi pilihan utama orang ramai.






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign