Chef obie teringat masa menjadi budak-budak dulu..
bila masa hari raya puasa..
masa tu kalau beraya di kanchong darat ,Banting..
Masa raya nilah baru senang jumpa candy kelapa...
ada macam-macam warnanya... merah, hijau..dan kuning...
korang mesti ingat jugak kan...
kali ni chef obie berkongsi resepinya...
selamat mencuba...
gunalah resepi ni..boleh buat masa raya tahun ni..
meriah gitu....
CANDY KELAPA (PANDAN)
Bahan-bahan
2 biji kelapa parut
kelapa muda lagi baik
2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )
380gm gula pasir
3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )
pewarna merah/hijau/kuning
3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul
Periuk
Cara-caranya :
1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )
2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal
3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )
4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)
5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )
Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )
Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan
tebal 1/2 inci
Kemudian cooling..ea..sejuuukkan.
Senangkan... kemudian bolehlah potong mengikut saiz yang
korang suke,... peace...