CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 27 Mac 2013

Resepi Ayam Masak Kuzi & percuma 4 ebook masakan





Hari ni bie memang nak sharing masakan berasaskan ayam..
hujung minggu kan ade yang bercuti..
bolehlah try resepi ni..


Resepi Ayam Kuzi



Bahan



1 ekor Ayam ( potong 12 )
1 inci Halia 
8 biji Bawang merah
3 biji Bawang besar
2 ulas Bawang putih
5 batang Cili Merah ( jika tiada cili merah boleh diganti dengan cili kering )
5 sudu besar Rempah kari daging
1 sudu besar Serbuk kunyit
1 sudu kecil Belacan
½ cawan Kismis Hitam
½ cawan Bawang goring
1 ½ cawan Santan / krim
2 biji Cili Hijau ( dibelah tengah )
1biji Buah tomato
Segenggam Daun Pudina
3 helai Daun Pandan ( diikat )
2 batang serai ( dititik )
1 biji perahan limau nipis
150-200gm Mentega / marjerin / minyak masak
Gula, garam secukup rasa.


Cara membuat

1. Panaskan minyak / mentega / marjerin masukkan bahan yang dikisar- iaitu halia,bawang merah,bawang besar,bawang putih, belacan dan cili merah juga masukkan serai dan daun pandan pastikan sehingga wangi.

2. Kemudian masukkan rempah kari dan serbuk kunyit kacau sehingga hamper garing, masukkan ayam dan kacau rata.Kecilkan api biar ia mereneh sebentar.

3. Apabila agak kering masakan ayam, masukkan santan atau krim , buah tomato, kismis ,bawang goreng,masak sehingga ayam empuk,kemudian masukkan pula cili hijau dan daun pudina masak lagi 5 minit, masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.Akhir sekali perahan limau nipis.Siap dihidang sesuai untuk dimakan dengan nasi putih, nasi miyak ,buryani dan sebagainya.

4. Jika anda suka masakan kuzi ini lebih berkuah , boleh tambahakan 1 cawan air ketika mereneh.Selamat mencuba.

Tips- jika korang ade rempah kurma , bukhari atau buryani boleh digunakan dengan menggantikan rempah kari daging .marbeles!


As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM10.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

Terima Kasih

Komen
10 Komen

10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tepung hong kong tu boleh explain x tepung apa

Chef Obie berkata...

salam,
TEPUNG HONG KONG
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat putih sering kali digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat). Sebagai gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya) walaupun hasilnya mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.

Tanpa Nama berkata...

Salam,nk tnyea,jike xpaka ovalet,apa akn jd pd kek?

Chef Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya- jika tidak menggunakan ovallete tidak mengapa, structure kek still ok,

info- ovallette
Ovalette (atau juga dikenali sebagai sponge cake stabilizer atau Quick 75) adalah sejenis bahan penstabil atau emulsifier.

Apa itu emulsifier atau pengemulsi/penstabil?

Pengemulsi, dalam bahasa mudah, adalah satu bahan yang membantu proses menyatukan dua bahan lain yang secara biasanya tidak boleh bercampur. Pengemulsi menyatukan lemak (minyak) dan cecair, lesitin soya merupakan pengemulsi yang biasa. Kuning telur yang kaya dengan lesitin fosfolipid (lecithin phospoholipid) merupakan satu pengemulsi/penstabil yang semulajadi. [citation] [citation]

Ovalette berbentuk pes atau pekatan berwarna kuning dan boleh didapati di kedai menjual bahan-bahan kek. Ia selalu digunakan untuk membuat kek span dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek. Ovalette juga kadang-kadang digunakan dalam membuat kek lapis sarawak dan apam. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek itu naik (rise) dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat. Ovalette menjadikan kek mudah mengental (stiff), stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan ovalette mampu mengekalkan bentuk kek, di samping menjadikan kek lembut dan gebu setelah dimasak. [citation] [citation] [citation]

Tahukah anda sebenarnya ovalette itu diperbuat dari Monoglyceride, Polyglycerol, Polysorbate, Sorbitol, Propylene Glycol, Tartrazine (pewarna) dan air? Rajin-rajinlah menyemak label apabila membeli produk dipasaran. Tetapi perlu lebih berhati-hati apabila membeli bahan mentah di kedai menjual bahan bakeri kerana kebanyakan bahannya adalah dipek semula untuk pembungkusan yang lebih kecil dan biasanya tiada sebarang label. [citation]

Bahan-bahan utama yang terkandung dalam ovalette itu adalah terdiri dari sumber lemak yang berkemungkinan lemak haiwan atau lemak tumbuhan iaitu Monoglyceride dan Polyglycerol. Sekiranya bahan tersebut sah dari sumber tumbuhan dan terdapat pengesahan HALAL pada produk tersebut, insyaallah ianya dijamin halal. Namun sekiranya sumbernya tidak dinyatakan dan ditambah pula tiada pengesahan halal, maka berkemungkinan besar produk itu tidak halal. Kemungkinan besar sumber lemak diperolehi dari lemak babi atau lemak haiwan yang tidak disembelih mengikut perundangan Islam. [citation]

Tanpa Nama berkata...

kalau kukus blh x chef?

Chef Obie berkata...

Terima Kasih bertanye,

Boleh juge..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,chef..
Brp suhu & masa utk bkr setiap lapisan?
t.kasih chef.

Chef Obie berkata...

wslm,
terima kasih bertanye..

suhu 170-180'c
4-5 minit setiap lapisan
bergantung pd oven dan kepanasan ( setiap oven dirumah suhu tidak sama- anda hanya perlu pastikan lapisan ia kering ditengah kemudia boleh dilapisi lagi )

terima kasih

Adilah Manaf Celik Vitamin berkata...

Wah, 2 dalam satu.

Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.

Chef Obie berkata...

shampoo jugak 2 in 1

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign